ANO má po odchodu Vokřála problém. Kdo bude lídrem v krajských volbách?

Jihomoravský hejtman Bohumil Šimek je připraven vést jako lídr kandidátku ANO v krajských volbách. Definitivní rozhodnutí podle něj padne při pondělním jednání krajské organizace hnutí. Původně se měl nestraník Šimek ucházet o hlasy voličů ze čtvrtého místa kandidátky, určený lídr Petr Vokřál ale z hnutí odchází, je proto nutné kandidátní listinu revidovat.

Jasno bude podle Šimka ve čtvrtek. "Pokud moji nominaci na pozici lídra potvrdí, tak stejně jako jsem byl připraven ucházet se o hlasy voličů ze čtvrtého místa, budu se o ně rád ucházet i z místa prvního. Protože to budou nakonec právě voliči Jihomoravského kraje, kteří rozhodnou v podzimních volbách," uvedl dnes Šimek. Jeho vyjádření poskytla ČTK mluvčí krajského úřadu Monika Brindzáková.

Šimek se domnívá, že se mu ve funkci hejtmana dařilo udržet stabilitu v koalice i konstruktivní debatu s opozicí. Věří, že právě jeho čtyřletou práci zohlednilo celostátní předsednictvo, když o něm ve čtvrtek diskutovalo jako o možném novém lídrovi ANO místo Vokřála.

"Máme už lídra, který, jenom doufám, tu rukavici zdvihne," řekl novinářům ve čtvrtek po jednání předsednictva jeho člen Radek Vondráček. Označil Šimka za logického kandidáta. Poznamenal, že o kandidátce musí ale rozhodnout jihomoravská organizace ANO. V pondělí se v podvečer sejde městské a potom i krajské předsednictvo.

Šimek konstatoval, že dění, které předcházelo jeho nominaci, "není úplně standardní".

Situace v hnutí na jihu Moravy je napjatá kvůli kauze Stoka. Před soud půjde bývalý člen ANO Jiří Švachula, který byl podle obžaloby hlavním strůjcem korupce při zadávání zakázek na radnici Brno-střed. Spolu s ním jsou obžalováni další lidé.

Vokřál navrhoval zrušit organizace ANO v brněnských Židenicích, Starém Lískovci a Černovicích. Celostátní vedení hnutí ale krajské rozhodnutí zrušilo. Debata o buňkách bude pokračovat. "Není vůbec vyloučeno, je to spíš pravděpodobně, že některé organizace budou zrušeny," uvedl ve čtvrtek Vondráček.

Související

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.
Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

Více souvisejících

Hnutí ANO Petr Vokřál (primátor Brna) Bohumil Šimek (ANO) Jihomoravský kraj Volby krajské

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Putin vyrazí poprvé od znovuzvolení na zahraniční cestu. Tentokrát si nevybral Bělorusko ani Turecko

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy