program Artemis (NASA)

NASA zahajuje program Artemis

NASA chystá cestu na Měsíc. Přistávací modul vyrobí Blue Origin

Pro vývoj přistávacího systému pro misi Artemis V na Měsíc vybrala NASA společnost Blue Origin. Prostřednictvím observatoře Artemis bude NASA zkoumat větší povrch Měsíce, než kdykoli předtím, odhalovat další vědecké objevy a připravovat se na budoucí mise astronautů na Mars, uvedla NASA v tiskové zprávě.
NASA představila posádku mise Artemis

NASA otevírá novou kapitolu dějin. Představila posádku mise Artemis, která poletí k Měsíci

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) dnes oznámil jména čtyř astronautů, kteří koncem roku 2024 obletí Měsíc. Lunární mise se poprvé zúčastní žena, elektroinženýrka Christina Kochová, a černoch, pilot Victor Glover. Ke dvojici se připojí astronauti Reid Wiseman a Kanaďan Jeremy Hansen, informovala vesmírná agentura. Tři Američané a Kanaďan byli představeni při slavnostním ceremoniálu v Houstonu, kde sídlí řídící středisko mise Artemis.
NASA zahajuje program Artemis

Lidstvo je připraveno pro let na Měsíc, hlásí NASA po analýze dat z mise Artemis I

Dosavadní analýza dat z loňské mise Artemis I ukázala, že nosná raketa SLS, kosmická loď Orion i pozemní systémy potřebné pro start a návrat na Zemi jsou připraveny pro lety astronautů na Měsíc. Na tiskové konferenci to dnes uvedli představitelé amerického Úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Misi Artemis II, při které modul tentokrát obkrouží přirozenou zemskou družici s posádkou, je podle nich v plánu na listopad 2024.
Tomáš Přibyl Rozhovor

Lidé před 50 lety opustili Měsíc. Apollo bylo plodem studené války, připomíná odborník Přibyl

Uplynulo půlstoletí od chvíle, kdy z měsíčního povrchu odstartoval lunární modul mise Apollo 17 s americkými astronauty Eugenem Cernanem a Harrisonem Schmittem, prozatím posledními lidmi, kteří se prošli po jediné přirozené družici Země. Program pilotovaných letů k Měsíci tehdy skončil kvůli obrovským finančním nákladům, které nebyly dlouhodobě udržitelné ani pro Spojené státy, uvádí kurátor letectví a kosmonautiky Technického muzea v Brně Tomáš Přibyl. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz dále přiblížil, že 14. prosince 1972 se ovšem nepočítalo s tím, že návrat lidí na Měsíc potrvá tak dlouhou dobu. Stejně tak například vysvětlil, proč stávající americký program Artemis považuje – sportovní terminologií řečeno – za „výkop“ nové éry výzkumu vesmíru. 
Kosmická loď Orion

Kosmická loď Orion se podruhé přiblížila k Měsíci a vrací se domů

Kosmická loď Orion v pondělí proletěla necelých 130 kilometrů nad povrchem Měsíce nad jeho odvrácenou stranou, bylo to druhé přiblížení. Během svého posledního velkého manévru Orion zapnul na tři a půl minuty hlavní motor, využil gravitace zemské družice a zahájil návrat k Zemi. 
Kosmická loď Orion vstoupila na oběžnou dráhu kolem Měsíce (25. listopadu 2022).

Kosmická loď Orion vstoupila na oběžnou dráhu kolem Měsíce

Kosmická loď Orion vstoupila v pátek pozdě večer SEČ na oběžnou dráhu kolem Měsíce. Informoval o tom americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Orion zůstane na oběžné dráze zhruba týden a pak začne cestu zpět na Zemi, uvedla agentura AP. Cesta kosmické lodě má prověřit podmínky pro návrat astronatů na Měsíc.
NASA zahajuje program Artemis

Lidstvo se vrací na Měsíc. NASA odpalem rakety SLS zahájil program Artemis

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) dnes zahájil program Artemis, který má vrátit člověka zpět na Měsíc. Raketové motory nakonec po odkladech a technických obtížích zažehly v 7:47 SEČ a vynesly raketu Space Launch System (SLS) s modulem Orion nad floridský mys Canaveral a dál na oběžnou dráhu. Modul, jehož posádku tvoří testovací figuríny, má v následujících 25 dnech obletět Měsíc a vrátit se zpět na Zemi.
Space Launch System (SLS), autor: NASA/MSFC

Mise Artemis I má zelenou, o start se NASA po odkladech pokusí ve středu

Po několika odkladech a technických obtížích plánuje americká vesmírná agentura NASA ve středu brzy ráno odstartovat raketu Space Launch System (SLS) s modulem Orion, který bez posádky obletí Měsíc a v případě úspěchu se po 25 dnech vrátí zpět na Zemi. Zahájí tím dlouho očekávaný program Artemis, který má po půl století na zemskou družici vrátit člověka.
NASA zahajuje program Artemis

NASA kvůli tropické bouři zrušila start nové rakety k Měsíci

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) kvůli nepříznivému počasí zrušil na úterý plánované vypuštění rakety Space Launch System (SLS) s modulem Orion k Měsíci. Jedná se o již třetí odklad startu testovací mise, kterou budou v případě úspěchu následovat cesty na Měsíc s posádkou. Informovala o tom dnes agentura AP.
NASA’s Space Launch System (SLS) rocket with the Orion spacecraft aboard is seen illuminated by spotlights atop a mobile launcher at Launch Complex 39B, Friday, March 18, 2022, after being rolled out to the launch pad for the first time at NASA’s Kennedy Space Center in Florida. Ahead of NASA’s Artemis I flight test, the fully stacked and integrated SLS rocket and Orion spacecraft will undergo a wet dress rehearsal at Launch Complex 39B to verify systems and practice countdown procedures for the first launch.

NASA opět zrušila plánovaný start nové rakety k Měsíci

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) dnes podruhé v tomto týdnu kvůli technickým potížím zrušil plánovaný start rakety Space Launch System (SLS) s modulem Orion k Měsíci. Vesmírná agentura o tom informovala na svém twitterovém účtu. Okno pro start rakety se mělo otevřít ve 20:17 SELČ na dvě hodiny.
NASA zahajuje program Artemis

NASA odložila nový pokus o start rakety na Měsíc na sobotu

Americká vesmírná agentura NASA oznámila, že se v sobotu nejspíše pokusí o nový start rakety Space Launch System (SLS) na Měsíc, uvedla dnes agentura AP. Pondělní zahájení bezpilotní mise Artemis selhalo kvůli technickým potížím. Původně NASA uváděla, že se odložený start bude moci uskutečnit v pátek nebo v pondělí.
NASA’s Space Launch System (SLS) rocket with the Orion spacecraft aboard is seen illuminated by spotlights atop a mobile launcher at Launch Complex 39B, Friday, March 18, 2022, after being rolled out to the launch pad for the first time at NASA’s Kennedy Space Center in Florida. Ahead of NASA’s Artemis I flight test, the fully stacked and integrated SLS rocket and Orion spacecraft will undergo a wet dress rehearsal at Launch Complex 39B to verify systems and practice countdown procedures for the first launch.

Raketu, která má znovu vynést astronauty k Měsíci, čeká poslední série testů

Novou raketu SLS (Space Launch System), která má zahájit další éru vesmírných cest k Měsíci, čeká poslední série testů před prvním zkušebním letem. Absolvuje je na odpalovací rampě Kennedyho vesmírného střediska na Floridě, kam gigantický stroj o váze téměř 2600 tun z hangáru putoval přes deset hodin. Podle plánu americké vesmírné agentury NASA by první astronauti mohli vstoupit na povrch Měsíce v roce 2025.
NASA zveřejnila unikátní snímky z misí Apollo

NASA kvůli Blue Origin pozastavila projekt pilotovaného letu na Měsíc

Tendr na výrobu obytného lunárního modulu projektu Artemis vyhrála společnost SpaceX. Výběrové řízení však napadly neúspěšné společnosti a nyní vše doputovalo až k soudu. Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) proto projekt pozastavila do vynesení verdiktu, které je naplánováno na 1. listopadu.

Aktuálně se děje

před 6 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

včera

Na Ještěd se vrátí lanovka. Město schválilo její novou podobu, bude delší

Na Ještěd bude v budoucnu opět jezdit lanovka. Liberecké zastupitelstvo ve čtvrtek schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy, která se před necelými třemi lety zřítila. Nová lanovka bude mít jednu kabinu na dvou lanech a prodlouženou trasu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy