požáry v Brazílii

Následky požárů v Brazílii.

Počet požárů v Brazílii byl loni nejvyšší za posledních deset let

Počet požárů v Brazílii v loňském roce oproti roku předchozímu vzrostl o 12,7 procenta. Brazilský Národní ústav pro výzkum vesmíru (INPE) loni zaznamenal v zemi 222.798 požárů, což je nejvíce od roku 2010. Informovala o tom agentura AFP, podle níž tato oficiální statistika vyvolá další tlak na vládu prezidenta Jaira Bolsonara.
Následky požárů v Brazílii.

Amazonie opět v plamenech. Počet požárů je enormní, hoří i největší mokřad světa

V brazilské Amazonii opět vzrostl počet lesních požárů, minulý měsíc jich tam zaznamenali víc než dvojnásobek proti loňskému říjnu. Za deset měsíců letošního roku se počet požárů v této oblasti, označované za "zelené plíce planety", zvýšil proti loňsku o čtvrtinu. Loňský rok byl přitom pro amazonský deštný prales v tomto ohledu nejhorší za deset let.
Následky požárů v Brazílii.

Amazonie opět v plamenech. Požárů je letos víc než loni, Bolsonaro čelí kritice

Brazílii v posledních týdnech sužuje nejen pandemie covidu-19, ale znovu také požáry amazonského deštného pralesa. Jen za prvních deset dní tohoto měsíce zaznamenal brazilský Národní ústav pro výzkum vesmíru (INPE) přes 10.000 požárů lesa v Amazonii, což je o 17 procent více než ve stejném období loni a nejvíc za deset let. Sezóna, v níž je tradičně nejvíce lesních požárů v Brazílii přitom teprve začíná.
Jair Bolsonaro

Leonardo DiCaprio zakládá požáry v Amazonii? Bolsonaro se obul do slavného herce

Brazilský prezident Jair Bolsonaro obvinil hollywoodského herce Leonarda DiCapria, že nepřímo financuje zakládání požárů v Amazonii. Informovala o tom dnes agentura Europa Press. Bolsonaro, který se v létě stal terčem široké mezinárodní kritiky kvůli liknavému postoji k požárům v Amazonii a kvůli údajné podpoře jejího odlesňování, už v srpnu nepřímo obvinil ze zakládání požárů nevládní organizace.
Jair Bolsonaro

Brazílie odmítne peníze na boj s požárem Amazonie? Znějí ostrá slova o Macronovi

Brazílie nepřijme nabídku finanční pomoci od zemí skupiny G7 na boj s amazonskými lesními požáry, dokud se francouzský prezident Emmanuel Macron neomluví za údajné urážky vůči brazilskému prezidentovi Jairu Bolsonarovi. Požadavek dnes vznesl samotný Bolsonaro, který situaci s požáry i odlesňováním Amazonie podle mnoha jeho kolegů ze zahraničí dlouhodobě zlehčuje. Brazilského prezidenta se naopak zastal jeho americký protějšek Donald Trump, když prohlásil, že Bolsonaro v boji s požáry "tvrdě pracuje".
Amazonský prales, ilustrační fotografie

Chcete zachránit amazonský prales? Jezte méně masa, nabádá CNN

Požáry zuřící v amazonském deštném pralese možná daly vzniknout mezinárodní krizi, těžko je ale můžeme považovat za náhodu. Většinu z nich založili dřevorubci, nebo farmáři, kteří potřebují pastviny pro dobytek, a to za podpory populistického brazilského prezidenta Jaira Bolsonara, který klade větší důraz na ekonomiku než na ekologii.
Emmanuel Macron

Peklo v Amazonii. Pomoc Jižní Americe komplikuje spor Macrona s Bolsonarem

S ohledem na mohutné požáry v oblasti jihoamerické Amazonie se chtějí státy G7 dohodnout na rychlé pomoci zasaženým zemím. Řekl to dnes podle agentury DPA francouzský prezident Emmanuel Macron na okraj summitu sedmi ekonomicky vyspělých zemí světa (G7). Kolumbie už dnes požádala mezinárodní společenství o podporu.
Donald Tusk

Summit G7 budou těžkou zkouškou jednoty, přiznává Tusk. Varoval před Ruskem

Summit skupiny vyspělých světových ekonomik G7 bude složitou zkouškou jednoty a solidarity. Po příjezdu do jihofrancouzského letoviska Biarritzu, kde dnes večer vrcholná schůzka začne neformální večeří, to řekl předseda Evropské rady Donald Tusk. Zároveň varoval před obchodními bariérami i před návratem Ruska do skupiny G7.
Požár

Požár amazonského pralesa děsí celý svět, tlak na Bolsonara roste

Brazilská vláda čelí mezinárodnímu tlaku a kritice kvůli lesním požárům v Amazonii, jejichž počet se v letošním roce výrazně zvýšil, mimo jiné i kvůli jejich nelegálnímu kácení. Francouzský prezident Emmanuel Macron označil požáry za mezinárodní krizi a chce toto téma řešit i na víkendovém summitu skupiny G7 ve Francii.
Jair Bolsonaro

Amazonie v plamenech, dým zahalil Sao Paulo. Bolsonaro svalil vinu na neziskovky

Brazilský prezident Jair Bolsonaro nepřímo obvinil nevládní organizace, že zapalují les v Amazonii, aby poškodily jeho vládu kvůli tomu, že jim snížila příspěvky. Informovala o tom dnes brazilská média. Prezident, kritizovaný za preferování ekonomických zájmů před ekologickými, tak reagoval na statistiku, podle níž počet lesních požárů v Brazílii letos proti stejnému období z loňska vzrostl o 84 procent.

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy