Babiš členství Česka v EU nezpochybňuje. Hovoří ale o eurokratech

Česká republika je pevně začleněna do Evropské unie a otázka jejího členství v ní by neměla být součástí politické diskuse, domnívá se premiér Andrej Babiš (ANO).

Neznamená to ale, že by proto mělo Česko automaticky přejímat vše, co vypracují "eurokrati" v Bruselu nebo "progresivní politické elity ve velkých zemích". Babiš to řekl na dnešní konferenci Výzvy pro transatlantické vztahy v pražském Kongresovém centru, kterou pořádá Institut pro politiku a společnost.

Podle Babiše být pevně integrován v EU znamená být velmi aktivním členem a když to je potřeba, tak mít odvahu být kritický. Řekl, že Česko by nemělo automaticky souhlasit se vším, co je v zájmu velkých států. "Musíme neustále bojovat za naše národní zájmy v EU a neměli bychom být naivní, protože všechny členské země v tomto klubu vždy bojují za své národní zájmy," řekl.

Podle Babiše je pro průmyslové a na export zaměřené Česko důležitý společný trh s volným pohybem lidí, zboží, služeb a investic. Vyslovil se pro méně regulací a byrokracie. Hranice Schengenu by se podle premiéra měly sjednotit s vnějšími hranicemi Evropské unie. Zároveň podpořil tvrdší hraniční kontroly. Migrační politika by podle něj měla být plně v rukou členských států a žádosti o azyl by měly být posuzovány na kontrolních stanovištích mimo EU. Vyzdvihl zároveň spolupráci zemí Visegrádské skupiny - ČR, Slovenska, Polska a Maďarska.

Zmínil i otázku jaderné energetiky, kterou označil za národní zájem ČR. "Nemůžeme se spoléhat na víru, že se o všechno postarají vítr a sluneční energie," řekl.

Atlantický prostor Babiš označil za prostor demokracie, svobody a práva. Kromě západních zemí by společně měly podle něj více spolupracovat země jako Japonsko, Jižní Korea, Izrael, Austrálie a Nový Zéland. "EU a USA by měly nejen soutěžit, ale také více spolupracovat v oblasti technologií, výzkumu, vývoje a inovací," poznamenal.

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) na konferenci řekl, že nejdůležitějším prvkem transatlantického svazku zůstává bezpečnost. Evropskou unii, Spojené státy a NATO považuje za zásadní strategický trojúhelník. Je podle něj ale potřeba posílit spolupráci mezi EU a NATO. Za další prioritu označil volný a spravedlivý obchod bez zbytečných obchodních bariér.

"Sjednocená, schopná a soběstačná EU je dobrá pro Evropu, dobrá pro transatlantické partnerství a dobrá pro multilaterální světový systém založený na pravidlech," dodal ministr.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 9 minutami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 44 minutami

před 56 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman zůstává v nemocnici. Lékaři dnes zhodnotí jeho aktuální stav

Lékařské konzilium v pondělí zhodnotí aktuální zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží na jednotce intenzivní péče v pražské Fakultní nemocnici Motol. Zeman byl přes víkend nadále ve vážném, ale stabilizovaném stavu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy