zámek Valtice

Zámek Valtice

Zámek, který nebyl zámkem. Lednicko-valtický areál ukrývá středověké tajemství

Lednicko-valtický areál patří k našim vůbec nejnavštěvovanějším destinacím. Svůj zasloužený zájem a obdiv si vysloužil jak u místních, tak zahraničních turistů, o čemž svědčí zařazení této památky mezi světové dědictví UNESCO. Byť v tomto areálu stojí dva velké zámky, v popředí zájmu zůstává neogotický zámek Lednice, zatímco barokní zámecká perla Valtice zůstává stranou. Je to určitě velká škoda, jelikož právě Valtice a jeho blízké okolí nabízí mnohem pestřejší paletu umění i dějin.
Soud, ilustrační fotografie

Kastelán ve Valticích nechal při "úklidu" zničit obrazy, soud vynesl trest

Okresní soud v Břeclavi dnes za poškození cizí věci uložil bývalému kastelánovi valtického zámku Michalu Tlustákovi trest 30 měsíců odložených na 3,5 roku. Podle soudu nechal zničit nejméně 45 obrazů soudobých výtvarníků, škodu soud vyčíslil na zhruba 3,5 milionu korun. Tlusták vinu popřel. Podle obžaloby nechal zničit 58 obrazů za 4,6 milionu Kč. Poškozené soudkyně odkázala na řízení ve věcech občanskoprávních. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu pro možnost odvolání.
Vladimír Franz

Zničení obrazů na zámku? Barbarství, láteřil u soudu poškozený Franz

Břeclav - Okresní soud v Břeclavi řeší zničení 58 obrazů soudobých výtvarníků na zámku druhým dnem, obžalovaný je bývalý kastelán zámku Michal Tlusták, který vinu popírá. Hrozí mu až tři roky za mřížemi. Dnes vypovídal výtvarník Vladimír Franz. Za dva své zničené obrazy požaduje 600 tisíc korun.

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Putin vyrazí poprvé od znovuzvolení na zahraniční cestu. Tentokrát si nevybral Bělorusko ani Turecko

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy