požáry v Rusku

Požár

Požár v nočním klubu v Rusku nepřežilo nejméně 15 lidí

Při požáru v nočním klubu v ruském městě Kostroma zemřelo v noci na dnešek 13 lidí, oznámily podle ruského servisu BBC úřady. Ráno záchranáři hovořili o 15 mrtvých, ale později se tato bilance zmenšila. Vyšetřovatelé se přiklánějí k verzi, že požár vznikl poté, co jeden z hostů vystřelil v uzavřené místnosti ze signální pistole. Policie už zadržela dva podezřelé.
Vladimir Putin

Putin nařídil hasit lesní požáry - a nezatajovat problémy

Nejméně 16 lidí, včetně jednoho dítěte, přišlo o život a dalších 18 utrpělo zranění při nynějších lesních požárech na Urale a na Sibiři, oznámil dnes během porady u prezidenta Vladimira Putina Alexandr Čuprijan, který plní povinnosti ministra pro mimořádné situace. Putin gubernátorům nařídil, aby si vzali hašení požárů osobně na starost a aby netajili, pokud se situace začne vymykat kontrole. Nesmí se zopakovat loňská situace, varoval prezident.
Následky požárů v Rusku

Požáry v Rusku už zničily oblast o velikosti Švýcarska

V Rusku se šíří zničující lesní požáry, většina na východě Sibiře v republice Jakutsko. Celostátně jich úřady zaznamenaly 252 na ploše 4,2 milionu hektarů, což odpovídá rozloze Švýcarska. S odkazem na ruské úřady o tom píše agentura DPA.
V Rusku zuří mohutné požáry

Tisíce hasičů nadále bojují proti plamenům v sibiřských lesích

Tisíce hasičů a dobrovolníků dál svádějí boj s lesními požáry na Sibiři. Jen v Irkutské oblasti u Bajkalského jezera se 4500 dobrovolníků se speciálními přístroji snaží zabránit plamenům, aby přeskočily na obydlené osady, oznámily dnes podle agentury Interfax ruské úřady.
Požár

Ohnivá zkáza na Sibiři: Dým dorazil do USA, katastrofa vyvolává veřejné protesty

Plocha hořícího lesa se za posledních 24 hodin na Sibiři dál zvýšila, zejména v obtížně dostupných oblastech, kde hasiči proti ohni nezasahují. Napsala to dnes agentura Interfax s odvoláním na tiskovou zprávu ruské protipožární služby. Nejvíce požárů zuří v Irkutské oblasti, největší plochu nehašených ohnisek zaznamenali záchranáři v Jakutsku.
Požár

Katastrofické požáry na Sibiři: Trump nabídl Putinovi pomoc, šamani vyvolávají déšť

Sibiřská tajga dál hoří na ploše tří milionů hektarů a prognózy jsou nepříznivé. Shoduje se na tom dnešní ruský tisk, který za příčinu alarmující kalamity označuje pasivitu místních úřadů a nedostatečné zdroje. Pomoc ve středu prezidentu Vladimiru Purinovi telefonicky nabídl jeho americký protějšek Donald Trump. Ruská vláda chce vyšetřit, zda sibiřské požáry nebyly založeny úmyslně.
Rusko zasáhl obří požár, je vidět z vesmíru

Ohnivá apokalypsa na Sibiři: Putin povolal armádu, dým pronikl až do Mongolska

Lesní požáry v asijské části Ruska likvidují porost na ploše více než tří milionů hektarů a pokusy o hašení většiny z nich ruské úřady vzdaly. Napsala to dnes agentura Interfax. Dým komplikuje život milionům lidí, pronikl už i na území Mongolska a v úterý zasáhl hlavní město Ulánbátar. Prezident Vladimir Putin k hašení ohně dnes povolal armádu.

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy