Ivan Bartoš: Hnutí STAN je pro Piráty nejbližší partner

Hnutí STAN je v současné chvíli pro Piráty politicky nejbližší partner. Případnou koaliční spolupráci by s ním ale Piráti domlouvali až po volbách.

Na tiskové konferenci v Ostravě to dnes řekl znovuzvolený předseda Pirátů Ivan Bartoš.

"Česká pirátská strana je středová liberální strana. Jediná další skutečně středová liberální strana v České republice je v tuto chvíli hnutí STAN, ostatní strany jsou spíše směrem k té konzervativní části politického kompasu nebo třeba směrem k nějakým autoritářským typům stran, minimálně do systému řízení. Takže ve spolupráci by to byl politicky nejbližší partner," řekl Bartoš.

Připomněl, že o výzvě ke spolupráci v krajích po volbách, nikoliv před volbami, hovořil i předseda STAN Vít Rakušan.

Gratuluji kolegovi @PiratIvanBartos. Těším se na spolupráci. A jak jsem řekl dnes při své zdravici, přejme si navzájem úspěch.

— Vít Rakušan (@Vit_Rakusan) January 11, 2020

Bartoš řekl, že před každými volbami ukazují povolební strategii. Piráti nevyloučili spolupráci s demokratickými stranami, vyloučili spolupráci se stranami typu hnutí Tomia Okamury či s komunisty.

"Máme jasné podmínky. To jsou, že do vlády nejdou za tu stranu lidé, kteří mají třeba střet zájmů nebo korupční minulost, nebude tam mít většinu hegemon na české politické scéně, vládní hnutí ANO. To jsme měli v předchozí strategii a já si myslím, že to bude obsaženo i v té budoucí, ve volbách v roce 2021," řekl Bartoš.

Zdůraznil, že koalice se vytvářejí po volbách podle toho, kde strany najdou průniky programů. "Já si myslím, že jsme autentický směr v české politice, že máme co nabídnout. V řadě velkých měst v České republice spolupracujeme na koaličním půdorysu a uvidíme, jakým směrem se bude vyvíjet česká politická situace v tomto roce po krajských volbách a zejména ve volebním roce 2021," řekl předseda Pirátů.

Blahopřeji @PiratIvanBartos k obhajobě pozice předsedy Pirátů a přeji hodně sil pro plnění vytyčených cílů.

— Markéta Adamová (@market_a) January 11, 2020

Piráti jsou podle něj ochotni spolupracovat s těmi, kdo dodržují pravidla a dělají transparentní zodpovědnou politiku. Bartoš připomněl, že o vládním angažmá Pirátů se jednalo už v roce 2017. "Byli jsme poptávanou nevěstou. Bohudík jsme zásadoví a neuhnuli jsme z toho, co jsme deklarovali v naší povolební strategii, tudíž jsme skončili jako konstruktivní opozice," uvedl Bartoš.

Související

Petr Fiala

Stalinistické praktiky, porušování lidských hodnot. Čeští politici odsoudili Kreml za smrt Navalného

Rusko se podle vyjádření českých politiků chová ke svým občanům stejně, jako když uplatňuje svou zahraniční politiku. Jan Lipavský, ministr zahraničních věcí za Piráty, označil Rusko za násilnický stát, který utlačuje lidi toužící po lepší budoucnosti. Komentoval tím smrt ruského opozičníka Alexeje Navalného. Premiér Petr Fiala zdůraznil, že případ Navalného ukazuje, jak daleko je Putinův režim ochoten zajít v boji s politickými protivníky. Čeští politici na sociálních sítích odsoudili ruský režim za stalinistické praktiky a porušování lidských hodnot.

Více souvisejících

Ivan Bartoš (Piráti) Česká pirátská strana Starostové a nezávislí (STAN) Vít Rakušan (STAN) Hnutí ANO Svoboda a přímá demokracie (SPD)

Aktuálně se děje

před 39 minutami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Důchody v květnu 2025 s jednou drobnou změnou. Peníze vám mohou přijít v jiném termínu

Každoročně státní svátky posouvají výplatní termíny důchodů. Letos poprvé se tak stane v květnu, v jehož úvodu jsou rovnou dva svátky. Kvůli jednomu z nich přijdou některým důchodcům peníze s jednodenním předstihem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy