Babiš jedná s šéfy sněmovních stran o prodloužení nouzového stavu

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes ve Sněmovně potvrdil, že menšinová vláda ANO a ČSSD nemá v dolní komoře hlasy pro další prodloužení nouzového stavu v souvislosti s epidemií koronaviru. Opozici požádal o jednání. Kvůli schůzce předsedů sněmovních stran byla vyhlášena hodinová přestávka. Následně byla prodloužena o další hodinu. Poslanci by se měli opět sejít v 11:10.

Na schůzce s premiérem k žádné dohodě ve věci nouzového stavu nedošlo. Sice jako záruku navrhl “své jméno”, což jsme nepřijali s valnou důvěrou. Požádal jsem premiéra, aby sdělil občanům, že je důležité dodržovat opatření, která ve většině nejsou na nouzovém stavu závislá.

— Ivan Bartoš (@PiratIvanBartos) February 11, 2021

Babiš označil epidemiologickou situaci za dramatickou, zdravotnictví je podle něho na pokraji sil. Pokud nebude nouzový stav prodloužen, zdravotnictví zkolabuje, varoval. Opozici prosil ministerský předseda o nalezení kompromisu, aby se, jak uvedl, zabránilo katastrofě, která by v případě neprodloužení nouzového stavu nastala.

Ve středu Babiš řekl, že kdo nebude ve Sněmovně hlasovat pro prodloužení nouzového stavu, bude zodpovědný za smrt lidí. Zástupci opozice ale viní z odpovědnosti za současnou situaci kabinet.

Vláda požádala o souhlas dolní komory s prodloužením nouzového stavu o dalších 30 dnů, tedy do úterý 16. března. Nyní končí nouzový stav s nedělí 14. února. Je na něj vázána drtivá většina vládních restrikcí k omezení šíření covidu-19. Některé z nich by v případě ukončení nouzového stavu bylo možné vydat podle jiných právních předpisů.

Žádost je v pořadí šestá. V minulých případech podpořili kabinet poslanci KSČM. Nyní pro žádost stejně jako ostatní opoziční strany hlasovat nechtějí.

Sněmovna zatím ani neschválila návrh programu schůze. Ještě před debatou o prodloužení nouzového stavu by mohla zrychleně projednat vládní předlohy o příspěvku lidem v covidové karanténě a o zapisování přestupků proti krizovému zákonu do jejich registru.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš nouzový stav opozice

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 11 minutami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 41 minutami

před 41 minutami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 8 hodinami

včera

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy