Senát projedná nový občanský zákoník! Kodex vlídný k občanům

Praha - Novelu občanského zákoníku, která přináší stovky změn proti úpravě platné od roku 1964, projedná na své 16. schůzi Senát. Nový kodex se dotýká všech občansko-právních vztahů, změn doznají dědická práva, vlastnická práva, ochrana majetku i právní pohled na zvířata.

"Jedná se o největší legislativní dílo, které bylo na půdě parlamentu projednáváno v uplynulých desetiletích. Jde o historický okamžik," uvedl k zákonu při závěrečném hlasování v Poslanecké sněmovně ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) a dodal, že je kodex k občanům velmi vlídný."Občanský zákoník je základním zákonem, který upravuje veškeré občanské vztahy, veškerá právní jednání. Je jedno, zda jde o bohatého, chudého, chytrého či hloupého občana. Každý z nás dnes a denně využíváme občanského práva," vysvětlil ministr. Kodex ve sněmovně podpořil i poslanec Marek Benda (ODS), který byl jeho zpravodajem: "Občanský zákoník pokládám za nejdůležitější normu, kterou tu projednáváme a za normu, která ovlivní život v této zemi na několik desítek let dopředu."

Podle Bendy je občanský zákoník největší změnou českého právního řádu od přijetí Listiny základních práv a svobod a přináší dramatické zjednodušení právního řádu.

K původnímu návrhu přijal komplexní pozměňovací návrh ústavně-právní výbor sněmovny, který přinesl na 450 změn. Drtivou většinu z nich sněmovna přijala.Výbor například přistoupil ke změnám v pojetí práv zvířat. Zákoník tak oproti původní verzi posílí postavení zvířete. Zvíře zůstává pro účely občanského práva nadále v postavení obdobném věci, nemůže tedy samo nabývat žádných práv a naopak je předmětem vlastnického práva, včetně čerpání plodů a užitků a zcizování. Zákoník ale položí větší důraz na jeho hodnotu jako smysly nadaného živého tvora.

Ústavně-právní výbor sněmovny do normy nově vložil také povinnost dítěte pečovat o své rodiče a poslouchat je v době, kdy k němu mají výchovné povinnosti. Nově by také soudy neměly rozhodovat o tom, že se dítě dává do ústavní péče až do dosažení zletilosti, ale každé tři roky ve věci znovu rozhodnout. "Je to součást celé té strategie, kterou bychom rádi vyprázdnili ústavní výchovu," vysvětlil místopředseda výboru Benda.

Posílena mají být osobnostní práva, nově se totiž zvýrazňují sankce za jejich porušení. Návrh zavádí tvrdší sankce pro vydavatele za otištění fotografie známé osobnosti bez jejího souhlasu. Finanční trest by se mohl pohybovat až ve výši dvojnásobku tržní ceny, za jakou by souhlas celebrity se zveřejněním fotografie tisk normálně koupil.Poslanci také chtěli limitovat zvyšování nájemného. Podle německého vzoru by se stanovilo, že zvyšování nájemného bude po dosažení jeho obvyklé hodnoty možné maximálně o dvacet procent za tři roky.

Bydlení se týká i další změna. Podnájem podle ní bude možné sjednávat i bez souhlasu majitele bytu. Výjimkou budou pouze případy, kdy nájemník v bytu nebydlí. Pak nájemce bude muset mít k podnájmu souhlas vlastníka bytu.

Členové výboru navrhli, aby opuštěná nemovitost připadla státu. Původní vládní předloha předpokládala, že by nemovitost získala obec.

Změna má nastat i v oblasti cestovního ruchu. Cestovní kanceláře se obávaly, že by podle nového občanského zákoníku, který počítal se spojením 'ztráta radosti' z dovolené byly nuceny vyřizovat stovky stížností například na nedostatek slunce během dovolené. V kodexu by proto měla být zanesena formulace 'narušení dovolené způsobené zejména jejím zrušením nebo podstatným zkrácením'.

Novela však obsahovala mnoho změn již před projednáním ve sněmovním ústavně-právním výboru. Majitele nemovitostí a ty, kteří koupi pozemku či domu teprve zvažují, jistě bude zajímat ta část zákona, která mění dosavadní pojetí vlastnických vztahů ke stavbám a pozemkům, na nichž stojí. Až doposud se totiž v Česku vycházelo ze zásady, že stavba není součástí pozemku. Ta má být nově prolomena, spolu s nemovitostí by kupující získal i část pozemku, na kterém je postavena. Součástí pozemku se však nestávají inženýrské sítě.

Předloha už nepočítá s termínem ustanovení o způsobilosti k právním úkonům, tento pojem nahrazuje tradiční termín svéprávnost. Nesvéprávné osoby by se na úřadech měly dočkat většího respektu. Duševně nemocným lidem, a to i těm, které soudce navzdory jejich chorobě neomezil na svéprávnosti, by právní řád nově umožnil mít při ruce někoho (kodex takovou osobu nazývá podpůrcem), kdo by jim pomáhal v momentech, kdy se chystají učinit nějaké rozhodnutí. Tato pomoc by se uskutečňovala na základě smlouvy, tu by nemocný uzavřel s podpůrcem a podléhala by povolení soudce.

Jestliže nový civilní kodex projde zdárně celým legislativním procesem, mohou od něj lidé očekávat také lepší ochranu svého majetku. Návrh posiluje postavení poškozeného. Jednou z novinek v této oblasti je institut náhrady ceny zvláštní obliby. Zničení předmětu, který sám o sobě nemá závratnou hodnotu, ale jeho majitel si ho cení například kvůli vzpomínkám, se viníkovi pěkně prodraží. "Poškozenému se poskytne peněžitá náhrada odpovídající nikoli tržní ceně věci, nýbrž takové, jakou měla podle subjektivních skutečností pro samotného poškozeného. Může se tak stát, že soud na základě okolností a důkazů dojde k závěru, že zničená věc měla pro jejího majitele cenu několika desítek tisíc, byť by ji byl schopen prodat jen za několik korun," vysvětluje ministerstvo spravedlnosti.

Změn má doznat také úprava dědického práva. Větší důraz by se měl klást na přání zemřelého, která vyjádřil v závěti. "Nová koncepce posiluje zůstavitelovu volnost při jeho rozhodování o majetku pro případ smrti. Vychází se z tradičního respektování poslední vůle zůstavitele, což je zásadní posun proti současnému stavu, který upřednostňuje živé před mrtvým a nectí zůstavitelovu poslední vůli," uvádí ministerstvo.

Kodex počítá i s nabytím vlastnického práva od nevlastníka. Jedinou podmínkou bude přesvědčení kupujícího o tom, že jedná se skutečným majitelem. "Primárně bude chráněný ten, kdo něco nabyl v dobré víře," uvedl již dříve ministr spravedlnosti.

Nový občanský zákoník obsahuje více než tři tisíce paragrafů, ty jsou rozdělené do pěti částí a upravují trojici hlavních okruhů - rodina, vlastnictví a smlouvy.

Autoři návrhu se v průběhu připomínkového řízení, v jehož rámci na jejich stůl doputovalo zhruba 2,5 tisíce námitek, museli vypořádat s celou řadou kritických ohlasů. "Negativní reakce se týkaly dvou oblastí. Jedni lamentovali, že nový zákoník je příliš dlouhý, ti druzí se zase nemohli smířit s tím, že návrh obsahuje divná slova," popsal úskalí vzniku nového civilního kodexu jeho hlavní autor Karel Eliáš.

Občanský zákoník má začít platit od roku 2014. Jeho autoři ho připravovali deset let.

Protože diskuze nad normou mezi koalicí a opozicí v Poslanecké sněmovně trvala mnoho hodin, dá se předpokládat, že sociální demokraté vystoupí se svými výtkami i při projednávání v Senátu. Tam má ale ČSSD – na rozdíl od dolní komory parlamentu – většinu. Senát návrh nového občanského zákoníku projedná na své 16. schůzi, která začíná 25. ledna v 10 hodin.

Související

Předávání státních vyznamenání (28. říjen 2019)

Senát na státní vyznamenání nominoval 32 osobností

Senát na státní vyznamenání nominoval 32 osobností. Navrhl dnes ocenit předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského, neurochirurga Vladimíra Beneše nebo mikrobioložku Soňu Pekovou kvůli jejímu podílu na boji s koronavirovou epidemií. O ocenění rozhodne prezident Miloš Zeman.
Narozená miminka

Senát možná umožní uzákonění České komory porodních asistentek

Domácí porody by mohly do budoucna provádět porodní asistentky s nejméně tříletou praxí a kvalifikační zkouškou. Musely by být také zapsány v seznamu České komory porodních asistentek, které chce dát zákonný rámec skupina senátorů v čele s předsedou zdravotnického výboru Lumírem Kantorem (za KDU-ČSL). Proti návrhu, který dnes horní komora v prvním kole podpořila, má výhrady Unie porodních asistentek.

Více souvisejících

senát

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

včera

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

včera

včera

včera

Dlouho očekávaný rozsudek padl. Soud rozhodl o odvolání Juliana Assangeho

Zakladatel serveru WikiLeaks, Julian Assange, se může odvolat proti vydání do Spojených států, rozhodl v pondělí Vrchní soud v Londýně. Informovala o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy