Sea Watch

Sea Watch 3

Itálie vpustí do přístavu loď s 363 utečenci

Itálie vpustí do svého přístavu loď německé nevládní organizace Sea Watch s 363 utečenci na palubě. Plavidlo by mělo přistát dnes odpoledne v sicilském přístavu Augusta, uvedla agentura EFE. Sea Watch zachránila uprchlíky ve Středozemním moři o víkendu. Německá organizace také uspěla u italských soudů, které dočasně uvolní další její plavidlo.
Sea Watch 3

Loď s 363 uprchlíky žádá o přistání v Itálii nebo na Maltě

Loď německé nevládní organizace Sea Watch, která má na palubě 363 uprchlíků zachráněných ve Středozemním moři, požádala o přistání v Itálii nebo na Maltě. Úřady zemí zatím ale na žádost neodpověděly, uvedla agentura EFE. Dnes ráno však plavidlo předalo italské pobřežní stráži 70 zachráněných migrantů, které nebylo již schopné vtěsnat na palubu.
loď Louise Michel

Banksy vypravil do Středozemního moře loď, bude zachraňovat migranty

Britský streetartový umělec Banksy finančně podpořil plavidlo na pomoc migrantům ve Středozemním moři. Loď, která už ve vodách operuje a kterou zdobí výtvarníkovo dílo, zachránila bezmála 90 lidí, informoval server deníku The Guardian. Plavidlo vyplulo 18. srpna ze španělského přístavu Borriana.
Sea Watch 3

Na Sicílii zadrželi humanitární loď Sea-Watch 3, údajně má technické nedostatky

Italská pobřežní stráž zadržela na Sicílii humanitární loď Sea-Watch 3 se zdůvodněním, že má technické nedostatky, které ohrožují bezpečnost posádky i migrantů, které posádka zachraňuje z vratkých člunů u afrických břehů. Loď německé neziskové organizace Sea-Watch má v sicilském přístavu Porto Empedocle zůstat tak dlouho, dokud nedostatky neodstraní. Informovala o tom dnes agentura APA.
Uprchlíci, ilustrační fotografie

Malta povolí zakotvit lodi s migranty, převezmou je země EU

Malta nechá ve svém přístavu zakotvit loď Alan Kurdi německé nevládní organizace Sea-Eye se 40 africkými migranty na palubě. Informoval o tom v sobotu na twitteru maltský premiér Joseph Muscat. Žádný z běženců z lodi ale podle něj nezůstane na Maltě. Německo se podle Muscata dohodlo s Evropskou komisí, že migranty si rozdělí více zemí EU, které to budou, ale nesdělil.
Carol Rackete (Foto: Paul Lovis Wagner)

Salvini se zbavil "rozmazlené komunistky". Kapitánka Racketeová opustila Itálii

Německá kapitánka lodi Sea-Watch 3 opustila Itálii. Informovala o tom dnes agentura DPA s odvoláním na mluvčí německé neziskové organizace Sea-Watch. Carola Racketeová se podle mluvčí vydala do Německa a pak bude pokračovat dál. Bližší informace nejsou k dispozici. Jedenatřicetiletá kapitánka navzdory italské blokádě přistála u italského ostrově Lampedusa s lodí Sea-Watch 3 s africkými migranty. Je podezřelá z napomáhání nelegální migraci a z toho, že se nepodvolila pokynu vojenského plavidla.
Carol Rackete (Foto: Paul Lovis Wagner)

Kapitánka Racketeová před soudem. Vyzvala EU, ať předejde blokádám lodí s uprchlíky

Německá kapitánka lodi Sea-Watch 3 dnes po výpovědi u soudu vyzvala Evropskou unii, aby předešla blokádám humanitárních lodí s migranty na palubě. Carolu Racketeovou nyní v Itálii vyšetřují kvůli porušení zákazu vplout do italských výsostných vod s africkými migranty. Je podezřelá z napomáhání nelegální migraci a z neuposlechnutí pokynu vojenské lodi.
Carol Rackete (Foto: Paul Lovis Wagner)

Kapitánka lodi Sea-Watch se stále ukrývá, prokuratura pro ni chce domácí vězení

Prokuratura v sicilském městě Agrigento se odvolala k italskému nejvyššímu soudu proti rozhodnutí, že německá kapitánka lodi Sea-Watch 3 nebude po dobu procesu v domácím vězení. Informovala o tom dnes agentura ANSA. Jedenatřicetiletou ženu v současnosti v Itálii vyšetřují kvůli porušení zákazu vplout do výsostných vod s africkými migranty.
Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky

Itálie odložila výslech kapitánky lodě Sea-Watch, stávkují advokáti

Italská prokuratura odložila výslech německé kapitánky humanitární lodi Sea-Watch 3 Caroly Racketeové, která měla v úterý vypovídat před soudem v sicilském městě Agrigento kvůli podezření, že napomáhala ilegální migraci. Nové datum soudního stání bylo stanoveno na 18. července, informovala o tom dnes agentura DPA.
uprchlíci

Migranti z lodi Alex mohou na břeh, druhou loď Malta odmítá

Malta dnes povolila vylodění 65 běženců z lodi Alan Kurdi, kterou provozuje německá nezisková organizace Sea-Eye. Tamější vláda o nich jedná s Evropskou unií a Německem a zdůraznila, že žádný z migrantů na území tohoto ostrovního státu nezůstane. Všichni budou ihned posláni do jiných unijních zemí, řekl podle agentury AFP maltský premiér Joseph Muscat. Rovněž italské úřady dnes povolily vystoupit na břeh 41 migrantům z lodi Alex, která v sobotu přes zákaz vplutí do italských vod zakotvila v přístavu na italském ostrově Lampedusa.
uprchlíci

Itálie za rok zabránila v zakotvení 19 lodím s 2500 migranty

Kvůli politice "zavřených přístavů", kterou italská vláda prosazuje ve snaze omezit příliv migrantů, muselo 2500 běženců v uplynulém roce čekat celkem 165 dnů na palubách záchranných lodí. Od června 2018 nastalo 19 situací, kdy italské úřady odmítaly vpustit do přístavů lodě nevládních organizací. S odvoláním na zprávu nevládní organizace Reportéři bez hranic (MSF) o tom dnes informovala agentura APA.
Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky

Kapitánce záchranářské lodě Sea-Watch vyhrožovali, musí se skrývat

Německá kapitánka lodi Sea-Watch 3 Carola Racketeová byla kvůli výhrůžkám převezena na neznámé místo, uvedla dnes agentura Reuters. Italský soud ženu v úterý nařídil propustit z domácího vězení, kde byla od soboty, a rozhodl, že kvůli srážce s policejním člunem nebude souzena. Jedenatřicetiletá kapitánka, která na ostrov Lampedusa přepravila 40 migrantů, je vyšetřována kvůli napomáhání nelegální migraci. Po úterním rozhodnutí soudu se nový bezpečnostní zákon podle listu la Repubblica už dál nevztahuje na humanitární lodi.

Aktuálně se děje

před 1 minutou

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 44 minutami

před 1 hodinou

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Důchody v květnu 2025 s jednou drobnou změnou. Peníze vám mohou přijít v jiném termínu

Každoročně státní svátky posouvají výplatní termíny důchodů. Letos poprvé se tak stane v květnu, v jehož úvodu jsou rovnou dva svátky. Kvůli jednomu z nich přijdou některým důchodcům peníze s jednodenním předstihem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy