Informace z Faltýnkova diáře prověří detektivové NCOZ. Vysvětlení žádá opozice i premiér

Informace z diáře šéfa poslanců vládního hnutí ANO Jaroslava Faltýnka prověří detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Uvedl to dnes Český rozhlas - Radiožurnál na základě informací od anonymního zdroje. Mluvčí centrály Jaroslav Ibehej to přímo nepotvrdil.

Podle serveru Seznam Zprávy, který diář získal, se informace z něj týkají třeba rozdělování sportovních dotací či údajného postupu při možném vzniku firmy ve Faltýnkově skrytém vlastnictví. Faltýnek ve středu ve Sněmovně řekl, že policie by měla prověřit záležitosti, o nichž píší Seznam Zprávy, i okolnosti úniku údajů z diáře.

Rozhlas uvádí, že podle anonymního policejního zdroje bude NCOZ informace z Faltýnkova diáře analyzovat. Mluvčí NCOZ se k tomu však odmítl vyjádřit. "Náš útvar monitoruje zprávy v médiích a články jsou nám známé. Bližší informace k tomu náš útvar poskytovat nebude," řekl rozhlasu.

Faltýnek nerozporuje, že zveřejněné zápisky z diáře jsou jeho. Namítá však, že se setkává s celou řadou lidí a jejich požadavky si zaznamenává, aniž je ve skutečnosti plní.

Při vyjádření ve Sněmovně připustil, že se zasazoval za výstavbu sportovního centra v Prostějově a obecně se zajímal o osud žádosti o dotaci na novou tělocvičnu v Jeseníku, a to na žádost starosty. Zdůraznil ale také, že nikdy nepodnikal a žádnou firmu nevlastnil ani skrytě.

O vysvětlení zveřejněných informací žádala Faltýnka sněmovní opozice, ale i premiér a předseda ANO Andrej Babiš. Kdokoli porušil principy boje proti korupci, na kterých je postavené hnutí ANO, musí odejít, řekl Babiš serveru Seznam Zprávy.

Premiér však popřel, že by Faltýnek měl od něj mandát k jednání ve věcech, o nichž server píše na základě Faltýnkova diáře. Babiše zmiňuje Faltýnek ve svých poznámkách na několika místech, uvedl server.

Související

Jaroslav Faltýnek (ANO)

Faltýnek: Kauza kolem dotace na stavbu Čapího hnízda se nestala tak, jak uvedla policie

Bývalý první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek dnes u pražského městského soudu uvedl, že kauza kolem dotace na stavbu areálu Čapí hnízdo se nestala tak, jak uvedla policie. Obžalovanému bývalému premiérovi Andreji Babišovi (ANO) se podle něj nevyplatilo páchat podvod kvůli dotaci, která představovala pět procent z celkové investice. Případ byl podle něj uměle vytvořen s jediným cílem - odstranit Babiše z politiky.
Jaroslav Faltýnek

ANO mění názor na potravinové kvóty, podpoří senátní verzi

Poslanecký klub hnutí ANO většinově podpoří senátní verzi novely zákona o potravinách, jež ze sněmovního návrhu mimo jiné vypouští povinnost, aby maloobchodní řetězce prodávaly od příštího roku minimálně 55 procent českých potravin. Na dnešní tiskové konferenci před schůzí Sněmovny to řekl šéf klubu Jaroslav Faltýnek.

Více souvisejících

Jaroslav Faltýnek (hnutí ANO) Národní centrála proti organizovanému zločinu

Aktuálně se děje

před 41 minutami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy