Hlasování o nouzovém stavu: Babiš ve Sněmovně není, opozice odmítá jen restrikce

Vláda nemůže zvládat koronavirovou krizi jen restrikcemi, shodli se při dnešní sněmovní debatě o prodloužení nouzového stavu předsedové KDU-ČSL a STAN Marian Jurečka a Vít Rakušan. Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové kabinet také odmítá diskutovat s opozicí například o opatřeních a nedokáže je vysvětlit ani obyvatelům.

Opoziční předáci vládě vyčítali podle nich nedostatečnou pomoc za zavřené nebo omezené provozy. "Desetitisíce lidí nedostaly ani korunu pomoci," uvedl Jurečka. Podle Rakušana je nutné motivovat lidi k dodržování opatření, která mají smysl a lze je zavést i bez nouzového stavu. Vyzdvihl testování a vyhledávání kontaktů nakažených lidí. Jurečka také uvedl, že vláda nijak nereagovala třeba na zjištění, že největší riziko přenosu nákazy je na pracovištích.

Jurečka a Pekarová Adamová poukazovali na to, že kabinet podle nich má i bez nouzového stavu nástroje, kterými lze situaci řešit. Zmiňovali zejména zákon o ochraně veřejného zdraví. Rakušan mluvil o místním zvládání krize. "Hejtmani jsou lepšími manažery než vy," vzkázal ministrům.

Vládu vinil Rakušan ze "zmatku, chaosu a hluchoty". "Jste hluší a slepí," přidala se Pekarová Adamová kvůli tomu, že kabinet podle ní nenaslouchá opozičním námětům. Podle Rakušana vláda nemůže přehazovat odpovědnost za současnou situaci na opozici. "Co my vidíme, je selhání státu," řekl. Skutečnost, že kabinet nemá v dolní komoře podporu pro prodloužení nouzového stavu, podle Pekarové Adamové znamená, že už nemá ve Sněmovně většinu.

V debatě vystoupili také nezařazení poslanci Lubomír Volný a Marian Bojko, opět bez roušky. Předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO) Volného napomenul, ale připomněl také dohodu sněmovního grémia, že jinak budou předsedající oba poslance ingnorovat. V úterý je nechal Vondráček vyvést ze sálu policisty z ochranné služby. Část poslanců dnes už při vystoupení Volného z jednacího sálu odešla. Po Bojkově projevu nechal Vondráček vydezinfikovat řečnický pult.

KSČM: Sněmovna má vládu donutit k opatřením mimo nouzový stav

Sněmovna by podle KSČM měla vládu přimět k opatřením mimo nouzový stav, která se dosud odkládala. Měla by ji donutit k tomu, aby aktualizovala pandemický plán, předložila zákon o bezpečnosti a zajistila kontrolu protiepidemických opatření. V rozpravě to dnes řekl předseda komunistů Vojtěch Filip. Podle něj vláda tyto kroky není ochotna učinit dobrovolně, a proto k nim musí být přinucena tím, že dolní komora neschválí prodloužení nouzového stavu.

Filip připomenul, že vláda dosud neplnila úkoly, které jí Sněmovna v souvislosti s epidemií koronaviru uložila. "Pokud vláda není ochotna dobrovolně naplňovat usnesení, své úkoly v rámci nouzového stavu, nezbývá nic jiného, než aby byla postavena před nutnost využít jiné právní předpisy, aby zajistila boj proti pandemii," uvedl předseda KSČM.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) má podle komunistů stanovit obecné podmínky pro opatření krajských hygienických stanic podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) by měl zajistit realizaci a kontrolu dodržování těchto opatření a ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) by měl projednat možnosti setrvání vojáků v nemocnicích a sociálních ústavech.

"Jenom to, že budeme schopni nejen říct, co má kdo dělat, ale také budeme kontrolovat, jak je to plněno, je tím nejzákladnějším postupem, kterým můžeme dosáhnout změny," uvedl Filip. Občané pak budou více akceptovat opatření, která budou přijímána nejen vládou a ministerstvem ale také na úrovni krajů, domnívá se Filip.

Související

Vláda Petra Fialy

Po téměř čtyřech měsících skončí se závěrem června v Česku nouzový stav

Po téměř čtyřech měsících skončí se závěrem června v Česku nouzový stav, který vláda vyhlásila kvůli migrační vlně z Ukrajiny. Státu a samosprávám umožňoval stav nouze pružněji reagovat při ubytovávání lidí utíkajících před ruskou vojenskou invazí a umisťovat je i do některých prostor, kam by to jinak nebylo možné.

Více souvisejících

nouzový stav Poslanecká sněmovna opozice Markéta Pekarová Adamová

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 5 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Letní počasí bude pořádně žhavé. Mohou padat teplotní rekordy, naznačují modely

Česko v druhé polovině dubna zaskočil návrat zimního počasí, kdy teploty klesaly pod nulu a na horách spadly desítky centimetrů sněhu. V dlouhodobých meteorologických modelech se ale nic nemění. Letošní léto má podle nich být pořádně žhavé.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy