Babiš prozradil datum zveřejnění Národního investičního plánu

Národní investiční plán představí vláda příští pondělí 16. prosince. Premiér Andrej Babiš (ANO) to dnes řekl při vyhlášení výsledků ocenění Exportér roku v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze. Materiál, který má ČTK k dispozici, počítá s tím, že do investic do roku 2030 půjde 2,8 bilionu korun, převážná část do dopravy.

Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) jde o souhrn všech příležitostí a vizí toho, co je možné vybudovat v horizontu jedné generace. Plán se bude průběžně obměňovat, řekl dnes ministr ČTK.

Podle Havlíčka se dokument stále dotváří. Plán se soustřeďuje na šest základních oblastí - vzdělání, doprava, digitální komunikace, energetika, životní prostředí a sociální infrastruktura. Babiš na nedávném setkání s představiteli českého stavebnictví hovořil o 20.000 projektech za pět bilionů korun.

"Přidaná hodnota je to, že jsme vůbec poprvé dali dohromady všechny ambice. Že už je nějak roztřídíme do nějaké skupiny, je věc druhá. Je to o tom, že se o tom musíme potom bavit, že se to bude samozřejmě měnit, že se kolem toho budeme trošku hádat, že to teď vzbudí emoce," řekl ČTK Havlíček. Podle Babiše se v plánu spočítal potenciál Česka. "Kdybychom si představili, že máme na všechno peníze, tak na co by to bylo. My ho představíme v pondělí 16. prosince. Je to vlastně ta rezerva, ta budoucnost," uvedl Babiš na setkání exportérů.

Víc než tři čtvrtiny výdajů se v dokumentu týkají dopravy, jejich hodnota činí přes 2,1 bilionu korun. "Dopravní infrastruktura na sebe váže obrovské zdroje. Jsou to všeobecně ve světě ty nejnákladnější investice, které mají poměrně dlouhý životní cyklus, od přípravy až po finální kolaudaci. Doprava v tom logicky bude sehrávat naprosto zásadní roli," uvedl Havlíček.

Následuje ministerstvo životního prostředí s investicemi za 125 miliard korun. Vláda celkově do národního plánu zařadila 17.000 investic. Několik stovek z nich označuje za strategické. Plán by podle představ vlády mohl přispět k vhodnému usměrňování ekonomického cyklu. Dokument vznikl na základě krajských výjezdů bývalé menšinové vlády ANO a požadavků resortů, obcí a krajů. Deník N upozornil, že v plánu je zhruba polovina z projektů, které Babiš při návštěvách regionů slíbil.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Národní investiční plán investice Vláda ČR Karel Havlíček

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 3 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy