volby v Gruzii

Tbilisi, Gruzie

Gruzie bez premiéra, splnil úkoly a odstoupil

Předseda gruzínské vlády Mamuka Bachtadze dnes oznámil, že se rozhodl odstoupit. V prohlášení pro tisk uvedl, že během víc než ročního výkonu premiérské funkce splnil už všechny úkoly, které si předsevzal.
Salome Zurabišviliová

V Gruzii demonstrovaly tisíce lidí, neuznávají výsledky voleb

V centru gruzínské metropole Tbilisi se dnes sešly tisíce lidí, kteří na výzvu opozice přišli protestovat proti výsledkům nedávných prezidentských voleb. Informovala o tom agentura Reuters. V hlasování zvítězila bývalá gruzínská ministryně zahraničí Salome Zurabišviliová, kterou podporovala vládní strana Gruzínský sen. Poražený kandidát opozice Grigol Vašadze ale výsledky neuznal a obvinil vládu z podvodů.
Salome Zurabišviliová

Prezidentkou Gruzie se stala Zurabišviliová, soupeř výsledky neuznal: Byla to zločinná fraška

Bývalá gruzínská ministryně zahraničí Salome Zurabišviliová vyhrála středeční prezidentské volby v Gruzii ziskem 59,52 procenta hlasů. Informovala o tom dnes agentura TASS po sečtení všech hlasů. Zurabišviliová, která vystupovala jako nezávislá kandidátka, se těší podpoře vládní strany Gruzínský sen. Její protikandidát Grigol Vašadze, podporovaný opozičním Sjednoceným národním hnutím, výsledky odmítl uznat.
Gruzijská vlajka

Gruzínci volí nového prezidenta. Favoritkou je kontroverzní diplomatka

V Gruzii se dnes koná druhé kolo prezidentských voleb. Přibližně 3,5 milionu oprávněných voličů má příležitost rozhodnout, zda se nejvyšší funkce ujme Salome Zurabišviliová, těšící se přízni vládní strany, anebo Grigol Vašadze, podporovaný opozicí. V prvním kole 28. října nezískal žádný z 25 kandidátů nadpoloviční většinu hlasů. Nejlepší výsledek zaznamenala Zurabišviliová, těsně následovaná Vašadzem. Dnešní hlasování má podle agentury AP skončit v 18:00 SEČ.
Gruzijská vlajka

Gruzínci zvolí prezidenta až v 2. kole. Kandidátka za vládní stranu vyvolala rozruch

Gruzínský prezident bude zvolen až ve druhém kole, do něhož postoupí Salome Zurabišviliová, těšící se podpoře vládní strany, a Grigol Vašadze, podporovaný opozicí. Vyplývá to z výsledků nedělního hlasování, které zveřejnila ústřední volební komise po sečtení všech hlasů. Mezinárodní pozorovatelská mise v Gruzii dnes konstatovala, že prezidentské volby se sice konaly v konkurenčních podmínkách, ale na "nerovném hřišti".

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy