Česko zahájí předsednictví se zástupci Parlamentu, ale bez reprezentace Hradu

Z Pražského hradu na páteční zahájení českého předsednictví v Radě Evropské unie v Litomyšli nedorazí nikdo. Zúčastní se členové vedení parlamentních komor, někteří předsedové poslaneckých a senátorských klubů a výborů. ČTK to dnes sdělil Marek Zeman, mluvčí ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka (STAN).

České předsednictví zahájí společné zasedání české vlády a Evropské komise v čele s předsedkyní Ursulou von der Leyenovou. Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) dnes po jednání kabinetu uvedl, že jednotlivé pracovní skupiny budou prezentovat členům komise své priority. Česko podle něj čeká spousta výzev na domácí i evropské scéně. Vláda je připravena předsednictví zvládnout důstojně, míní.

Večer se uskuteční Koncert pro Evropu, na němž Česká filharmonie zahraje Smetanovu symfonickou báseň Z českých luhů a hájů, Sukovu Pragu a Brahmsův první klavírní koncert.

Z vedení Sněmovny potvrdili účast na pátečním programu předsedkyně Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a místopředsedové Věra Kovářová (STAN), Olga Richterová (Piráti), Jan Bartošek (KDU-ČSL), Jana Mračková Vildumetzová a Karel Havlíček (oba ANO). Horní komoru budou reprezentovat předseda Miloš Vystrčil (ODS) a první místopředseda Jiří Růžička z klubu STAN.

Dále se zúčastní například šéf pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek, předseda lidoveckých poslanců Marek Výborný, zastoupení budou mít i kluby ODS a TOP 09. Senátorský klub ODS bude reprezentovat jeho šéf Zdeněk Nytra, účast potvrdil i zástupce lidoveckého klubu.

Akci nevynechají ani čtyři předsedové parlamentních výborů spojených se zahraniční a evropskou politikou. Zúčastní se lídři sněmovního evropského a zahraničního výboru Ondřej Benešík (KDU-ČSL) a Marek Ženíšek (TOP 09) a šéfové senátních výborů pro záležitosti EU David Smoljak (STAN) a pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavel Fischer (nezávislý).

V podvečer zahájí v Klášterních zahradách výstavu Dospěli jsme v EU ministr Bek. Putovní expozice ČTK vznikla při příležitosti oslav 18 let členství České republiky v EU, v průběhu předsednictví se bude přesouvat po všech krajích. V Litomyšli zůstane tři týdny.

Do Litomyšle nedorazí šest eurokomisařů, mimo jiné šéf unijní diplomacie Josep Borrell či místopředseda komise odpovědný za klimatickou politiku Frans Timmermans. Nepřijedou také komisař zodpovědný za rozpočet Johannes Hahn, za téma rozšíření Olivér Várhelyi, za mezinárodní partnerství a rozvoj Jutta Urpilainenová či za vzdělání a kulturu Mariya Gabrielová.

Související

Více souvisejících

Pražský Hrad Poslanecká sněmovna Senát ČR Markéta Pekarová Adamová Miloš Vystrčil (ODS)

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

včera

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

včera

včera

včera

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno včera

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko poslalo balistické rakety na Charkov. Samo přiznalo požár v další rafinérii

Během noci na pátek se město Charkov na severovýchodě Ukrajiny opět stalo cílem útoku ruské armády, tentokrát s nasazením pravděpodobně balistických střel. Informovala o tom britská stanice BBC s odvoláním na ukrajinské úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy