Babiš: Česko kvůli auditu žádné peníze do Bruselu vracet nebude

Česko nebude v souvislosti s auditem Evropské komise k údajnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) vracet žádné evropské dotace. Babiš to řekl poslancům v úvodu dnešní debaty ke schvalování návrhu státního rozpočtu pro příští rok. Premiér také uvedl, že by neměl nic proti tomu, kdy pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) prověrku zveřejnil.

"Není pravda, že se budou vracet peníze. Není na to nejmenší důvod. Považuji za absurdní, že evropští auditoři vykládají české právo a poučují nás, jak ho vykládat" řekl Andrej Babiš. Je přesvědčen o tom, že žádný střet zájmů nemá a ani mít nemůže, protože postupoval podle zákona, když vložil svou bývalou skupinu Agrofert do svěřenských fondů.

Bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že Babiš má pravdu v tom, že Česko nic vracet nebude. Evropská komise potom, co záležitost uzavře a vyčíslí částku, kterou považuje za neoprávněně čerpanou, si peníze automaticky strhne z první platby Česku z evropských fondů, řekl.

"Pokud opozice vyzývá vládu, že máme něco zveřejňovat, my nemáme co zveřejňovat, je to záležitost auditních orgánů," prohlásil Babiš. V souvislosti s tím, že auditní zprávu dostal také pražský magistrát, by Babiš neměl námitek proti tomu, kdyby prověrku zveřejnil primátor Zdeněk Hřib. "Klidně to zveřejněte, já se budu těšit, já s tím nemám žádný problém," podotkl.

Hřib v úterý uvedl, že úřad zkoumá, jaké sankce by hrozily v případě, že by dokument zveřejnil. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) několikrát sdělila, že audit dorazil z Bruselu jako důvěrný. Vláda jej proto zveřejnit odmítá. "Jak již bylo sděleno, ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) se musí držet žádosti Evropské komise, aby bylo se zprávou zacházeno důvěrně," sdělil dnes ČTK mluvčí.

Audit Babiš označil za konečný, rozhodnutí ale definitivní podle něho není. "Auditor vlastně vyzývá Českou republiku, aby informovala, zda přijme, nebo nepřijme závěry toho auditu. Takže přijme, nebo nepřijme," uvedl premiér. Až dorazí český překlad auditu, má Česko podle něho podat do 60 dnů zprávu o provádění doporučení z prověrky.

Babiš se také opřel do svého někdejšího náměstka z doby, kdy byl ministrem financí, nynějšího pirátského senátora Lukáše Wagenknechta. Stojí podle premiéra za "zosnováním auditu". "Vlastně byl na ministerstvu financí, aby bojoval za Evropskou unii a chránil její zájmy, a chránil to tak dobře, že je chránil proti českým zájmům," řekl Babiš.

Dále uvedl, že se dnes před poslanci vyjádřil k auditu v souvislosti s tím, že Sněmovna mimořádně zařadila debatu o prověrce na čtvrtek. "A nemám ani důvod se toho zúčastnit, protože zkrátka se mě to netýká," prohlásil Babiš.

Česko má v souvislosti s auditem přijít podle médií o velkou část unijních dotací přidělených skupině Agrofert. Deník N nejprve psal o ztrátě 451 milionů korun, později o ztrátě stamilionů korun. Podle serveru Info.cz jde o 235 milionů korun. Audit podle Deníku N konstatuje, že Babiš je stále ve střetu zájmů, protože je i nadále konečným vlastníkem Agrofertu, i když ho vložil do svěřenských fondů. Server Neovlivní.cz zase uvedl, že se konečná verze auditní zprávy ve velké míře shoduje s květnovým návrhem, proti němuž Česko podalo námitky.

Znění auditu je konečné. Česko má dva měsíce na to, aby uvedlo, zda souhlasí, nebo nesouhlasí s doporučeními obsaženými v materiálu. Pokud by Česko část závěrů odmítlo, má ještě nárok vyvolat slyšení o věci u Evropské komise.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš audit dotace evropská komise Zdeněk Hřib Česká republika Lukáš Wagenknecht Česká pirátská strana

Aktuálně se děje

před 2 minutami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 2 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

75 let od založení, 25 let od vstupu. V Česku proběhne největší akce NATO od summitu v roce 2002

Neformální zasedání Severoatlantické rady (NAC) na úrovni ministrů zahraničních věcí se uskuteční 30. - 31. května v Praze. Schůzka proběhne v roce, kdy NATO slaví 75. výročí a Česká republika 25. výročí od vstupu do aliance.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy