Čeští policisté střeží ruského diplomata, je spojován s kauzou ricin

Čeští policisté střeží ruského diplomata Andreje Končakova, který podle ruského velvyslanectví čelí výhrůžkám poté, co se jeho jméno objevilo ve spojitosti s případem údajného příjezdu agenta s jedem ricin.

Podle Deníku N policisté v noci hlídají budovu ruského velvyslanectví, kde jsou i byty diplomatů, a ve dne Ruské středisko vědy a kultury, které Končakov vede. Ochrana byla podle serveru přidělena na počátku týdne. Policisté střeží vždy pouze budovy, do ruských diplomatických objektů nemají přístup.

Ruská ambasáda v první polovině května požádala Česko o ochranu svého diplomata. Podle ní čelí Končakov výhrůžkám poté, co byl spojen s případem údajného agenta s ricinem. Rusko informace označilo za lživé a nepodložené obvinění.

O příjezdu ruského agenta s jedem ricin napsal koncem dubna týdeník Respekt. Přicestovat měl před několika týdny s diplomatickým pasem. Diplomatův příjezd potvrdil český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), odmítl ale komentovat, zda dotyčný Rus měl skutečně u sebe jed. Policejní ochranu nicméně nedávno dostali pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) a starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS), které Rusko kritizuje kvůli krokům jejich úřadů.

Mezi Českem a Ruskem jsou nyní napjaté vztahy. Rusko a jeho přívrženci kritizují Koláře kvůli odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva, Hřiba kvůli rozhodnutí magistrátu přejmenovat náměstí Pod Kaštany, kde sídlí ruská ambasáda, na náměstí Borise Němcova po zavražděném ruském opozičním politikovi. Novotný je terčem kvůli pamětní desce protisovětským vlasovcům, kteří se podíleli na konci druhé světové války na osvobození Prahy. Rusko je ale považuje za kolaborantskou ozbrojenou formaci vytvořenou nacistickým Německem.

Dlouhodobým sporným bodem je i nedostatečná ruská aktivita při péči o pomníky československých legionářů. České ministerstvo zahraničí vyzvalo Moskvu k zahájení konzultací o řešení sporných otázek.

Související

Více souvisejících

Velvyslanectví Rusko Praha Andrej Končakov (diplomat) Česká republika maršál Koněv Osvobození Ondřej Kolář (TOP 09) Pavel Novotný Zdeněk Hřib

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 41 minutami

před 51 minutami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 9 hodinami

Teplé počasí se vrací. O víkendu teploty výrazně porostou

O víkendu se začne počasí oteplovat. Teploty porostou až k 23 stupňům, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy