Hnilička se omluvil a složil poslanecký mandát, v čele NSA zatím zůstává

Předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička (ANO) složil kvůli porušení protiepidemických opatření poslanecký mandát. Učinil tak dnes prohlášením přímo na sněmovním plénu. V dolní komoře Hniličku nahradí bývalý místostarosta Rakovníka Miroslav Samaš.

Na Hniličku se snesla kritika potom, co se navzdory vládním omezením proti šíření koronaviru účastnil o víkendu oslavy v teplickém hotelu. Na plénu se omluvil za to, že porušil vládní opatření, a uvedl, že je namístě, aby ze svého jednání vyvodil důsledky. Udělal jsem chybu, nebyla to moje první chyba a určitě to nebude ani moje poslední chyba, řekl.

Většina opozice žádá i jeho konec v čele sportovní agentury. Hnilička dříve sdělil, že o funkci v agentuře se rozhodne podle reakcí ze sportovního prostředí. "Udělám maximum pro to, abych mohl dokončit svou misi, co se týká sportu. Uvidíme, jak se k tomu vyjádří sportovní prostředí," uvedl dnes.

V hotelu Prince de Ligne se v sobotu večer konala podle Blesku oslava 50. narozenin teplického podnikatele a bývalého vlivného politika ČSSD Petra Bendy. Vedle Hniličky se jí účastnili například místopředseda Rady České televize Jiří Šlégr, či bývalý premiér Jiří Paroubek. Organizátor i účastníci porušili několik opatření, hrozí jim pokuta. Policejní prezident Jan Švejdar dnes oznámil, že kvůli účasti odvolá z postu libereckého krajského policejního ředitele Vladislava Husáka.

Podvýbor pro sport podpořil Hniličkovo setrvání v čele NSA

Většina poslanců sněmovního podvýboru pro sport podpořila setrvání Milana Hniličky (za ANO) v čele Národní sportovní agentury (NSA). Za dostatečné považuje, že kvůli porušení protiepidemických opatření složil poslanecký mandát. Novinářům to po zasedání podvýboru řekla jeho předsedkyně Věra Procházková (ANO).

Hnilička posléze též zástupcům médií potvrdil, že podvýbor vzal na vědomí jeho rozhodnutí rezignovat na post poslance a zároveň jej podpořil ve vedení NSA. Místopředseda podvýboru Jakub Janda (ODS) České televizi a ČTK řekl, že jako jediný hlasoval proti usnesení. Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) jsou další kroky plně v kompetenci premiéra Andreje Babiše (ANO).

"My jsme se usnesli, že jeho (Hniličkovo) rozhodnutí je pro nás dostačující, velkou většinou," řekla Procházková. "Jako šéf Národní sportovní agentury by podle mého názoru měl zůstat na své pozici," dodala. Porušení nařízení nemá podle ní souvislost s Hniličkovou prací v agentuře. "Tam je to o práci se sportovním prostředním, o organizaci sportovního prostředí, o dotacích. Podle mého názoru to, že složil post poslance, je dostačující," doplnila Procházková.

Předseda NSA je placen stejně jako ministři, kteří mají letos základní měsíční plat 173.200 korun hrubého. Poslanci berou 90.800 korun za měsíc. K platu ale mohou získat vyšší náhrady než ministři. "Je to politik hnutí ANO a personální podřízený pana premiéra, tudíž je to celé v kompetenci pana premiéra," řekl novinářům Hamáček.

"Pro mě je velmi důležité, že za poslední dva dny velmi kladně zareagovala spousta sportovních organizací, což beru i jako ocenění své práce. Nicméně jsem si plně vědom své zodpovědnosti a že jsem o víkendu porušil vládní opatření," uvedl Hnilička. Podpořily jej Česká unie sportu i šéfové řady velkých sportovních svazů, například fotbalového, hokejového či atletického, a sportovní legendy jako Jaromír Jágr nebo Barbora Špotáková.

Od postoje předsedy Fotbalové asociace ČR Martina Malíka se ale distancovaly pražské fotbalové kluby Slavia a Sparta, které zároveň Hniličkovo chování zkritizovaly. Další svazy jsou rezervované. Například prezident Svazu lyžařů ČR Lukáš Heřmanský upozornil, že sportovci šéfa NSA nevybírají.

"Já jsem se vyjádřil, že bych tomu dal nějaký krátký čas, aby se vyjádřilo sportovní prostředí, pro které jsme vznikli, pro které sloužím a kterého jsem byl součástí. To jsem bral jako férovou volbu. Spousta lidí kolem sportu si je vědoma, co jsem za poslední tři roky pro sport odvedl, já to beru jako své životní poslání," řekl ke svému setrvání v čele NSA Hnilička.

Janda na jednání podvýboru po Hniličkovi podle svých slov žádal, aby definoval sportovní prostředí, což se podle poslance ODS nestalo. Hnilička podle něj nemůže zastávat veřejnou funkci, pokud porušuje pravidla.

V hotelu Prince de Ligne se v sobotu večer konala podle Blesku oslava 50. narozenin teplického podnikatele a bývalého vlivného politika ČSSD Petra Bendy. Vedle Hniličky se jí účastnili například místopředseda Rady České televize Jiří Šlégr či bývalý premiér Jiří Paroubek. Organizátor i účastníci porušili několik protiepidemických opatření, hrozí jim pokuta. Policejní prezident Jan Švejdar dnes oznámil, že kvůli účasti odvolá z postu libereckého krajského policejního ředitele Vladislava Husáka.

"Přijel jsem pogratulovat letitému známému a při té příležitosti jsem tam mluvil i s Jiřím Šlégrem a zástupci judistického oddílu, se kterými jsem pravidelně také v kontaktu," uvedl Hnilička. Janda řekl, že Hnilička na podvýboru záležitost příliš neosvětlil. Uvedl podle něj jen, že do hotelu "přijel, navečeřel se a po nějakém jednání odjel a nepil alkohol."

NSA vznikla v srpnu 2019, kdy se tehdejší vládní zmocněnec pro sport Hnilička stal jejím předsedou. Loni měla postupně přebírat agendu od ministerstva školství, které mělo řízení sportu na starosti před jejím zřízením, ale řešila fungování sportu za koronavirové krize včetně mimořádných dotačních programů. Od letoška rozděluje veškeré státní dotace na sport. Celkem má k dispozici 11,7 miliardy korun, což je zhruba o tři a půl miliardy více než v loňském roce.

Související

Jan Hamáček

Situace ve sportovní agentuře NSA žádá podle Hamáčka radikální změnu

Vládní koalice ANO a ČSSD se podle vicepremiéra a předsedy sociální demokracie Jana Hamáčka zabývá problémy Národní sportovní agentury. Situace podle něho vyžaduje radikální změnu včetně celého vedení. Hamáček v dnešních Otázkách Václava Moravce České televize uvedl, že ČSSD nechápe výměnu dvou místopředsedů v agentuře ani to, že si najala firmu na administraci části žádostí o dotace.
Robert Plaga

Plaga je pro odvolání Hniličky z čela NSA, zastal se letošních maturantů

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) by hlasoval pro odvolání Milana Hniličky z čela Národní sportovní agentury (NSA). Svou účastí na oslavě v Teplicích prokázal sportu "medvědí službu," uvedl dnes v diskusním pořadu televize Prima Partie Terezie Tománkové. Dodal, že při své volbě by nepřihlédl ani k prohlášení, ve kterém minulý týden Hniličku podpořili představitelé sportu v čele s předsedou České unie sportu (ČUS) Miroslavem Janstou.

Více souvisejících

Milan Hnilička Poslanecká sněmovna Národní sportovní agentura

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 24 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Danko odstoupil ze slovenské prezidentské volby. Podpořil jednoho z kandidátů

Předseda Slovenské národní strany Andrej Danko se v pondělí oficiálně vzdal kandidatury na prezidenta. Vysvětlil to vývojem preferencí a snahou netříštit národně-konzervativní síly. Ve volbách podpořil exministra spravedlnosti Štefana Harabina.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy