Část opozice neprosadila jednání o konci pandemického stavu

Sněmovní kluby ANO, ČSSD a KSČM dnes vetovaly snahu ODS podpořenou TOP 09 i KDU-ČSL, aby dolní komora odpoledne jednala o zrušení stavu pandemické pohotovosti. Proti takovému kroku se vyslovil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) a zdrženliví byli k návrhu občanských demokratů také Piráti, kteří žádali podklady.

"Když se podíváme na čísla, nastal pravý čas k tomu, aby Poslanecká sněmovna zrušila stav pandemické pohotovosti," zdůvodňoval návrh předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura s poukazem na klesající počet lidí nově nakažených koronavirem. Podle šéfa poslanců TOP 09 Vlastimila Válka důvody zvážit ukončení pandemické pohotovosti existují.

Vojtěch připomněl volání po uvolnění restrikci před rokem a následné zhoršení epidemické situace na podzim. "Myslím, že už zbývá jen oslava na Karlově mostě, abychom si řekli, že je vše za námi. Prosím, neopakujme stejné chyby," řekl. Ministr upozornil také na situaci ve Velké Británii, kde se šíří mutace delta. "Režimová opatření udržet musíme," zdůraznil.

"Tak zásadní věc by si žádala odvodnění," uvedl k návrhu koalice Spolu předseda pirátských poslanců Jakub Michálek. Šéf komunistické frakce Pavel Kováčik se pozastavil nad tím, že snaha o zařazení bodu přišla neočekávaně. Obával se, že by se jednalo o "předvolební populistické výkřiky".

Poslanci nakonec po dohodě zařadili na čtvrteční dopoledne bod s názvem Informace vlády o dalším postupu v pandemické situaci, jak navrhl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. "Ukončení pandemické pohotovosti neznamená konec všech omezení," řekl.

Související

Bohuslav Svoboda

Mám černý kašel, zaskočil primátor Svoboda přítomné na jednání ve Sněmovně

Česko od začátku roku eviduje nárůst počtu případů černého kašle, který si našel i vrcholné politiky. Pražský primátor a poslanec Bohuslav Svoboda (ODS) na středečním jednání sněmovního zdravotnického výboru nečekaně uvedl, že se s tímto onemocněním léčí. V místnosti s ostatními členy výboru strávil několik hodin. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna opozice

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy