Pospíšil oprášil návrh na zavedení dohody o vině a trestu. Co přináší?

Praha - Myšlenky na zakotvení institutu dohody o vině a trestu do českého právního řádu se jen tak nehodlá vzdát ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Na úterní jednání vlády se vypraví spolu s návrhem novely trestního řádu, která obviněným umožní, aby se včas doznali a sami si určili trest.

Podle návrhu by dohodu o vině a trestu mohl s obviněným sjednat státní zástupce, a to ještě v průběhu přípravného řízení. Platnost ujednání by však byla podmíněna následným souhlasem soudce. Pokud by dohodu neschválil, věc by se vrátila zpět do fáze přípravného řízení. Obviněný by se přitom sjednáním dohody současně vzdal práva na projednání věci v hlavním líčení a tím pádem i práva napadnout rozsudek odvoláním.

Sjednání dohody o vině a trestu by ale nebylo možné ve všech případech. Kromě ochoty pachatele uznat vlastní vinu totiž zákon vyjmenovává i trestné činy, jejichž pachatelům právo na uzavření dohody s žalobcem výslovně zapovídá. Na dohodu o vině a trestu tak budou muset zapomenout například lidé, kteří mají na svém svědomí vraždu.

Od návrhu si šéf rezortu slibuje, že přinese úlevu pro soudy přetížené množstvím projednávaných kauz, novela má být současně přínosem také pro oběti trestné činnosti. Ty by díky ní nemusely být vystavovány opakovaným útrapám při projednávání skutku v soudní síni. Uzavření dohody podle rezortu zvyšuje i pravděpodobnost úspěšné převýchovy "odsouzeného".

Institut dohody o vině a trestu byl součástí novely trestního řádu, který schválila vláda Mirka Topolánka (ODS) již v červenci roku 2008. Podle původního plánu přitom měla novela vejít v účinnost již v polovině předloňského roku. Návrh však narazil u členů ústavně-právního výboru, kam putoval poté, co v prosinci roku 2008 úspěšně prošel prvním čtením ve sněmovně. Novelu nakonec smetl ze stolu sám rezort, a to v době, kdy v jeho čele stála Pospíšilova předchůdkyně Daniela Kovářová. Ta loni v lednu požádala o stažení návrhu z programu právě probíhající schůze poslanců.

Návrh, se kterým Pospíšil v úterý vyrazí za svými kolegy do Strakovy akademie, současně rozšiřuje možnosti, za kterých může žalobce rozhodnout o podmíněném zastavení trestního stíhání a odložení podání návrhu na potrestání. Obžalobě by se pachatel mohl v budoucnu vyhnout i tehdy, pokud se zaváže k tomu, že se po stanovenou dobu zdrží počínání, v souvislosti se kterým se skutku, ze kterého se zpovídá, dopustil. Z hrozícího trestního stíhání by se dotyčný mohl nově i "vykoupit" - žalobce by podle návrhu mohl k podmíněnému zastavení stíhání či odložení návrhu přistoupit i v případě, že pachatel přistoupí na jeho nabídku a na účet státu vyplatí stanovenou peněžní částku. Tyto peníze by putovaly na pomoc obětem trestné činnosti.

Obě možnosti by přicházely v úvahu hlavně v případě silničních pirátů. "V důsledku současné právní úpravy dochází u řady trestných činů, zejména u těch v dopravě, k podání obžaloby. Podmíněné zastavení trestního stíhání nebo podmíněné odložení podání návrhu na potrestání je totiž vnímáno jako nepřiměřeně mírné řešení, není-li doprovázeno znemožněním řízení motorového vozidla, či alespoň jeho finančním postihem, který by pachateli hrozil např. v přestupkovém řízení," uvádí rezort v důvodové zprávě.

Související

Jiří Pospíšil

Pospíšil bude i jako pražský radní pobírat plat europoslance

Jiří Pospíšil (TOP 09) si k funkci náměstka pražského primátora pro kulturu a cestovní ruch nechá i mandát a plat europoslance, řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz a Hospodářské noviny (HN). Odměnu za funkci v Praze pošle zvířecím útulkům. V kumulaci funkcí problém nevidí. Také se vzdá postu předsedy správní rady Musea Kampa, nechce vyvolávat dojem střetu zájmů, dodal.

Více souvisejících

Jiří Pospíšil

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy