Absence deseti miliard nedovoluje armádě uzavírat smlouvy a nabírat nové zájemce, říká Černochová

Předsedkyně sněmovního výboru Jana Černochová (ODS) nepropadá panice a věří, že Armáda České republiky se dočká vrácení částky 10 miliard korun. A to i přesto, že premiér Andrej Babiš (ANO) oznámil, že se tak nestane na dnešním zasedání vlády. Ministerstvo obrany o sumu přišlo v prosinci, kdy poslanci finance pro vojsko převedli do rezervy. Komunisté tím totiž podmiňovali svůj souhlas s návrhem státního rozpočtu. „Telefonicky jsem byla panem premiérem ujištěna, že armáda o deset miliard nepřijde. Vše dostane později,“ říká pro EuroZprávy.cz Černochová.

Nedodrželi svůj slib, i když se k němu veřejně zavázali. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) po odebrání částky deseti miliard korun tvrdil, že hned na prvním zasedání vlády dojde k navrácení potřebné sumy. Rokování kabinetu je na programu dnes, ale premiér Andrej Babiš už dopředu avizoval, že si Armáda České republiky bude muset na peníze počkat a k jejich převodu dojde v průběhu ledna.

Předsedkyně sněmovního výboru Jana Černochová zatím vyjádřením od ministerského předsedy není znepokojena. „Snažím se být tolerantní a nosím v sobě naději, že v brzké době ministerstvo obrany slíbený převod obdrží. Během svátků jsem telefonicky hovořila s ministerským předsedou Andrejem Babišem a upozorňoval mě, že k určitému zpoždění dojde. Zároveň mě ujistil, že armáda finance obdrží,“ říká pro EuroZprávy.cz I. místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS. Zpoždění je způsobené tím, že ministerstvo financí zatím nedisponuje přesnými daty. „Zohledňuji, že dnešek je prvním pracovním dnem v novém roce a podklady se teprve dávají dohromady. Určitě ale vše budu sledovat, aby během ledna armáda dostala peníze, s nimiž počítá, zpět.“

Držitelka osvědčení fyzické osoby pro stupeň utajení „tajné“ a certifikátu NATO Secret tvrdí, že vojsku absence deseti miliard korun závažně komplikuje život. „Armáda například nemůže vypisovat výběrová řízení, protože by porušila rozpočtovou kázeň. Rovněž nemůže uzavírat nové smlouvy. Vedení prostě musí mít finanční krytí, které nyní není.“

Zákonodárkyně upozorňuje, že do nejistoty se dostávají i obyčejní vojáci. „Netuší, v jakém množství dostanou další výbavu. Uvedu příklad, normálně by vedení třeba objednalo dva tisíce vest a nyní si může dovolit jen osm set. A tak je to i s přilbami a zbraněmi. Nejistota není vůbec příjemná. Pokud armáda nemůže dlouhodobě plánovat, je to špatné.“

Podle Černochové je ohrožen i nábor nových zájemců. „Jak můžete někoho nabírat do služby, když nevíte, zda na něj budete mít finanční prostředky? V provizorních podmínkách se opravdu nedá fungovat,“ rozčiluje se.

Předsedkyně podvýboru pro válečné veterány jednala na téma nedostatku financí i s náčelníkem Generálního štábu Armády České republiky Alešem Opatou. „Otevřeně říká, že finanční prodleva může mít fatální následky na fungování armády. Jedná se především o její modernizaci a bojeschopnost.“

Starostka Městské části Praha 2 připomíná, že absence peněz alespoň nenarušuje nasazení do zahraničních operací, jichž se příslušníci Armády České republiky často zúčastňují a jsou v nich ostatními veliteli vysoce ceněni. „Zahraniční operace jsou zvláštní kapitolou. Náklady na nasazení v nich už bylo oběma komorami parlamentu schváleno loni v létě, a tak by bylo nelogické, kdyby Poslanecká sněmovna šla proti svému verdiktu a porušovala svoji vůli,“ uzavírá Jana Černochová z ODS.

Související

Více souvisejících

Jana Černochová Armáda České Republiky Vláda ČR Andrej Babiš Lubomír Metnar ministerstvo obrany KSČM

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 9 hodinami

Teplé počasí se vrací. O víkendu teploty výrazně porostou

O víkendu se začne počasí oteplovat. Teploty porostou až k 23 stupňům, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy