Jourová na konferenci v Praze: Země s nouzovým stavem se snažily zachovat právní stát

Evropská komise (EK) v zásadě u všech zemí Evropské unie, které kvůli pandemii koronaviru vyhlásily nouzový stav, viděla snahu, aby dál fungoval právní stát. Na dnešní bezpečnostní konferenci na Pražském hradě to uvedla místopředsedkyně komise Věra Jourová. Z krize by se podle ní měla unie poučit a posílit svou suverenitu a nezávislost na zbytku světa zejména v oblasti kritické infrastruktury.

Jourová uvedla, že v nějaké podobě vyhlásilo nouzový stav 24 států Evropské unie. "Tři to řešily bez vyhlášení. Ale v zásadě všude jsme viděli snahu, aby vyhlášení nouzového stavu neznamenalo vypnutí ústavy, aby fungoval právní stát, vyvážení mocí a opatření byla pod kontrolou občanů a soudů," řekla Jourová, která má v unijní exekutivě na starosti dodržování evropských hodnot.

Vlády podle ní při nouzovém stavu měly širší pravomoci a stály před pokušením "odolat nesnesitelnému zavádění autoritativních metod". Podle Jourové obstály. "My ze strany EK jsme sledovali, jestli nedochází k nedodržování evropských pravidel. Teď sledujeme návrat zpátky do normálu. U některých zemí aspoň do normálu, který byl před covidem-19," řekla bez označení konkrétních států.

V dubnu Jourová ČTK řekla, že komise sleduje se znepokojením vývoj v Maďarsku, kde vláda získala v rámci nouzového stavu časově neohraničenou možnost řídit zemi pomocí dekretů. Varovala tehdy, že ani koronavirová krize nemůže omezit kontrolní roli národních parlamentů a médií. V únoru označila vedle maďarské za křehkou demokracii také polskou.

Jourová dnes uvedla, že při novinářských dotazech na maďarský nouzový stav v poslední době zachovala chladnou hlavu. Dodala, že ji za to chválil i tamní premiér Viktor Orbán, což pro ni "nebyl dobrý moment". Dodala, že komise se chystá v září zveřejnit zprávu o stavu právních států v unijních zemích. V hodnocení fungování dělby mocí, justice či svobody slova zahrne i zhodnocení nynějšího návratu do normálu po nouzových stavech, řekla.

Krize má podle Jourové nepříjemnou vlastnost, že posiluje negativní trendy, které už existovaly před ní. "Jsme například svědky zneužití strachu a obav lidí a jejich zavalení všemi možnými zprávami a dezinformacemi, které je mohou i zdravotně poškodit," uvedla. Poučením z pandemie podle ní je, že by Evropa měla být nezávislejší na zbytku světa v oblasti kritické infrastruktury a dalších věcech nezbytných k životu.

Související

Více souvisejících

Věra Jourová evropská komise EU (Evropská unie) Praha Viktor Orbán demokracie Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 5 minutami

před 31 minutami

před 1 hodinou

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Kyjev: Ukrajinci v cizině sedí v restauracích, zatímco doma umíráme. Evropské státy začnou vracet brance do vlasti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy