Pavel Wonka

Soud, ilustrační foto

Soud bude znovu řešit kauzu disidenta Pavla Wonky, bratr chce očistit jeho jméno

Liberecký okresní soud se bude na začátku listopadu opět zabývat případem disidenta Pavla Wonky. Jde o obnovu řízení v kauze z roku 1987, kdy Wonka odmítal pracovat ve věznici v Liberci - Minkovicích s odůvodněním, že jeho uvěznění bylo protiprávní. ČTK o tom informoval advokát Lubomír Müller. Právník zastupuje Jiřího Wonku, který se roky u soudů snaží očistit bratrovo jméno.
Soudy, ilustrační fotografie

Soud opět zamítl obnovu 36 let starého případu Pavla Wonky. Proč?

Okresní soud v Hradci Králové podruhé zamítl obnovu řízení ve více než 30 let starém případu disidenta Pavla Wonky, který se týkal údajně křivého obvinění členů KSČ. Okresní prokuratura v Trutnově za to Wonku několik let stíhala, než tehdejší hradecký okresní soud věc v únoru 1988 pro neúčelnost zastavil. Wonka byl tehdy již odsouzen za závažnější činy.
Ministerstvo spravedlnosti ČR

Odškodné 2500 korun je výsměch. Zvažuji soud, říká bratr Pavla Wonky

Odškodné necelých 2500 korun, které od státu dostane rodina disidenta Pavla Wonky, jenž zemřel v roce 1988 ve vazbě, je podle jeho bratra Jiřího Wonky výsměch. Wonka původně stát žádal i o odškodné za bratrovu smrt ve výši 100.000 korun, které ale ministerstvo spravedlnosti zamítlo. Jiří Wonka proto bude zvažovat, zda se odškodného bude domáhat žalobou u soudu.
Soud, ilustrační foto

Krajský soud nařídil znovu projednat případ disidenta Pavla Wonky

Krajský soud v Hradci Králové nařídil znovu projednat kauzu disidenta Pavla Wonky. O obnovu řízení usiluje jeho bratr Jiří Wonka, Okresní soud v Trutnově ji v lednu zamítl. Případ se týkal údajného neoprávněného vniknutí Pavla Wonky do bytu tchyně, za něž jej trutnovský soud v roce 1981 odsoudil. Proti rozsudku podali stížnost Jiří Wonka i státní zástupce.
Soud, ilustrační foto

Smrt posledního politického vězně v ČR? Jiří Wonka nemá nárok na omluvu za pomluvu bratra

Václav Černík se nemusí omluvit Jiřímu Wonkovi za nařčení jeho bratra Pavla Wonky, že tento didident mimo jiné donášel ve věznici na Borech bachařům. Rozhodl o tom dnes odvolací Krajský soud v Hradci Králové. Podle soudu Jiřímu Wonkovi nepřísluší Černíka žalovat, protože tehdy platný občanský zákoník to umožňoval jen rodičům, dětem či manželce toho, kterému byly výroky adresované, ne sourozencům. Jiří Wonka se domáhal také omluvy za další Černíkovy výroky. Rozsudek je pravomocný.
Muzeum totalitního režimu Valtice

Za třetí odboj bude oceněn i Pavel Wonka, poslední vězeň komunismu. Jeho smrt pobouřila svět

Praha - Osvědčení pro účastníky třetího odboje dnes v Praze dostane 34 osob. Mezi nimi například Pavel Wonka, označovaný za posledního politického vězně komunistického režimu v Československu. Bude oceněn in memoriam. Osvědčení obdrží také Jiří Wonka, kterého režim také věznil. Po revoluci z listopadu 1989 dosáhl zrušení soudních rozsudků proti sobě i svému bratrovi.

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Princezna Kate půjde s pravdou ven, naznačují zdroje z Velké Británie

Brity znepokojuje, jak málo toho ví o zdravotním stavu oblíbené princezny Kate, která v úvodu roku podstoupila operační zákrok. Od té doby se neukázala na veřejnosti. Podle nejnovějších informací by se však manželka prince Williama výhledově mohla lidem ukázat.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy