Blatný a Plaga se od premiéra nedozvěděli, že mají ve vládě skončit

Ministři zdravotnictví Jan Blatný a školství Robert Plaga (oba za ANO) se na žádném dnešním jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) nedozvěděli, že by měli skončit ve vládě, jak informovala některá média. Oba po zasedání kabinetu novinářům řekli, že se na zasedáních o tématu personálních změn v kabinetu vůbec nemluvilo. Sami se na záležitost Babiše také neptali.

"Ani na radě pro zdravotní rizika, ani na přípravě na vládu, ani na vládě o tom nebyla řeč," řekl novinářům Plaga. Podle některých médií mají ministři skončit ve středu. "Spekulace byly v médiích, ale na žádném jednání s premiérem, ani jiným kanálem ke mně ta informace nedoputovala," dodal Plaga. Blatný řekl, že premiér o záležitosti s ministry nemluvil, neptal se jich na to, ani jim nic neoznamoval.

Blatný dodal, že se na možné odvolání ani neptal. "Zopakuji, že se snažím dělat svou práci odborně, dokud jsem ve funkci. Může padnout politické rozhodnutí, na které má každý premiér a vláda právo, jiný důvod si nedovedu představit. Beru to jako odbornou misi, kterou plním, dokud ve vládě jsem," uvedl.

Blatný řekl, že chtěl do vlády přinést odborný přístup a mít čisté svědomí. "Může dojít k politickému rozhodnutí, to se může stát kdykoliv. Pro mě to není něco, co by mě odrazovalo od toho, abych každý den ráno vstal a šel do práce a dělal všechno nejlépe tak, jak umím," uvedl.

Pokud by se nejednalo jen o spekulace, Plaga by očekával, že by Babiš ministry o svém kroku informoval. "Takto to beru jako spekulaci," doplnil. Dodal, že podle jmenovacího dekretu je za školství a odborná řešení v rámci resortu odpovědný. "Je mou povinností obhajovat, vysvětlovat, hledat řešení a tak činím. Pokud je třeba to vysvětlit i panu premiérovi, tak se toho zhostím já i pan kolega," uvedl.

O chystaném odvolání Blatného a Plagy informovaly televize CNN Prima News či server iDNES.cz. Blatného by podle nich měl ve středu nahradit ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger, v případě ministerstva školství hovořily servery o poslanci za hnutí ANO Karlu Raisovi.

Prezident republiky Miloš Zeman plně respektuje právo premiéra navrhnout odvolání a jmenování členů vlády. Na twitteru to dnes uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. 

Prezident republiky ?? plně respektuje právo předsedy vlády navrhnout odvolání a jmenování členů vlády.

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) April 6, 2021

Babiš poslal Blatnému v poslední době několik vytýkacích dopisů. Kritizoval ho mimo jiné za podle něj příliš přísné podmínky pro podávání experimentálních léků na covid-19 nebo za postup při tendru na testy pro školy. Odchod Blatného z čela zdravotnictví před dvěma týdny požadoval prezident Miloš Zeman kvůli ministrovu postoji k ruské vakcíně Sputnik V. S Plagou se Babiš neshodl mimo jiné na formě maturity.

Související

Jan Blatný

Češi ohodnotili politiky: Babiš a Zeman propadli, boj proti koronaviru zvládl Blatný

Z politiků si v boji proti koronaviru podle průzkumu agentury Kantar CZ vedl nejlépe bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Pozitivně jeho konání a kroky hodnotila v březnu, kdy byl ještě ministrem, více než polovina respondentů, přesně 53 procent. Blatný jako jediný získal více pozitivních hodnocení než negativních. Naopak nejvíce negativních hodnocení dostali prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO).

Více souvisejících

Jan Blatný Robert Plaga Jiří Ovčáček Miloš Zeman Andrej Babiš

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy