Čunek žádá prošetření výroků poslankyně Balaštíkové týkajících se otravy Bečvy

Senátor a bývalý hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL) podal podnět policii k prošetření výroků poslankyně Margity Balaštíkové (ANO), které se týkaly zářijové otravy řeky Bečvy. Poslankyně 10. března ve Sněmovně uvedla, že už v den havárie měla jako tehdejší radní Zlínského kraje seznam firem, které za otravu nemohly.

Podle Čunka má Balaštíková, jeho bývalá kolegyně z rady kraje, zřejmě k dispozici informace, které neposkytla ani hejtmanovi, ani vyšetřovacím složkám.

"Já jako hejtman jsem žádné takové materiály nedostal a neposkytla mi je ani paní Balaštíková, která v té době byla radní pro životní prostředí. Zjišťoval jsem, zda takové materiály existují, absolutně nikdo o nich neví. V Poslanecké sněmovně tedy paní Balaštíková buď vědomě lhala, nebo všem zatajuje materiály, které jsou důležité pro vyšetřování. Proto jsem se rozhodl podat podnět k prošetření, aby policie zjistila, o jaké materiály se jedná," uvedl dnes na tiskové konferenci krajských lidovců Čunek.

Balaštíková ve Sněmovně minulý měsíc řekla, že měla již 20. září seznam firem, které to v žádném případě být nemohly. Zdůvodnila to tím, že tyto firmy mají statická měření, to znamená, že na jejich výpustích jsou umístěny měřáky. Podle jejích slov jsou tyto měřáky v majetku patrně České inspekce životního prostředí (ČIŽP) a monitorují výtoky do veřejných vod. Měřák podle ní měla i Deza. Tvrdila, že stejné informace měl i tehdejší hejtman, tedy Čunek, který to dnes odmítl. Řekl, že po Balaštíkové bude požadovat veřejnou omluvu.

Současná náměstkyně zlínského hejtmana pro životní prostředí, zemědělství a venkov, sociální věci a neziskový sektor Hana Ančincová (Piráti) před nedávnem na dotaz lidoveckého poslance Ondřeje Benešíka odmítla, že by odbor stavebního řádu a životního prostředí krajského úřadu vypracoval seznam firem, které nemohly způsobit ekologickou havárii na Bečvě. Krajský úřad podle ní ani nemá informace, že by v daném území ČIŽP měla nějaká měřicí zařízení.

Policie otravu Bečvy nadále prověřuje, její mluvčí Petr Jaroš dnes ČTK řekl, že stále čeká na posudek znalce týkající se havárie. Soudní znalec Jiří Klicpera už dvakrát požádal o prodloužení lhůty pro jeho vypracování, poprvé skončila loni v prosinci, podruhé letos v únoru. Kdy je nejzazší nový termín pro dokončení posudku není jasné, Klicpera to na dotaz ČTK uvést odmítl. Na začátku února Klicpera v pořadu Reportéři ČT řekl, že otravu řeky Bečvy nezpůsobila chemička Deza. O několik dní dříve v on-line debatě expertů také prohlásil, že viníka zářijové otravy už zná. Konkrétní ale nebyl.

Závažná ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky do vody unikly loni 20. září, podle odborníků poškodily celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.

Související

Tomáš Czernin

Senátoři orodují za jasné podmínky pro prezidentské kandidáty

Volební zákon dostatečně jasně nespecifikuje podmínky pro kandidaturu na prezidenta a bylo by namístě ho zpřesnit. V dnešní pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News se na tom shodli senátoři Adéla Šípová (za Piráty), Jana Zwyrtek Hamplová (nestr.), Tomáš Czernin (TOP 09) a Jiří Čunek (KDU-ČSL). 
Jiří Čunek (KDU - ČSL)

Hejtman Čunek odchází do opozice. Chce tam být konstruktivním politikem

Končící hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL) chce být v krajském zastupitelstvu konstruktivním opozičním politikem, řekl dnes ČTK. Lidovce v kraji v krajských volbách těsně porazilo hnutí ANO, které se na koalici domluvilo s Piráty, ODS a ČSSD, lidovci tak po čtyřech letech ve vedení kraje míří do opozice.

Více souvisejících

Jiří Čunek úhyn ryb v řece Bečvě

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Letní počasí bude pořádně žhavé. Mohou padat teplotní rekordy, naznačují modely

Česko v druhé polovině dubna zaskočil návrat zimního počasí, kdy teploty klesaly pod nulu a na horách spadly desítky centimetrů sněhu. V dlouhodobých meteorologických modelech se ale nic nemění. Letošní léto má podle nich být pořádně žhavé.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy