Karel Gott? Zaslouží si od nás opravdu poděkování za celý svůj život, tvrdí Duka

Mnoho Čechů bere 28. září Den české státnosti a svátek sv. Václava, jako den volna. V rozhovoru na Frekvence 1 se k tomuto dni vyjádřil kardinál Dominik Duka. Kromě toho ocenil i práci zpěváka Karla Gotta.

„Podařilo se nám navrátit k oslavám sv. Václava, konají se různé koncerty v Moravskoslezském kraji, v Olomouci. 28. září Den české státnosti a svátek sv. Václava hlavního patrona České země spolu opravdu úzce souvisí,“ řekl v úvodu rozhovoru kardinál Dominik Duka.

Národní svatováclavská pouť se bude konat 27. – 28. září ve Staré Boleslavy. V předvečer svátku bude na náměstí sv. Václava program, během kterého bude odhalená busta Benedikta XVI, jako připomínka jeho návštěvy přesně před deseti lety. „Účast na této akci není jen mojí povinnosti ale i moji radostí. Nebyl to můj nápad ale jsem za to vděčný pánovi starostovi generálu Pickovi,“ řekl Duka.

28. září je významný den i pro prezidenta České republiky Miloše Zemana, který bude v ten den slavit své 75. narozeniny. „Pochopitelně, že gratulovat budu. Pan prezident je o rok mladší než já. Ani jsem si neuvědomil, že to jsou 75 narozeniny, takže děkuji za nápovědu,“ dodal Duka.

Prezident Miloš Zeman chce vyznamenat Karla Gotta a zvýšit mu státní vyznamenání. Karel Gott bojuje s leukémií a celý národ mu posílá energie. „Zaslouží si od nás opravdu poděkování za celý svůj život. Vezmu jeho příjmení, aby mu Pán Bůh dal zdraví a aby v té nemoci obstál. I když Karel Gott nebyl chartistou, tak ji finančně podporoval,“ vyjádřil se Duka.

Související

Socha svatého Václava na Václavském náměstí.

Svatováclavské tradice. Jaké zvyky se pojily s 28. zářím?

Svátek svatého Václava připadající na 28. září býval pro naše předky významným dnem. Nevnímali ho ani tak jako den české státnosti, jako je tomu dnes, ale spíše coby důležitý mezník v hospodářském roce a pojili ho s duchovním rozjímáním nebo posvícením. Svatováclavskou husu ostatně známe i dnes. 

Více souvisejících

28. září - Den české státnosti Česká republika Miloš Zeman Dominik Duka Karel Gott prezident čr Svatováclavský koncert Koncert

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy