Česko připravuje další zdravotnickou pomoc Ukrajině

Ministerstvo zahraničí připravuje další zdravotnickou pomoc Ukrajině ve výši deseti milionů korun. Na tiskové konferenci po dnešním jednání krizového štábu ministerstva zahraničí to řekl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Ministerstvo podle něj zřizuje dvě pracovní skupiny, jedna se bude zabývat vyhodnocováním situace na Ukrajině, druhá humanitární pomocí a její přípravou.

Dnes nebo v pondělí chce úřad vydat aktualizované doporučení k cestování na Ukrajinu, jeho znění úřad dopracovává. Ministr opětovně Čechy vyzval, aby do země necestovali. Varoval také před dezinformacemi o Ukrajině.

Ministr po zasedání krizového štábu, který se sešel k ukrajinské krizi potřetí, řekl, že úřad pečlivě zvažuje všechny možné scénáře a vyhodnocuje jejich pravděpodobnost. "Samozřejmě průběžně komunikujeme i se všemi našimi partnery," dodal.

Apeloval na české občany, aby byli opatrní vůči dezinformacím, které se týkají situace na Ukrajině. "Jsme svědky, že Ruská federace produkuje celou řadu falzifikovaných informací, vytváří scénáře, které by jí umožnily nějakým způsobem ospravedlnit případnou ruskou agresi vůči Ukrajině," uvedl. Za součást dezinformací označil například informaci z tohoto týdne, že Rusko začalo stahovat část svých jednotek od hranic s Ukrajinou. Ve skutečnosti podle něj naopak vojáků přibylo, podle dostupných informací se jejich počet blíží 200.000.

Ministerstvo podle něj ještě dnes nebo v pondělí vydá aktualizované cestovní doporučení. Úředníci jeho text nyní dopracovávají, Lipavský ho proto blíže nekomentoval. Vyzval ale Čechy, aby na Ukrajinu necestovali. Pokud v zemi jsou, měli by zvážit urychlený návrat, protože přibývá leteckých společností, které omezují lety na Ukrajinu. V systému Drozd, do kterého se mohou registrovat cestovatelé, ministerstvo eviduje 114 českých občanů, kteří aktuálně pobývají na Ukrajině. Úřad je s nimi v kontaktu.

Uvedl, že ministerstvo zahraničí připravuje další projekt humanitární pomoci, bude do výše deseti milionů korun. "Bude se opět jednat o zdravotnickou humanitární pomoc. Již to finalizujeme. Až bude vše podepsáno a připraveno, budeme o tom informovat," dodal. O humanitární pomoci mluvit dnes v České televizi také premiér Petr Fiala (ODS). Pokud by se podle něj humanitární situace na Ukrajině zhoršila, mohla by následovat další humanitární pomoc za asi 100 milionů korun, řekl.

Česká ambasáda v Kyjevě zůstává i nadále podle Lipavského otevřená a na místě zůstává například konzul, aby byla dostupná konzulární činnost.

Naposledy krizový štáb ministerstva zahraničí zasedal v pondělí. Od té doby napětí na východě Ukrajiny stále stoupá a západní země se obávají rozsáhlého válečného konfliktu. Česká diplomacie opakovaně vyzvala k mírovému a diplomatickému řešení. Rusko vyzvala, aby přestalo situaci eskalovat.

Ministerstvo již před týdnem varovalo české občany, aby necestovali na Ukrajinu a do Běloruska. Čechům, kteří v těchto zemích jsou, úřad doporučil zvážit jejich opuštění. Zpřísnil také činnost ambasády a konzulátu. Už dříve z Kyjeva odcestovali rodinní příslušníci pracovníků ambasády. Na velvyslanectví podle pondělního vyjádření náměstka ministra zahraničí a vedoucího pracovní skupiny k situaci ve východní Evropě Martina Dvořáka (STAN) zůstalo přes 20 pracovníků, na generálním konzulátu ve Lvově zhruba 30. Konzulát by měl být posílen o další čtyři zaměstnance.

Související

Jan Lipavský

Česká republika uvolní dalších deset milionů korun pro Pásmo Gazy

Česká republika uvolní dalších deset milionů korun pro Světový potravinový program (WFP) na poskytnutí humanitární pomoci v Gaze. O této rozhodnutí informoval dnes ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) prostřednictvím sociální sítě X. Tento příspěvek navazuje na pět milionů korun, které česká vláda vyčlenila pro palestinské civilisty prostřednictvím tohoto programu v lednu tohoto roku.

Více souvisejících

Jan Lipavský ministerstvo zahraničí Ukrajina

Aktuálně se děje

před 31 minutami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy