CVVM: Důvěra v prezidenta Zemana klesla, je nejníže od roku 2017

Důvěra obyvatel Česka v ústavní instituce v červnu proti březnu klesla. Nejvýrazněji u hejtmanů, krajských zastupitelstev a prezidenta. Hlavě státu věří 44 procent, což je o šest procentních bodů méně než v březnu a nejméně od června 2017, kdy mu věřilo 41 procent. Současně se zvýšila nespokojenost lidí se současnou politickou situací v ČR.

Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky dnes zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Nejvyšší důvěru veřejnosti si přes pokles udržela obecní zastupitelstva a starostové, věří jim tři pětiny lidí. V březnu měli důvěru o čtyři procentní body vyšší.

Důvěra ústavním institucím v červnu 2020. Důvěra institucím s výjimkou parlamentu oproti březnu poklesla. Nejvíce u hejtmanů a krajských zastupitelstev. Více v TZ: https://t.co/2HKc57L0Ua pic.twitter.com/kL4jPRVeDH

— CVVM (@CVVMcz) July 16, 2020

Naopak nejméně lidí, zhruba třetina, důvěřuje Poslanecké sněmovně. Také její důvěryhodnost se snížila, nicméně v rámci možné statistické chyby stejně jako u Senátu. Jemu nyní věří 34 procent občanů.

Třetí nejnižší důvěru získali hejtmani, jimž v červnu věřilo 36 procent lidí. V březnu měli důvěru o devět bodů vyšší. O osm bodů na 40 procent se snížila důvěra v krajská zastupitelstva. "Na krajské, v případě hlavního města Prahy magistrátní úrovni poprvé od jara 2017, kdy taková situace nastala naposledy, převážila nedůvěra nad důvěrou," uvedli autoři průzkumu.

Vládě v červnu důvěřovaly stejně jako krajským zastupitelstvům dvě pětiny občanů. Od března si ale pohoršila méně, o pět procentních bodů, přesto se její důvěra dostala na nejnižší úroveň minimálně od loňského února. Na nejnižší úroveň od této doby se dostaly i ostatní zkoumané instituce s výjimkou parlamentních komor, které v loňském roce vykázaly nižší důvěru než nyní.

CVVM se od 20. června do 2. července rovněž dotazovalo na spokojenost se současnou politickou situací. Pětina lidí podobně jako v březnu uvedla, že je s ní spokojena. Spokojeno ani nespokojeno bylo 34 procent lidí, tedy o šest bodů méně než v březnu. Nespokojenost s politickou situací se zvýšila o osm bodů na 44 procent.

"Stávající hodnocení politické situace nadále ale zůstává výrazně lepší, než bývalo v období let 2012 a 2013," uvedlo CVVM, které průzkum důvěry v ústavní instituce a spokojenosti s politickou situací provádí každý měsíc. Kvůli opatřením proti šíření koronaviru byla ale tentokrát pauza mezi průzkumy více než dvouměsíční.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman průzkumy prezident čr Vláda ČR Poslanecká sněmovna Senát ČR

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Převáží zbraně mezi Ruskem a KLDR. Loď, na kterou USA uvalily sankce, kotví v čínském přístavu

Čína umožňuje ve svém přístavu kotvit ruské nákladní lodi, na kterou USA uvalily sankce a která zřejmě převáží do Ruska zbraně ze Severní Koreje. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy