Hamáček měl v Moskvě vyměnit Vrbětice za Sputnik. Je to lež, tvrdí. Opozice chce, aby skončil

Vicepremiér Jan Hamáček se měl během cesty do Moskvy pokusit vyměnit mezinárodní skandál týkající se výbuchu v muničním skladu Vrbětice za milion dávek vakcíny Sputnik a konání rusko-amerického politického summitu v Praze. Dnes to uvedl server Seznam Zprávy. Hamáček celou věc popírá a tvrdí, že jde o lež. Předseda ODS Petr Fiala ho vyzval k rezignaci.

Hamáček je podle serveru podezřelý, že chtěl celou věc s Ruskem uhladit a jeho mise do Moskvy měla za cíl vyměnit mezinárodní skandál související s útokem ve Vrběticích za dodávky vakcíny Sputnik V a za možnost uspořádat v Praze politický summit Joe Bidena a Vladimíra Putina.

Měl to sdělit účastníkům schůzky, která se kolem moskevské mise uskutečnila ve čtvrtek 15. dubna v kanceláři ministra vnitra, tedy den poté, co Hamáček oficiálně oznámil cestu do Ruska.

To, že by měl Hamáček v Česku kauza ututlat výměnou za milion dávek Sputniku V ale Hamáček popírá. "Jednoznačně odmítám spekulace v článku Janka Kroupy „Svědectví: Hamáček chtěl v Moskvě vyměnit Vrbětice za milion Sputniků“ týkající se mé údajné snahy obchodovat informace z kauzy Vrbětice za dodávku vakcíny Sputnik V. Článek je postaven na spekulacích a lžích, které žádný z účastníků nepotvrdil a nemohl potvrdit, protože se tak nestalo," tvrdí v prohlášení.

"Mohu potvrdit, že od 14. 4. proběhlo na MV několik schůzek za účasti ředitelů bezpečnostních složek, nejvyššího státního zástupce a velvyslance ČR v Moskvě. Jediným tématem schůzek byl dopad kauzy Vrbětice na bezpečnost státu a vztahy mezi Českou republikou a Ruskem, mimo jiné z toho důvodu, že média měla prokazatelně část informací o kauze Vrbětice a hrozil jejich únik. I z toho důvodu je konstrukce Janka Kroupy naprosto nelogická. V žádném okamžiku nebyl předmětem jednání jakýkoliv výměnný obchod s Ruskou federací," dodal.

Informace odmítl i nynější ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD), který byl před jmenováním členem vlády Hamáčkovým náměstkem na vnitru. "To, co napsal Janek Kroupa o údajném plánu ministra Hamáčka, je naprostý nesmysl, lež a neprofesionální novinařina," sdělil Kulhánek ČTK.

Podle opozičních politiků by měl Hamáček skončit. Šéf ODS Petr Fiala považuje za neuvěřitelné, že tímto způsobem ohrožoval bezpečnost a důvěryhodnost Česka a snížil se k takovému odpornému ‚obchodu‘. "Jan Hamáček by měl hned rezignovat, nemůže vést ministerstvo, které je zodpovědné za bezpečnost lidí. On naopak bezpečnost občanů přímo ohrožuje," uvedl v prohlášení.  

Co se mělo dít na schůzce?

Beroun, Švejdar a Šimandl se podle zdrojů Seznam Zpráv snažili Hamáčka přesvědčit o tom, aby připravovanou cestu do Moskvy odvolal. Argumentovali tím, že v takovém případě žádný obchod není možný, natož, aby ho dělal ministr.

Všichni tři Seznam Zprávám potvrdili účast na schůzce, ne však konkrétní obsah jednání. "V každém případě všechna jednání byla vedena v zájmu České republiky, a to jak z pohledu zahraniční politiky, tak i bezpečnosti státu," sdělil serveru Šimandl.

Pivoňka podle zdrojů serveru původně Hamáčka podporoval, nakonec ale změnil názor. Měl to být právě on, kdo vicepremiéra posléze od cesty odradil, protože mu potvrdil, že by si Rusové případnou schůzku nahráli.

Pavel Zeman na schůzku dorazil později. Podle vyjádření pro Seznam Zprávy prezentoval reálné možnosti ukončení záležitosti, přičemž jednou z nich je odložení věci. Tuto argumentaci chtěl podle webu Hamáček využít při cestě do Ruska.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy