Čínská ambasáda uspořádá recepci k výročí vztahů s Českem, Zeman účast zvažuje

Čínské velvyslanectví uspořádá ve středu v paláci Žofín slavnostní recepci k 70. výročí navázání diplomatických vztahů s Českem. Účast na akci zvažuje podle svého mluvčího prezident Miloš Zeman. Českou diplomacii bude zastupovat náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa, ministr Tomáš Petříček (ČSSD) bude v době akce na pracovní cestě v USA.

Vztahy mezi Českem a Čínou v současné době nejsou ideální. Petříček i ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) kritizovali Peking za rušení naplánovaných koncertů českých hudebních těles v Číně. Čínské velvyslanectví tvrdí, že zodpovědnost za situaci nese pražský magistrát, který chce z partnerské smlouvy mezi hlavními městy obou států vypustit deklaraci o uznávání politiky jedné Číny.

Česko-čínské vztahy zasáhla už na konci loňského roku situace kolem varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před technologiemi čínských firem Huawei a ZTE, které úřad označil za bezpečnostní riziko. Čína se proti tomu ohradila. O záležitosti jednal premiér Andrej Babiš (ANO) s čínským velvyslancem Čang Ťien-minem. Velvyslanec poté tvrdil, že česká vláda slíbila, že bude usilovat o nápravu chyb. Babiš to popřel a ambasadora obvinil ze lži.

Mezi zastánce spolupráce mezi Českem a Čínou patří prezident Zeman, který asijskou velmoc opakovaně navštívil a vidí v ní významného partnera pro české podniky.

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar nicméně tento týden uvedl, že uskutečněné čínské investice v Česku nenaplnily očekávání. Za další problém označil skutečnost, že pro české exportéry přetrvávají bariéry pro vstup na čínský trh a že obchodní bilance obou zemí je z českého pohledu dlouhodobě vysoce deficitní. Zatímco Česko vyváží do Číny zboží za zhruba 50 miliard korun ročně, import je asi desetinásobný.

Související

Hynek Hanza (vpravo) se právě stává primátorem Teplic a děkuje svému předchůdci Jaroslavu Kuberovi, který v čele města stál 24 let. Rozhovor

Nulový vliv čínské strany na Kuberově smrti bych vyloučil. Stále mě inspiruje, říká senátor Hanza

ROZHOVOR – Na chvíli dnes odsune své pracovní starosti, aby zavzpomínal na svého kolegu, přítele i učitele Jaroslava Kuberu, od jehož úmrtí právě ve středu uplynul rok. Slzy v očích senátorovi a primátorovi Teplic Hynku Hanzovi (ODS) vysuší některé komické příhody, které spolu zažili. Bývalý předseda Senátu skonal loni 20. ledna oficiálně na infarkt, když tři dny předtím absolvoval za zavřeným dveřmi schůzku s čínským velvyslancem Čang Ťien-min, jemuž se nelíbilo, že chystá cestu na Tchaj-wan. „Nulový vliv čínské strany na smrti Jaroslava Kubery bych osobně vyloučil. Psychický nátlak na něj byl nesporný,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Hanza.
Ministerstvo zahraničí

Čína se ohradila vůči prohlášení Česka týkající se Hongkongu

Čína žádá Česko, aby nezasahovalo do vnitřních záležitostí Číny včetně věcí týkajících se Hongkongu. V reakci na pondělní prohlášení ministerstva zahraničí to na webu uvedlo čínské velvyslanectví. Ministerstvo v pondělí vyjádřilo znepokojení nad nedávným vyloučením několika prodemokratických poslanců ze sedmdesátičlenné hongkongské Legislativní rady.

Více souvisejících

Velvyslanectví Číny ministerstvo zahraničí Miloš Zeman Martin Tlapa Tomáš Petříček Lubomír Zaorálek Česká republika Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB)

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

Maradonova smrt a nová fakta. Zvrat ve vyšetřování záhadného úmrtí legendy

Ve věci úmrtí argentinské fotbalové ikony Diega Maradony publikoval soudní znalec novou lékařskou zprávu, která odporuje dosavadním závěrům vyšetřovatelů.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy