Trump se opět navezl do centrální banky Fed, ministrovi financí naopak věří

Americký prezident Donald Trump dnes opět kritizoval tamní centrální banku (Fed) za zvyšování úrokových sazeb, naopak ministrovi financí Stevenu Mnuchinovi v době obav o stav ekonomiky a propadů na akciových trzích vyjádřil podporu. V Oválné pracovně Bílého domu novinářům také řekl, že americké podniky jsou "nejlepší na světě" a že představují "skvělou" nákupní příležitost.

"Ano, mám," odpověděl Trump na dotaz, zda ministrovi financí Mnuchinovi věří. "Je to velmi talentovaný, velmi chytrý člověk," dodal. Trump se takto o ministrovi financí vyjádřil den poté, co Mnuchin hovořil o propadu cen akcií s americkými regulátory.

Agentura Reuters ale v této souvislosti poznamenala, že ministrova snaha situaci na akciových trzích uklidnit se minula účinkem. Všechny tři hlavní akciové indexy v USA totiž v pondělí obnovily prudký pokles a odepsaly přes dvě procenta. Letošní prosinec tak je pro americké akcie zatím nejhorším prosincem od roku 1931, tedy od velké hospodářské krize.

Index S&P 500 už od maxima, na němž se ocitl v září, ztrácí skoro 20 procent. Index technologického trhu Nasdaq Composite ztrácí ještě více, a vstoupil tedy do takzvaného medvědího trhu. Tak se nazývá situace, kdy ceny akcií dlouhodobě klesají a z maxima odepsaly 20 procent.

Už v neděli Mnuchin hovořil s řediteli šesti největších amerických bank, kteří mu potvrdili, že jejich banky mají dostatečnou peněžní likviditu, aby mohly dál poskytovat úvěry. Trhy podle šéfů bank navzdory propadům na burzách fungují tak, jak mají. Investoři se ale domnívají, že ministrovo rozhodnutí svolat prezidentskou pracovní skupinu k finančním trhům mohlo situaci na trzích spíš zhoršit.

Trump není spokojen s tím, jak rychle Fed zvyšuje úrokové sazby. Nynější propad cen akcií je ale podle něj pro investory příležitostí. "V naše podniky mám velkou důvěru. Máme ty nejlepší firmy na světě, které si vedou opravdu skvěle. Mají rekordní čísla, takže si myslím, že je to obrovská příležitost k nákupu," řekl Trump.

Americké akcie klesají už několik týdnů, v posledních dnech ale rychlost propadu eskaluje. Podle analytiků je to reakce na slábnoucí růst ekonomiky, Trump je ale přesvědčen, že na vině je Fed a jeho zvyšování úrokových sazeb. Několikrát otevřeně kritizoval šéfa Fedu Jeroma Powella, kterého ale sám do funkce vybral.

"Oni zvyšují sazby příliš rychle, protože si myslí, že ekonomika je na tom velmi dobře. Já si ale myslím, že jim to už brzy dojde," řekl Trump. V médiích se dokonce objevily zprávy, podle nichž Trump zvažoval, že Powella odvolá.

.@business reports that @realDonaldTrump is privately threatening to fire #Fed chairman Jay Powell. To be clear: the only thing arguably more impeachable than firing the special counsel would be trying to fire the Fed chair. Likely: Market collapse; US humiliated; investors flee.

— Howard Fineman (@howardfineman) 23. prosince 2018

Ministr Mnuchin ale řekl, že Trump nic takového v plánu nemá a že si myslí, že ani takovou pravomoc nemá. Ani odborníci nejsou zajedno v tom, zda prezident může z titulu své funkce šéfa Fedu odvolat.

Kritika centrální banky ze strany politiků je v USA velmi citlivé téma. Centrální banka je ze zákona nezávislá a jakákoliv kritika může být vnímána jako snaha tuto nezávislost omezit. Trumpovi předchůdci ve funkci se kritice Fedu snažili vyvarovat.

Základní úroková sazba v USA je nyní v pásmu 2,25 až 2,50 procenta, kam ji Fed zvýšil minulý týden. Letos centrální banka zvýšila úroky čtyřikrát a další zvyšování chystá v příštím roce. Někteří guvernéři ale připouštějí, že mohou své stanovisko přehodnotit, pokud se vývoj americké ekonomiky odchýlí od předpokládané trajektorie. Například Evropská centrální banka (ECB) drží základní úrok na nule, kde jej chce ponechat minimálně do léta příštího roku. Naopak Česká národní banka (ČNB) sazby podobně jako Fed již zvyšuje, hlavní sazbu má na 1,75 procenta.

Související

Více souvisejících

Donald Trump Fed (Americká centrální banka) Jerome Powell (Fed) Steven Mnuchin Ekonomika USA (Spojené státy americké) Prezident USA

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy