Jindrák má Vrbětice za závažný incident, Česko musí postupovat razantně

Případ Vrbětice je podle ředitele zahraničního odboru prezidentské kanceláře Rudolfa Jindráka velmi závažný incident, u nějž je potřeba postupovat razantně. Česká republika by podle něj měla informovat své spojence v Evropské unii a NATO a požádat o solidaritu. Jindrák to dnes uvedl v rozhovoru pro Radiožurnál.

Reagoval tak na zveřejnění informací o důvodném podezření českých bezpečnostních složek, že do výbuchu muničního areálu ve Vrběticích na Zlínsku byli v roce 2014 zapojeni příslušníci ruské tajné služby.

Prezident Miloš Zeman se k vyhoštění ruských diplomatů z České republiky a informacím o výbuchu ve Vrběticích šířeji vyjádří příští neděli v televizi Prima. ČTK to sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Někteří zástupci opozice kritizují, že se hlava státu k podezření na zapojení ruské tajné služby do exploze muničního areálu ve Vrběticích v roce 2014 nevyjádří dřív. V sobotu Ovčáček uvedl, že prezident je o případu informován a nejvyšší ústavní činitelé postupují v součinnosti.

"Za 30 let, co se pohybuji v diplomacii, nepamatuji takto vážnou situaci, myslím z hlediska zásahu třetího státu mimo nějaký válečný konflikt," řekl Jindrák. Dodal, že souhlasí s premiérem Andrejem Babišem, že je potřeba postupovat razantně.

Případ je podle Jindráka paradoxně "hvězdnou hodinou naší diplomacie". "Teď můžeme ukázat, jaké je spojenectví našich spojenců v NATO a jednat s nimi o tom, jak nám projeví solidaritu další státy. Toto je při vší těžkosti situace určitě příležitost," uvedl. Odmítl, že by vše bylo ztížené střídáním ministrů zahraničí, kdy má do funkce šéfa diplomacie ve středu nastoupit Jakub Kulhánek.

K vyhoštění 18 ruských diplomatů z ČR Jindrák uvedl, že nepamatuje případ, kdy by některý stát jinému státu vypověděl tak vysoký počet diplomatů. Z ruské strany očekává reciproční krok, tedy vypovězení 18 lidí z českých diplomatických zastoupení v Rusku.

Nevyloučil, že by po případných dalších krocích mohlo dojít k uzavření diplomatických zastoupení v obou státech. Upozornil ale na to, zda by to bylo v zájmu Ruska v situaci, kdy v ČR žije několik desítek tisíc Rusů a studuje 6000 ruských studentů. "Jsme v nějaké studené válce, ale zaplaťpánbůh nejsme v té válce krvavé,..., hledejme cesty k tomu, jak tu situaci spíše došetřit a vyřešit," uvedl.

S prezidentem Milošem Zemanem Jindrák o případu podle svých slov nemluvil. Prezident byl podle něj o věci informován v sobotu na jednání expertního týmu v Lánech premiérem a ministrem vnitra.

Možná účast ruské společnosti Rosatom za nynější situace v tendru na výstavbu bloku jaderné elektrárny Dukovany je podle Jindráka věcí dalšího hodnocení bezpečnostních rizik. "I tato skutečnost určitě v tom bude hrát svoji roli," uvedl.

Rusko podle Hamáčka už chystá reciproční vyhoštění českých diplomatů

Rusko už chystá podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) vyhoštění českých diplomatů z Moskvy. Hamáček, který je pověřeným ministrem zahraničí, to dnes uvedl v Otázkách Václava Moravce. Bude to podle ministra reciproční reakce na rozhodnutí českého státu vyhostit 18 diplomatů, kteří byli identifikováni jako členové ruských tajných služeb. Důvodem vyhoštění je podezření, že do výbuchů v muničním skladu ve Vrběticích v roce 2014 byli zapojeni ruští agenti.

Hamáček neočekává, že by Rusko musel opustit také český velvyslanec v Moskvě Vítězslav Pivoňka. Bylo by to podle vicepremiéra disproporční a Česko by na takový krok muselo reagovat. Hamáček to uvedl v souvislosti se sobotní ruskou reakcí, podle které se ČR asi rozhodla kvůli obvinění uzavřít svou ambasádu v Moskvě.

Členské státy EU by mohly solidárně s ČR vyhostit ruské diplomaty, byl by to obvyklý krok, řekl Hamáček. O solidaritu požádá na pondělním jednání Rady ministrů zahraničních věcí zemí EU. K vyhoštění některých ruských diplomatů Česko přistoupilo solidárně na podnět Velké Británie před třemi lety. Tehdy ČR vyhostila dva ruské diplomaty.

Hamáček předpokládá, že Rusko také vyhostí maximálně 18 pracovníků českého zastoupení v Moskvě. "Standardním postupem není to, že se posílají domů velvyslanci," uvedl.

Vyhoštění ruských diplomatů, kteří byli identifikováni jako pracovníci ruských tajných služeb, oznámil Hamáček v sobotu večer. Hájil to jako logický krok kvůli důvodnému podezření, že do výbuchu v areálu skladu a zbraní ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni dva agenti ruské vojenské služby GRU. Vyhoštění jejich kolegů z GRU a SVR, což je Služba vnější rozvědky, bylo podle Hamáčka nutné.

"My jsme de facto rozbili obě rezidentury a to je takový zásah do zpravodajských operací, že se z toho, doufejme, dlouho nevzpamatují," uvedl Hamáček. Na ruském velvyslanectví v Praze loni působilo kolem 140 lidí, což byl dvojnásobek v porovnání s počtem pracovníků na ambasádách dalších mocností.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 19 minutami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 8 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

Dvojí kvalita potravin? Nestlé čelí vážnému obvinění, má nadržovat bohatším zemím

Švýcarská potravinářská firma Nestlé odmítla tvrzení nevládní organizace Public Eye, která tvrdila, že do svých výrobků v rozvojových zemích přidávala cukr, zatímco ve stejných produktech na evropském trhu je prodává bez cukru.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy