Česko pošle na oddlužení Somálska téměř milion eur

Česko se zapojí do iniciativy Mezinárodního měnového fondu (MMF) na oddlužení Somálska. Přispět by mělo částkou 0,92 milionu eur (24,5 milionu korun), navrhuje ministerstvo financí, podle kterého v podstatě půjde o formu rozvojové pomoci. Návrh by na některém z příštích jednání měla schválit vláda.

MMF rozhodl o oddlužení Somálska loni v prosinci a vyzval všechny své členy, aby se do iniciativy zapojily. Celkem by měly být dluhy této africké země vůči fondu sníženy o 305 milionů eur (8,1 miliardy korun).

Na Česko podle návrhu fondu připadá příspěvek 24,5 milionu korun. Ministerstvo financí navrhuje vládě, aby se na oddlužení podílela v plné navržené výši.

Peníze nepůjdou ze státního rozpočtu, ale z rezerv České národní banky. Ministerstvo argumentuje, že stejným způsobem se Česko podílelo i na oddlužení Libérie v roce 2007.

Podle ministerstva financí je příspěvek k oddlužení Somálska určitou formou rozvojové pomoci. Somálsko je jedním z nejchudších států světa a patří mezi významné zdrojové země migrace do Evropy. MMF předpokládá, že oddlužení pomůže stabilizaci země a jejímu budoucímu rozvoji.

Související

Bill Clinton na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024) Prohlédněte si galerii

25 let od vstupu ČR do NATO: Bill Clinton hovořil o vztazích s Ruskem, Pavel o Ukrajině

Vstup České republiky do Severoatlantické aliance (NATO) před 25 lety byl zlomovým okamžikem, který otevřel novou kapitolu v bezpečnostní politice země a celého regionu střední Evropy. Tento krok, který byl doprovázen podobnými kroky dalších zemí střední a východní Evropy, představoval strategický posun směrem k zajištění stability a obrany před možnými hrozbami a agresí. Shodli se na tom účastníci konference připomínající 25. výročí členství České republiky v NATO.

Více souvisejících

Česká republika Somálsko

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 9 minutami

Nikol Pašinjan, arménský premiér

Svět je na pokraji další války. Spor mezi Ázerbájdžánem a Arménie se vyostřuje

Pokud Arménie odmítne ustoupit v jednáních s Ázerbájdžánem ohledně navrácení některých území, která kontroluje od 90. let minulého století, hrozí vypuknutí války. Uvedl to arménský premiér Nikol Pašinjan během setkání s obyvateli příhraničních obcí v regionu Tavuš na severovýchodě země poblíž hranic s Ázerbájdžánem.

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

Česko jako postsovětský satelit? Americký deník upravil titulek článku o munici pro Ukrajinu

Americký deník Wall Street Journal po vlně příspěvků na sociálních sítích upravil titulek článku, v němž se věnuje české iniciativě, jejímž cílem je získání dělostřelecké munice pro Ukrajinu, která už přes dva roky čelí ruské agresi. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy