Hnutí ANO by volila třetina Česka. Druzí jsou Piráti

Hnutí ANO si v dubnovém volebním modelu Kantar CZ drží podporu 34 procent, Piráti si polepšili na 16 procent, třetí ODS by podpořilo 11,5 procenta. Do Sněmovny by se dostalo osm stran, pod potřebnou pětiprocentní hranicí by zůstali lidovci. Volební model agentury Kantar CZ dnes zveřejnila Česká televize (ČT), agentura ho sestavila ve druhé polovině dubna.

"Hnutí ANO se i v dubnovém modelu drží na nadprůměrných hodnotách, za což bezpochyby vděčí tomu, že většina populace stále hodnotí práci vlády v posledních týdnech a měsících jako solidní," komentoval čísla analytik Kantar CZ Pavel Ranocha. V březnu by ANO volilo o půl procentního bodu lidí víc než v dubnu.

Piráti si na 16 procent polepšili z březnových 13,5 procenta, podpora ODS klesla na 11,5 procenta ze 14 procent v březnu. Vzrostl by zisk SPD na sedm procent z březnových 5,5 procenta a TOP 09 o procentní bod na 6,5 procenta.

Druhou vládní stranu ČSSD by v dubnu volilo 5,5 procenta lidí, o půl procentního bodu méně než v březnu. Podle Ranochy sociální demokracie dosahovala větších preferencí zejména ve druhé polovině března, kdy byl v pozitivním kontextu vidět její předseda a ministr vnitra Jan Hamáček nebo ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. "Tehdy ty hodnoty byly až někde kolem osmi procent, ale jakmile se v dubnu začala lepšit epidemiologická situace, preference sociální demokracie začaly zase padat zpátky těsně nad pětiprocentní hranici," dodal analytik.

Shodných 5,5 procenta voličů by si vybralo hnutí STAN a komunisty, obě uskupení zůstala na březnových hodnotách. Lidovci se čtyřmi procenty ztratili proti březnu půl procentního bodu. Na 2,5 procenta byla v dubnu nezměněna podpora hnutí Trikolóra.

Průzkumu mezi 14. a 30. dubnem se zúčastnilo víc než 900 lidí. Statistická chyba se pohybuje mezi 1,1 u menších a 3,1 procenta u větších stran.

Související

Více souvisejících

Volební preference Hnutí ANO Česká pirátská strana ODS

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 17 minutami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 2 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

Na poslední rozloučení s Josefem Lauferem dorazili Soukup či Troška

Rodinní příslušníci a přátele se ve čtvrtek před polednem rozloučili s populárním hercem a zpěvákem Josefem Lauferem, který zemřel o uplynulém víkendu. Bylo mu 84 let. Laufer strávil poslední čtyři roky života v kómatu na nemocničním lůžku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy