Vypuknou v koalici další třenice? Absolutní klid neslibuji, říká Hamáček na rovinu

Situace ve vládní koalici je podle předsedy ČSSD Jana Hamáčka klidnější, než byla při prázdninovém sporu o výměnu ministra kultury. Při příchodu na první zasedání kabinetu po jeho prázdninách však odmítl Hamáček slíbit "absolutní klid".

ČSSD v posledních měsících zvažovala odchod z vlády kvůli tomu, že prezident Miloš Zeman otálel s odvoláním ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Když nakonec v polovině prázdnin návrhu premiéra Andreje Babiše (ANO) na ministrovo odvolání vyhověl, odmítl jmenovat jeho nástupcem místopředsedu sociální demokracie Michala Šmardu. Šmarda se nominace vzdal, ČSSD pak minulý týden navrhla na ministra bývalého šéfa diplomacie Lubomíra Zaorálka (ČSSD), který by měl být jmenován v úterý.

Situace je po posledním vývoji podle Hamáčka klidnější. "Neslibuji, že by měl být absolutní klid, ale to je něco, co doprovází všechny koaliční vlády," konstatoval Jan Hamáček. Pokud by panoval absolutní klid, znamenalo by to podle něj jednobarevný kabinet. "Budeme diskutovat, dohadovat se, ale to k politice patří," avizoval.

ČSSD má po jednáních se Schillerovou vstřícnější postoj k rozpočtu na příští rok než při jeho prvním projednávání ve vládě, kdy se hlasování zdržela. Hamáček je připraven ho podpořit. "My jsme s vyjednáváním spokojeni. Pokud se podíváme na stav před a po vyjednávání a zahrneme peníze, které jsme vyjednali ještě na letošní rok, tak za resorty sociální demokracie je to téměř 15 miliard, což je nezanedbatelná částka," uvedl.

Sociální demokraté podmiňovali souhlas s rozpočtem navýšením kapitol v své gesci zhruba o 20 miliard. Ministerstvo práce podle dohody dostane o 5,9 miliardy korun víc, než v návrhu rozpočtu původně vyčlenilo ministerstvo financí. Ještě letos by mělo dostat navíc 800 milionů korun na informační systémy a resort ještě bude moct příští rok žádat až o 1,3 miliardy korun. Vnitro dostalo po jednání o 1,3 miliardy více, zemědělství o miliardu, diplomacie o 253 milionů a kultura o 440 milionů.

Hamáček nyní očekává jednání o platech ve veřejném sektoru. Schillerová v návrhu počítá s průměrným růstem platů o dvě procenta, odbory to ale považují za nedostatečné s ohledem na očekávanou inflaci 2,2 procenta. Pokud by platy kvůli inflaci reálně klesly, v bezpečnostních složkách by to podle Hamáčka mohlo znamenat masivní odchody. "Známe požadavky odborů, musíme se potkat někde uprostřed," dodal. Pokud by vzrostly o pět či šest procent, bylo by to podle Hamáčka "něco, s čím by si mohla vláda dovolit před státní zaměstnance jít".

Stejné stanovisko zastává ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). "Technické detaily si nechám na jednání, které bude příští týden. Chtěla bych dohodu na úrovni vlády, aby byly všechny strany spokojené. Dvě procenta nepokrývají ani inflaci a v době hospodářského růstu by to byl špatný signál," řekla.

Schillerová po jednání vlády novinářům řekla, že počítá s kompromisem, který nebude vzkazovat přes média. "Moje představy se s představami sociálních partnerů rozcházejí. Musíme pamatovat na to, jaké jsou možnosti státního rozpočtu," poznamenala. Věří ale tomu, že se představy protnou.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.
Jan Hamáček

Policie odložila kauzu Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy

Policie odložila kauzu neuskutečněné cesty do Moskvy bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle policie zanikla trestní odpovědnost, protože Hamáček od dalšího jednání dobrovolně upustil.

Více souvisejících

Jan Hamáček ČSSD Vláda ČR Alena Schillerová Jana Maláčová (ČSSD)

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Změny počasí tvrdě dopadají na celou planetu. Jeden region ale trpí víc než jiné

Asie byla v roce 2023 regionem s největším počtem katastrof způsobených klimatickými a povětrnostními jevy na světě, uvedla Světová meteorologická organizace (WMO) s tím, že hlavní příčinou úmrtí a majetkových škod byly záplavy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy