Filip a Babiš se nedohodli ohledně rozpočtu, komunisty se pokusí přesvědčit Schillerová

Komunisté se zatím nedohodli s vládou na podpoře státního rozpočtu na příští rok, řekl novinářům po dnešní schůzce s premiérem Andrejem Babišem (ANO) předseda KSČM Vojtěch Filip. Stranu se pokusí přesvědčit ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na pátečním jednání jejího výkonného výboru. Komunisté, kteří tolerují vládu ANO a ČSSD, podmiňují podporu rozpočtu snížením obranného rozpočtu o deset miliard.

Schůzky ve Strakově akademii se dnes ráno zúčastnili i ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) a náčelník generálního štábu Aleš Opata. "Zatím jsme se nedohodli, pokračovat v jednání budeme s ministryní financí v pátek na výkonném výboru," řekl novinářům Filip.

KSČM podle něj úpravy obranného rozpočtu dál vyžaduje. "Odpověď, že nic nejde, nemám rád. Zatím (Metnar) trval na svém a my jsme také trvali na svém," dodal.

Obrana by podle návrhu rozpočtu na příští rok měla hospodařit s částkou 85,4 miliardy korun, letos dostalo ministerstvo 75,5 miliardy. Babiš na nedávném velitelském shromáždění české armády řekl, že odmítá veškeré snahy o to, aby se armádní rozpočet nezvyšoval. Naopak chce podpořit růst rozpočtu a pracovat na zvýšení počtu vojáků.

Sněmovna bude ve středu jednat o žádosti vlády o prodloužení nouzového stavu. Podle kabinetu epidemie covidu-19 vyžaduje, aby neskončil 12. prosince, ale až 11. ledna. "Pan premiér se toho dotkl, ale závěr jsme nedělali žádný. Já jsem chtěl znát důvody pro prodloužení nouzového stavu a neshledávám je úplně podstatné," uvedl Filip. Rozhodující slovo ohledně postoje KSČM budou mít kolektivní orgány strany a poslanecký klub, dodal.

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) v dnešním adventním rozhovoru pro rádio Impuls řekl, že koalice bude pravděpodobně potřebovat k prodloužení nouzového stavu hlasy KSČM. "Mě strašně mrzí, jak se k tomu staví opozice. Musím říct, že v tomto hlasování budeme potřebovat Filipa," řekl. Ve studiu proto před středečním Filipovým rozhovorem nechal šéfovi KSČM výtisk divadelní hry Jak je důležité míti Filipa.

Související

Více souvisejících

státní rozpočet Vojtěch Filip (KSČM) Andrej Babiš Lubomír Metnar Vláda ČR Jan Hamáček

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy