Babiš otočil: Česko nebude mít vládního zmocněnce pro očkování

Česko nebude mít vládního zmocněnce pro očkování proti covidu-19, řekl po dnešním zahájení očkování v Praze novinářům premiér Andrej Babiš (ANO). Týden staré oznámení, že zmocněncem bude sám, bylo podle premiéra nadsázkou. Babiš však bude celou vakcinační akci řídit spolu s ministerstvem zdravotnictví a dohlížet na ni. Hlásí se k odpovědnosti za to, jak očkování bude postupovat.

Babiš začátkem minulého týdne uváděl, že navrhne kabinetu zřízení funkce vládního zmocněnce pro očkování proti covidu-19. Nabídl ji bývalému ministrovi zdravotnictví a svému poradci Romanu Prymulovi, který ale post odmítl. Babiš poté před týdnem řekl, že zvláštního zmocněnce nechce a stane se jím sám.

"Že jsem se jmenoval vládním zmocněncem, je samozřejmě nadsázka. Původně jsem si myslel, že někoho budeme hledat," řekl dnes novinářům. Podle Babiše to však není třeba.

"Celou tu akci řídím já a řídí to ministerstvo zdravotnictví. Dohlížím na to, pomáhám ministerstvu, takže žádný zmocněnec není a nebude. Já jsem premiér, který je za to zodpovědný a vždy jsem se hlásil k té odpovědnosti," řekl.

Babiš svou roli chápe tak, že bude na proces dohlížet. Pokusí se také učinit kroky, díky kterým by Česko mohlo dostat více očkovacích dávek. "V tom se budu angažovat a dělat kroky, které nechci zveřejňovat, abychom to urychlili," řekl.

Premiér dnes uvedl, že Česko uplatnilo opci na další čtyři miliony dávek u firmy Pfizer. Celkově má od různých výrobců zajištěno 15,9 milionu kusů vakcín pro 8,95 milionu lidí.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš očkování Vláda ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) ministerstvo zdravotnictví

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Změny počasí tvrdě dopadají na celou planetu. Jeden region ale trpí víc než jiné

Asie byla v roce 2023 regionem s největším počtem katastrof způsobených klimatickými a povětrnostními jevy na světě, uvedla Světová meteorologická organizace (WMO) s tím, že hlavní příčinou úmrtí a majetkových škod byly záplavy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy