Facebook zrušil stránku poslance Volného se 70 tisíci příznivci, na níž šířil konspirace

Poslanec Lubomír Volný přišel o svou stránku na Facebooku, na níž měl více než 74 tisíc příznivců. Stránka, na níž docházelo například k šíření neověřených informací, mu byla zrušena na základě porušování pravidel týkajících se nenávistných projevů.

Stránka poslance s názvem "Mgr. Lubomír Volný - Jednotní" měla více než 74 tisíc fanoušků, nyní je ale na sociální síti nedohledatelná. Facebook ji zrušil na základě porušování zásad komunity týkajících se nenávistných projevů. Vyplývá to z vyjádření politické strany Volný blok. Poslanec později informaci potvrdil na Twitteru.

Stránka v minulosti sloužila Volnému k šíření několika konspirací. Poslanec například v březnu letošního roku spojil kroužení letounu společnosti DHL nad Brnem se šířením koronaviru ve městě. Naznačil přitom, že by mohla existovat souvislost mezi nárůstem případů nákazy britskou mutací koronaviru v Brně a letadlem. Společnost DHL se proti zavádějícím a konspiračním informacím důrazně ohradila.

Volný je také podezřelý ze šíření poplašné zprávy, neboť v příspěvku na svém dnes již zrušeném profilu tvrdil, že se chystá spiknutí, jehož cílem je diskreditace léku ivermektin, prostředkem k diskreditaci mělo být podle Volného zabití pacientů. 

"Podle mých informaci se připravuje plán na diskreditaci ivermektinu pomocí úmrtí (tedy vraždy) několika pacientů, kteří jej budou užívat," napsal do příspěvku na Facebooku Volný, který je považován za jednoho z předních českých dezinformátorů. Bezpečnostní centrum Evropské hodnoty ho zařadilo mezi pět nejvýraznějších českých politiků šířících dezinformace.

V Poslanecké sněmovně například dlouhodobě odmítal nosit ochranu dýchacích cest, přičemž roušky dle svého dřívějšího vyjádření považuje za "symbol nastupujícího nového světového řádu a globálního ekonomického resetu". Nový světový řád, známý pod zkratkou NWO, je populární konspirační teorie, která tvrdí, že skupina mezinárodních elit ovládá a manipuluje vlády, ekonomiku nebo média. Podle vyznavačů této teorie má být jejich primárním cílem ovládnutí národů. 

Blokace na sociálních sítích nejsou výjimečné

Za poslední dobu nejde o jediný případ, kdy provozovatelé sociálních sítí zakročili proti politicky angažovaným či jinak známým osobnostem z důvodů šíření konspirací či nenávistných projevů. Například minulý týden byl na Twitteru zablokován účet americké spisovatelce Naomi Wolfové kvůli šíření dezinformací o pandemii covidu-19 a o vakcínách.

K pravděpodobně nejznámější blokaci pak došlo na počátku roku, kdy byl na stejné sociální síti zablokován bývalý americký prezident Donald Trump. Ten přišel i o svůj účet na Facebooku, kde mu byla podle vyjádření provozovatele sociální sítě udělena blokace roku 2023.

I v Česku došlo v minulosti k několika obdobným blokacím. V roce 2016 Facebook zablokoval stránku Islám v ČR nechceme s více než 160 tisíci příznivci. Ke stejné situaci došlo o i dva roky dříve.

Související

Lubomír Volný

Volný dostal u soudu za šíření poplašné zprávy o ivermektinu podmínku

Obvodní soud pro Prahu 7 dnes uložil bývalému poslanci Lubomíru Volnému (Volný blok) dvouletý podmíněný trest za šíření poplašné zprávy. Podle obžaloby na sociálních sítích uvedl, že kvůli diskriminační kampani proti léku ivermektin mohou zemřít lidé. Volný vinu odmítá. V závěrečné řeči prohlásil, že je nadále přesvědčen o pravdivosti informace. Proti verdiktu se na místě odvolal.
Lubomír Volný

Volný u soudu odmítl, že by kvůli ivermektinu šířil poplašnou zprávu

Bývalý poslanec Lubomír Volný (Volný blok) dnes u soudu odmítl obžalobu ze šíření poplašné zprávy o léku ivermektin. Uvedl, že dostal informace o diskreditační kampani proti přípravku, kvůli které mohou lidé i zemřít. Odmítl se však vyjádřit k tomu, zda takové zprávy následně zveřejnil na sociálních sítích.

Více souvisejících

Lubomír Volný (SPD)

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 26 minutami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 56 minutami

před 56 minutami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 8 hodinami

včera

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy