Hana Lipovská (ekonomka)

Hana Lipovská (autor: Josef Plch)

Poslanci jednají o odvolání Lipovské. Volnému se to nelíbí

Poslanci se začali zabývat návrhem svého volebního výboru na odvolání radní Hany Lipovské z Rady České televize. Důvodem, proč ji má Sněmovna odvolat, je údajná ztráta její nezávislosti, jak ji vyžaduje zákon o České televizi. Lipovská v letošních sněmovních volbách kandiduje do Sněmovny za uskupení Volný blok.
Hana Lipovská (autor: Josef Plch)

O odvolání radní Lipovské z Rady ČT poslanci dnes jednat nebudou

Sněmovní většina dnes odmítla zařadit na program schůze návrh na odvolání radní Hany Lipovské z Rady České televize. Odvolat Lipovskou z rady doporučil minulý týden sněmovní volební výbor, a to kvůli jejímu politickému angažmá a údajné ztrátě nezávislosti. S návrhem na zařazení tohoto bodu na program přišla poslankyně z klubu TOP 09 Olga Sommerová (LES) a chtěla ho projednávat dnes večer po ústních interpelacích.
Hana Lipovská (autor: Josef Plch)

Volební výbor doporučil odvolat radní Lipovskou z Rady ČT

Sněmovní volební výbor, který má ve své působnosti média, dnes doporučil Sněmovně odvolat z Rady České televize její členku Hanu Lipovskou. Důvodem je mimo jiné její politické angažmá a údajná ztráta nezávislosti, kterou zákon pro členství v radě vyžaduje. Lipovská v říjnových volbách kandiduje za uskupení Volný blok do Sněmovny.
Hana Lipovská

Vedení Rady ČT: Konflikt zájmů Lipovské může řešit jen sněmovna, ne my

Případný konflikt zájmů radní České televize Hany Lipovské kvůli její kandidatuře v podzimních parlamentních volbách může řešit pouze Poslanecká sněmovna, a nikoliv Rada ČT. Rada je ze zákona orgán pro kontrolu České televize a nepřísluší jí zabývat se aktivitami jejích členů. V tiskové zprávě to dnes uvedli členové předsednictva rady.
Dominik Duka

Osobnosti z řad katolíků žádají Duku, aby se distancoval od Lipovské a Nerušila

Dvě desítky osobností z katolické církve dnes v otevřeném dopise kardinálu Dominiku Dukovi vyjádřily znepokojení nad spojováním církve s extremistickými politickými stranami. Dopis je zejména reakcí na kandidaturu Josefa Nerušila ve volbách do Sněmovny za SPD a Hany Lipovské za Volný blok. ČTK o tom za signatáře informoval Václav Němec.
Petr Dvořák, generální ředitel České televize pro EuroZprávy.cz

Lipovská podala na Dvořáka a Soukupa trestní oznámení

Členka Rady České televize Hana Lipovská podala trestní oznámení na generálního ředitele ČT Petra Dvořáka, spolumajitele společnosti Médea Jaromíra Soukupa a dva členy dozorčí komise rady, předsedu Michala Petrmana a místopředsedkyni Zuzanu Prokopcovou.
Česká televize, ilustrační foto

Radní ČT Lipovská podala trestní oznámení, míří i na šéfy České televize

Radní České televize (ČT) Hana Lipovská podala trestní oznámení na některé členy vrcholného vedení České televize, dozorčí komise její rady a společnosti Médea. Řekla to dnes v závěru jednání Rady ČT. Čeho se obvinění týkají ani na koho jsou konkrétně mířena, nesdělila. Uvedla jen, že oznámení podala kvůli podezření z několika trestných činů včetně podvodu.
Jana Bobošíková

Bobošíková a Lipovská podaly trestní oznámení kvůli zrušení volebního zákona

Kvůli zrušení části volebního zákona Ústavním soudem padlo trestní oznámení. Na tři ústavní soudce je podaly členky Institutu svobody a demokracie Jana Bobošíková a Hana Lipovská. Ústavní soudce Pavla Rychetského, Jana Filipa a Kateřinu Šimáčkovou podezírají ze zneužití pravomoci úřední osoby a z maření přípravy a průběhu voleb, sdělily ČTK.
Lubomír Zaorálek

Zaorálek: Rada ČT při odvolání dozorčí komise ignorovala zákon

Rada České televize při odvolání své dozorčí komise podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) zřejmě úplně ignorovala znění zákona. Odvolat lze pouze jednotlivé členy a pouze z důvodů, které jsou v zákoně přesně definovány, nic z toho rada nedodržela, uvedl Zaorálek ve vyjádření pro ČTK. Podle radní Hany Lipovské, která usnesení navrhla, bylo odvolání zákonné, rada jednala s péčí řádného hospodáře a stejně rada postupovala i při odvolání svého poradního orgánu před deseti lety.
Česká televize, ilustrační foto

Rada ČT při odvolání komise pochybila, usnesl se Senát

Senát má za to, že odvolání dozorčí komise Radou České televize minulý týden nebylo v souladu se zákonem o České televizi. Po dnešním dvouhodinovém jednání přijal hlasy 58 senátorů ze 71 přítomných usnesení, ve kterém dále požádal volební výbor Poslanecké sněmovny, aby se na své nejbližší schůzi pochybeními rady zabýval. V případě potvrzení pochybení, by pak výbor měl podle senátorů zvážit odvolání radních, kteří se chyby dopustili.
David Smoljak

Odvolání dozorčí komise Rady ČT bylo nezákonné, tvrdí senátní komise. Kauza míří k poslancům

Způsob odvolání dozorčí komise Rady České televize nebyl podle stálé komise Senátu pro sdělovací prostředky v souladu se zákonem. Chce, aby se věcí zabýval volební výbor Poslanecké sněmovny. Senátor David Smoljak (STAN) ČTK řekl, že stálá komise dnes ráno vyslechla dvě právní analýzy. Na jejich základě přijala usnesení, podle něhož způsob odvolání dozorčí komise Radou ČT nebyl v souladu se zákonem o České televizi, a to zejména pokud jde o transparentnost.
Česká televize, ilustrační foto

Rada ČT překračuje pravomoci. Seznamy třídící novináře jsou nepřijatelné, ozval se fond nezávislé žurnalistiky

Nadační fond nezávislé žurnalistiky (NFNZ) a Český národní výbor Mezinárodního tiskového institutu (CZ IPI) vyzvaly Radu České televize, aby nepřekračovala své pravomoci vymezené zákonem a aby vysvětlovala veřejnosti své zásadní kroky. Reagovaly tak na požadavek rady na vytvoření seznamu novinářů ČT, které negativně vnímá veřejnost, a na údajně nedostatečnou komunikaci při nedávném odvolání dozorčí komise Rady ČT.
Jana Bobošíková

Bobošíková zahájila činnost Institutu svobody a demokracie

Před návratem marxismu-leninismu do současné české společnosti a do Evropské unie varovala při dnešním slavnostním zahájení činnosti Institutu svobody a demokracie (ISDe) v Praze jeho prezidentka Jana Bobošíková. Kritizovala mimo jiné vytváření seznamů nepohodlných kontroverzních osob, ale také červencovou dohodu na úrovni Evropské unie na parametrech fondu obnovy ekonomik a budoucího sedmiletého rozpočtu.
Ivan Bartoš

Většina opozice kritizuje volbu nových členů Rady ČT: Černý den pro svobodu mediálního prostředí

Poslanci ODS považují výsledek dnešní volby členů Rady České televize (ČT) za ohrožení svobody a nezávislosti fungování veřejnoprávního média. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše je volba výsledkem nedůstojného politického handlu. Místopředseda hnutí STAN Petr Gazdík považuje volbu za alarmující a za ohrožení nezávislosti jednoho ze stěžejních pilířů demokracie. TOP 09 hovořila o černém dni pro svobodu českého mediálního prostředí a ČT jako takovou.

Aktuálně se děje

před 5 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

včera

Na Ještěd se vrátí lanovka. Město schválilo její novou podobu, bude delší

Na Ještěd bude v budoucnu opět jezdit lanovka. Liberecké zastupitelstvo ve čtvrtek schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy, která se před necelými třemi lety zřítila. Nová lanovka bude mít jednu kabinu na dvou lanech a prodlouženou trasu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy