Feriho rezignace budí vášně. Spolu ji oceňuje, ČSSD je kritická

Rozhodnutí poslance TOP 09 Dominika Feriho rezignovat na mandát kvůli obvinění z nevhodného sexuálního chování, ocenili někteří představitelé koalice Spolu, která sdružuje kromě TOP 09 ještě lidovce a ODS. Naopak ministři ČSSD Jana Maláčová a Jakub Kulhánek na Feriho případ reagovali na sociálních sítích kriticky.

Podle Maláčové kauza zapadá do schématu jednání TOP 09. Feri dnes vpodvečer oznámil rezignaci na poslanecký mandát. Nezúčastní se také říjnových sněmovních voleb, ve kterých měl kandidovat na čtvrtém místě pražské kandidátky koalice Spolu.

Rozhodnutí ocenil předseda lidovců Marian Jurečka. Feri tak podle Jurečky dává prostor prošetřit vznesená obvinění. Vyšetřování ať prokáže, kde je pravda," uvedl předseda lidovců na twitteru.

Respekt k Feriho rozhodnutí vyjádřil také Jurečkův stranický kolega, poslanec Marek Výborný. "Takto vypadá politická kultura v podání koalice Spolu," napsal Výborný.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová na twitteru uvedla, že Feriho považuje za svého přítele a věří tomu, že očistí své jméno. "Pro politiky však platí presumpce viny a já osobně po tom vždy volala. Chci proto poděkovat za jeho rozhodnutí vzdát se mandátu poslance a nekandidovat v nadcházejících volbách," dodala předsedkyně.

Feriho rozhodnutí ocenil také spoluzakladatel a někdejší předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Považuje ho za jasné a nevyhýbavé přijetí odpovědnosti. "Žádné 'kňučení' o okopávání kotníků či o špinavé kampani," ocenil Kalousek na twitteru. Ferimu popřál hodně štěstí.

Výrazně kritičtější postoj zaujala ještě před oznámením Feriho rezignace ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). "Jestli jsou pravdivé výpovědi o chování poslance Feriho, pak to bohužel zapadá do schématu jednání TOP 09. Reálné činy jsou přesným opakem líbivých slov," uvedla ministryně na twitteru.

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek uvedl, že jako otec malé dcery doufá v to, že až vyroste, nepotká na večírku nikoho, jako je Feri. "A neuvidí ho ani v TV jako politika," napsal Kulhánek. Dodal, že neví, zda Feri svým jednáním porušil zákon, ale podle jeho reakcí je zřejmé, že se k ženám opakovaně zachoval dost ohavně, domnívá se Kulhánek.

Deník N dnes společně se serverem Alarm zveřejnil svědectví několika žen, některé z nich tvrdí, že s nimi Feri měl sex, i když to výslovně odmítly. Další se svěřily, že se z nich snažil vylákat nahé fotografie či je veřejně dehonestoval. Informacemi médií se zabývá policie, další postup určí v následujících dnech.

Feri nařčení ze sexuálního násilí odmítá. Chce se proti němu bránit u soudu.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 7 minutami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 51 minutami

před 1 hodinou

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Důchody v květnu 2025 s jednou drobnou změnou. Peníze vám mohou přijít v jiném termínu

Každoročně státní svátky posouvají výplatní termíny důchodů. Letos poprvé se tak stane v květnu, v jehož úvodu jsou rovnou dva svátky. Kvůli jednomu z nich přijdou některým důchodcům peníze s jednodenním předstihem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy