Léková krize v ČR? Zákon je bezzubý, lékárny marně podávají podněty

Praha - Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) dostal za půl roku šest podnětů na nedostupnost léků, porušení zákona neshledal. ČTK o tom dnes informovala mluvčí SÚKL Barbora Peterová. Grémium majitelů lékáren tvrdí, že za půl roku dostalo od svých členů podnětů přes 800. Výrobci musí podle zákona dodat jednotlivým distributorům tolik léků, jaký je jejich podíl na trhu. Distributoři pak mají léky do dvou dní dodat do lékáren. Podle ústavu i ministerstva je ustanovení zákona nevymahatelné, protože neuvádí, jak se mají podíly počítat. Podle České lékárnické komory (ČLnK) ale vymahatelné je a chce SÚKL žalovat za to, že distributory nepokutuje.

"Státní ústav pro kontrolu léčiv chápe obavy lékárníků, avšak v gesci Státního ústavu pro kontrolu léčiv není zajištění dostupnosti léčby. Obecně řečeno, nemůžeme přinutit farmaceutickou firmu, aby přerušené nebo ukončené dodávky k nějakému datu obnovila," uvedla mluvčí.

Povinnost distributorů se dostala do lékového zákona na základě poslaneckého pozměňovacího návrhu. Ustanovení o tržním podílu má výrobce chránit před neobvyklými objednávkami. "Zákon zajišťuje dodávky distributorům v rozsahu jejich obchodních podílů. Ne podle potřeb lékáren, případně pacientů, což je podle nás chyba," uvedl k tomu po schválení zákona ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Jakub Dvořáček. Pokud distributor nedostupný lék dodaný výrobcem, za který dostane v zahraničí vyšší cenu, vyveze, bude dál v ČR nedostupný.

Ministr Adam Vojtěch (za ANO) dříve uvedl, že zákon neurčuje, kdo má tržní podíly stanovit, jak je vypočítat a kdo povede případné správní řízení. Ustanovení zákona jsou podle ministerstva nefunkční. "To potvrdili také legislativní experti úřadu vlády i Poslanecké sněmovny, kteří konstatovali, že s vadnými definicemi v zákoně nelze nic dělat a ani je upřesnit prováděcími vyhláškami," uvedla dnes mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Ministerstvo chce na podzim předložit novelu zákona, která by povinnost dodat lék přenesla z distributorů přímo na farmaceutické firmy, což funguje například na Slovensku. Ani to ale podle lékárníků není dobré řešení. Pacienty podle nich bude nutit ke dvojí návštěvě lékárny a lékárny zatíží nadbytečnou administrativou.

"Vzhledem k tomu, že se podle ČLnK reexportní činnost významně podílí na trvale se opakujících výpadcích léků v českých lékárnách, vyzval proběhlý sjezd delegátů ČLnK zákonodárce, aby do zákona v léčivech doplnili povinnost SÚKL zveřejňovat seznam reexportétů a jimi reexportovaných léků včetně jejich množství," uvedl na dnešní tiskové konferenci komory její prezident Lubomír Chudoba. Současná legislativa to neumožňuje, ministerstvo se ale změně nebrání.

Naopak Asociace velkodistributorů léčiv, Asociace provozovatelů lékárenských sítí a Sekce nemocničních lékárníků České farmaceutické společnosti návrh podporuje. "Navíc navrhujeme pro transparentnost nového systému nastavení maximální obchodní přirážky pro tyto dodávky ve výši pět procent," uvedl v tiskové zprávě Tomáš Votruba, výkonný ředitel Asociace velkodistributorů léčiv.

Ve většině případů, kdy lék není dostupný, je problém ve výrobě a často postihuje celou Evropu. Případy, kdy nedostupnost je způsobena neefektivitou distribučních kanálů, sice podle asociace nejsou tak častým důvodem, avšak jednoznačně nejsou žádoucí a v ojedinělých případech mohou být nebezpečné.

Ročně se léků z Česka do zahraničí vyveze asi v hodnotě 3,5 miliardy korun. SÚKL podle Peterové vyhodnocuje nad rámec svých povinností i nahraditelnost jednotlivých léků mezi sebou. "Tuto informaci pak zveřejňuje na svých webových stránkách zpravidla do tří dnů od hlášení o přerušení dodávek," dodala. Pokud je lék nenahraditelný, může ministerstvo zakázat jeho vývoz mimo ČR.

V Česku je asi 2800 lékáren. Řetězce provozují přes pětinu z nich. Největší řetězec je Dr. Max s asi 420 lékárnami, druhý Benu má 214 lékáren.

Související

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

Více souvisejících

léky Česká lékarnická komora súkl

Aktuálně se děje

před 6 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Řecko odmítá tlak EU a NATO: Ukrajině nedáme ani Patrioty, ani S-300

Řecko nemůže poslat Ukrajině systémy protivzdušné obrany Patriot nebo S-300. Uvedl to podle DPA řecký premiér Kyriakos Mitsotakis.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy