Jerome Powell (Fed)

Burza NYSE v New Yorku

Ekonomika USA se propadne. Šéf Fedu ale nečeká opakování krize z 30. let

Ekonomika Spojených států by ve druhém čtvrtletí mohla v důsledku koronaviru klesnout o více než 30 procent. V rozhovoru na televizní stanici CBS to řekl šéf americké centrální banky (Fed) Jerome Powell. Největší ekonomika světa se podle něj ale vyhne dlouhodobému propadu, jaký zažila za velké hospodářské krize ve 30. letech minulého století.
Burza NYSE v New Yorku

Šéf Fedu: K plnému zotavení ekonomiky bude asi nutná vakcína

K tomu, aby se americká ekonomika plně zotavila z dopadů pandemie, bude zřejmě nutná vakcína proti koronaviru. V pořadu Face the Nation televizní sítě CBS to dnes řekl šéf americké centrální banky (Fed) Jerome Powell. Je tedy podle něj pravděpodobné, že proces zotavení se protáhne hluboko do příštího roku.
Americký dolar (USD)

Americká ekonomika je silná, říká Powell. Bojí se koronaviru

Ekonomika Spojených států se zdá být vyrovnaná, ekonomický růst je stabilní a nezaměstnanost blízko nejnižší hodnoty za padesát let. Ohrozit by ji však mohlo rozšíření virového onemocnění, které vypuklo v Číně, a nedostatečná produktivita. Ve své pololetní zprávě o měnové politice, kterou přednesl ve výboru pro finanční služby americké Sněmovny reprezentantů, to nyní uvedl šéf americké centrální banky (Fed) Jerome Powell. Americká ekonomika roste už jedenáctým rokem, což je nejdelší růstové období v historii.
Americký dolar

Trump dosáhne svého? Šéf Fedu naznačil, že se úroky v USA brzy sníží

Šéf americké centrální banky (Fed) Jerome Powell naznačil, že základní úrok ve Spojených státech by se mohl brzy snížit. Výhled americké ekonomiky podle něj nadále ohrožuje napětí v obchodních vztazích a také útlum globální ekonomiky. Powell to uvedl v textu dokumentu, který je určen pro jeho slyšení v Kongresu.
Donald Trump

Trump oznámil nové kandidáty do vedení Fedu, propagují "zlatý standard"

Americký prezident Donald Trump oznámil dva nové kandidáty do vedení centrální banky (Fed). Do sedmičlenného sboru Rady guvernérů chce navrhnout Christophera Wallera, který působí ve Federální rezervní bance v St. Louis, a Judy Sheltonovou z Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD). Analytici se domnívají, že oba tito lidé budou podporovat Trumpův požadavek na umírněnou úrokovou politiku.
Jerome Powell (Fed)

Lze odstranit šéfa Fedu? Trump povolal právníky, spor s Powellem se vyostřuje

Americký prezident Donald Trump věří, že má pravomoc odvolat šéfa centrální banky (Fed) Jeromea Powella. Podle agentury Bloomberg se prezident s tímto názorem ve středu svěřil svému nejbližšímu okolí, v současnosti ale takový krok neplánuje. Bloombergu to sdělili lidé obeznámení se situací. Powella do funkce loni jmenoval právě Trump.
Donald Trump

Trump se opět navezl do centrální banky Fed, ministrovi financí naopak věří

Americký prezident Donald Trump dnes opět kritizoval tamní centrální banku (Fed) za zvyšování úrokových sazeb, naopak ministrovi financí Stevenu Mnuchinovi v době obav o stav ekonomiky a propadů na akciových trzích vyjádřil podporu. V Oválné pracovně Bílého domu novinářům také řekl, že americké podniky jsou "nejlepší na světě" a že představují "skvělou" nákupní příležitost.
Donald Trump

Jediným problémem ekonomiky USA je Fed, spustil Trump. Akciový trh se otřásá

Jediným problémem americké ekonomiky je Fed, zkritizoval dnes opět americkou centrální banku Donald Trump. Podle jeho názoru banka nechápe fungování trhů a "nezbytné obchodní války", stojí na prezidentově twitterovém účtu. Hlavu USA i finanční trhy znepokojují vyhlídky americké ekonomiky mimo jiné ve světle pokračujícího propadu akciového trhu ve Spojených státech.
Donald Trump

Trump popírá, že by chtěl propustit šéfa Fedu Powella.

Americký prezident Donald Trump popírá, že by navrhoval propustit šéfa americké centrální banky (Fed) Jeroma Powella. Uvedl to ministr financí Steven Mnuchin. Reagoval tak na informace médií, že Trump o možnosti Powellova odvolání diskutoval kvůli nespokojenosti s pokračujícím zvyšováním úrokových sazeb.
Donald Trump

Trump dál úřaduje. Chce propustit šéfa Fedu Powella

Americký prezident Donald Trump uvažuje o propuštění šéfa centrální banky Fed Jeromea Powella. Oznámila to dnes agentura Bloomberg. Nelibost prezidenta podle ní posílilo středeční zvýšení úrokové sazby a dlouhodobý pokles cen akcií.
Americký dolar

Fed zvýšil úrokové sazby. Ekonomika USA vstoupí do neklidných vod, naznačují prognózy

Americká centrální banka (Fed) dnes podle očekávání zvýšila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu do pásma 2,25 až 2,50 procenta. Signalizovala ale, že v příštím roce tempo zvyšování úrokových sazeb zpomalí a že s ohledem na výkyvy na finančních trzích a zpomalování globálního hospodářského růstu se období zpřísňování měnové politiky chýlí ke konci.
Pokud jste tak inteligentní, proč nejste bohatí?

Trump vyhlásil válku Fedu. Výroky šéfa Bílého domu mohou mít vážné dopady

Americký prezident Donald Trump stupňuje kritiku americké centrální banky (Fed). Na dotaz, co představuje největší riziko pro americkou ekonomiku, listu The Wall Street Journal (WSJ) v úterním rozhovoru řekl, že je to právě Fed. Podle prezidentova názoru Fed příliš rychle zvyšuje základní úrokovou sazbu a jejímu šéfovi Jeromu Powellovi to "v podstatě dělá radost".

Aktuálně se děje

před 6 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

včera

Na Ještěd se vrátí lanovka. Město schválilo její novou podobu, bude delší

Na Ještěd bude v budoucnu opět jezdit lanovka. Liberecké zastupitelstvo ve čtvrtek schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy, která se před necelými třemi lety zřítila. Nová lanovka bude mít jednu kabinu na dvou lanech a prodlouženou trasu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy