Problémů je celá řada, přiznal Jindrák. Dostal na starosti vztahy s Ruskem

Česko-ruské vztahy se v poslední době zhoršily a nyní by se měly začít znovu obnovovat. Novým zmocněncem pro konzultace s Moskvou se zřejmě stane Rudolf Jindrák, který je ředitelem zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky.

"Ještě by měl proběhnout jeden formální krok, to znamená jednání vlády, které by mělo nějakým způsobem moji pozici vzít na vědomí,“ vysvětlil ředitel v rozhovoru pro CNN Prima NEWS s konstatováním, že se pro něj už vyslovili tři nejvyšší ústavní činitelé prezident, premiér i ministr vnitra.

"Problémů je celá řada, počínaje řekněme umístěním sochy maršála Koněva až po nějaké technické problémy ohledně fungování ruské ambasády zde v Praze,“ dodal s poznámkou, že se vztahy mezi Prahou a Moskvou momentálně nacházejí v těžkém období.

Loni v květnu navrhl resort zahraničí Rusku vyřešení vzájemných sporů na základě smlouvy o přátelských vztazích a spolupráci podepsané v roce 1993 po rozpadu Sovětského svazu. K rozhovorům ale nedošlo, přičemž Česko má pocit, že se ruské straně nezamlouvá jednání v rovném postavení.

Ohýbáme před Ruskem hřbet?

"Je to chyba a budeme ohýbat hřbet," vyjádřila se k tomu předsedkyně opoziční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. "Na vedoucího česko-ruských konzultací na naší straně jsem navrhl Rudolfa Jindráka. Je to osoba, která má zkušenost s diplomatickými vztahy, navíc i s podobným typem jednání. Mohu zmínit například jeho roli při dojednávání česko-německé deklarace. Jde skutečně o důležité téma, proto chci právě v této otázce jednotu politických špiček České republiky," vyjádřil se k tomu ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), který Jindráka doporučil.

"Jmenovat zmocněncem pro konzultace s Ruskem člověka, který je tak blízko našemu prezidentovi, je chyba a bude to znamenat ohýbání hřbetu, což je v důsledku voda na mlýn ruským zájmům,“ oponovala předsedkyně na svém twitterovém účtu.

Pane @TPetricek, apríl už byl a myslím si, že tohle by byl hodně blbý vtip i v tento den. Jmenovat zmocněncem pro konzultace s Ruskem člověka, který je tak blízko našemu prezidentovi, je chyba a bude to znamenat ohýbání hřbetu, což je v důsledku voda na mlýn ruským zájmům. https://t.co/UixgJjKCQS

— Markéta Adamová (@market_a) July 10, 2020

Ředitel by uvítal, kdyby se po předchozí domluvě s vládou a resortem zahraničí mohl více zabývat otázkou vhodné česko-ruské spolupráce, respektive jejími možnosti, zda skutečně existuje nějaká šance vzájemné diplomatické vztahy mezi oběma státy zlepšit.

Jindrák by se snažil hledat společná témata v oblasti kultury, vědy, techniky i boji s koronavirovou krizí. "Myslím, že témat se najde celá řada. Zájmem obou zemí je mít partnerské vztahy na úrovni takzvané „stejné výše očí“ a myslím, že tohle bude určitá výchozí pozice k jednání,“ nechal se slyšet.

Momentálně se čeká, jaká bude ruská reakce. Ředitel sice konstatoval, že Česko má k jednání vůli, ale potřebuje mít jistotu, že to mu bude stejně i na ruské straně. "Chtěl bych zdůraznit, že Česká republika nic nezdržuje, přistupujeme k tomu velmi vážně,“ vyjádřil se k tomu ministr zahraničí.

Podle ruského ministerstva zahraničí je Moskva momentálně připravená k dialogu s Prahou na úrovni náměstků šéfů resortů zahraničí. Stále trvající pandemie (Rusko je jednou z nejvíce zasažených zemí - pozn.red.) však brzkému setkání brání.

Kvůli přísným karanténním opatření se český prezident Miloš Zeman nezúčastnil odložené vojenské přehlídky při příležitosti oslav konce 2. světové války. Z tohoto důvodu jsou nasnadě alespoň konzultace mezi zplnomocněnci. 

Že se českým zmocněncem stane Jindrák, avizovala i mluvčí ruského resortu zahraničí Marija Zacharová s dodatkem, že se ledy hnuly, a že k zahájení konzultací dojde v brzké době.

Související

Rudolf Jindrák

Jindrák se oficiálně ujal funkce českého velvyslance na Slovensku

Funkce velvyslance České republiky na Slovensku se dnes oficiálně ujal Rudolf Jindrák. Před polednem předal prezidentce Zuzaně Čaputové pověřovací listiny. Nástupní audience nového velvyslance se konala v sídle hlavy slovenského státu. Součástí byl slavnostní ceremoniál na nádvoří prezidentského paláce, kde vojáci prezidentské čestné stráže zahráli českou hymnu.
Rudolf Jindrák

Zeman se nezaměřoval jen na Rusko a Čínu, popřel Jindrák

Není pravdou, že se prezident Miloš Zeman ve svém zahraničně-politickém působení zaměřoval jen na ruskou a čínskou agendu. Zaměřoval se též na bezpečnostní záležitosti, spolupráci s Izraelem, ekonomickou diplomacii nebo vztahy se sousedními státy, které jsou vynikající. V rozhovoru s ČTK to řekl ředitel hradní diplomacie a budoucí velvyslanec na Slovensku Rudolf Jindrák. Zemanovi bude s koordinováním zahraničně-politických aktivit pomáhat do konce prezidentova mandátu.

Více souvisejících

Rudolf Jindrák Rusko diplomacie ministerstvo zahraničí Markéta Pekarová Adamová

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy