Rázný krok MPSV: Kdo má přijít o podporu v nezaměstnanosti?

Praha - Ministerstvo práce a sociálních věcí chce sjednotit vyplácení podpory v nezaměstnanosti. O peníze by tak od příštího roku mohli přijít jednatelé firem, členové dozorčích rad nebo statutární ředitelé akciovek. Ostatní nezaměstnaní s nekolidující prací za méně než polovinu minimální mzdy totiž podporu také nedostávají.

Částečné zaměstnávání lidí, kteří jsou v evidenci úřadu práce, je možné od října 2004. Opatření mělo pomoci udržovat pracovní návyky a podpořit snahu přivydělat si. Možný byl i souběh výdělku, který nepřesáhl polovinu minimální mzdy, a podpory. Její vyplácení není ale od roku 2011 u takového zaměstnání možné. Podporu dál mohli dostávat jen členové družstev a obchodních společností, kteří pro ně mimo pracovní vztah dělají nějakou činnost za odměnu do poloviny minimální mzdy. Také oni by od příštího roku neměli podporu mít.

Podle ministerstva se v minulosti podpora přestala při takzvaném nekolidujícím zaměstnání vyplácet, protože se opatření zneužívalo. Když neměla firma pro lidi dost práce, dohodla se s nimi na propuštění. Současně s nimi ale hned uzavřela dohodu o provedení práce na stejný druh činnosti, jen s měsíční odměnou pod polovinu minimální mzdy. Lidé se pak přihlásili do evidence nezaměstnaných a získali podporu. Někde se také uzavřely nové smlouvy s odloženým nástupem až po vyčerpání podpory, popsalo ministerstvo práce.

Pravidla teď chce sjednotit. Týkala by se tedy například nezaměstnaných společníků, jednatelů firem, ředitelů obecně prospěšných společností, členů představenstev, správních a dozorčích rad či statutárních ředitelů akciovek, kteří dělají pro společnost práci za nízkou odměnu. Nezaměstnaní budou v žádosti o podporu muset také doložit, že žádnou činnost za odměnu či nekolidující zaměstnání nemají. Období, kdy nebudou podporu dostávat, se jim nezapočte do takzvaných podpůrčích dob.

Podle odhadu resortu členové obchodních společností a družstev tvoří asi procento uchazečů o zaměstnání. Kolik z nich dostává podporu, ministerstvo neví. Úřady práce tyto údaje nesledují. Úsporu na podporách v nezaměstnanosti a případné vyšší výdaje na dávkách tak není možné podle autorů novely vyčíslit.

V roce 2014 nedošlo v systému poskytování finanční podpory pro nezaměstnané k žádným výrazným změnám. Liší se jen základní částka, od které se odvíjí výpočet maximální částky podpory v nezaměstnanosti nebo při rekvalifikaci. Základní podmínky pro nárok na získání sociální podpory od státu při ztrátě zaměstnání zůstávají stejné. Platí tedy, že nárok má ten kdo:

- při ztrátě zaměstnání nepobírá odstupné od posledního zaměstnavatele, pokud ano, podpora začne být vyplácena až po uplynutí doby, po kterou je nárok na odstupné (odstupné sice zaměstnavatel zpravidla vyplatí jednorázově s poslední výplatou, ale k výplatě podpory dojde, až po skončení doby za jakou náleželo odstupné – jeden, dva, tři nebo i více měsíců)

- žadatel o podporu musí být fyzická osoba s trvalým pobytem na území České republiky

- žadatel musí za poslední 2 roky, před podáním žádosti o podporu splnit podmínku minimálně 12 měsíců účasti na důchodovém pojištění (tj. musí být minimálně 12 měsíců zaměstnaný v takovém pracovním poměru, při kterém je hrazeno důchodové pojištění – tj. hlavní nebo vedlejší pracovní poměr, nebo dohoda o pracovní činnosti apod.) nebo

- pokud žadatel v uplynulých 2 letech nesplňuje podmínku 12-ti měsíců zaměstnání, může se mu případně započítat tzv. náhradní doba – rodičovská dovolená, výkon veřejné služby, pobírání invalidního důchodu nebo dlouhodobá dobrovolnická činnost)

Související

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Více souvisejících

Ministerstvo práce a soc. věcí Podpora v nezaměstnanosti nezaměstnanost / nezaměstnaní

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 30 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy