Klausův právník udeřil na Prymulu: Děláte si pr..? To je trestný čin

Když náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula (58) prohlásil, že by chtěl řízeně promořit obyvatelstvo koronavirem, řada lidí byla zděšená. Velmi ostře jeho slova odsoudil například právník Pavel Hasenkopf (41), který mezi lety 2003 až 2013 pracoval v prezidentské kanceláři Václava Klause. Ten upozornil, že by v případě, že by k tomuto plánu skutečně došlo, mohlo jít o trestný čin.

Prymula v rozhovoru pro DV TV uvedl, že pokud se podaří ochránit rizikové skupiny, měla by velká část zdravé populace nemoc covid-19 prodělat nebo se s ní alespoň setkat. Epidemiolog, který původně zastával opačný názor, obrátil poté, co se ukázalo, že Čína poskytuje nekorektní a zřejmě vyfabulovaná data o počtu nakažených lidí.

„Jít cestou 'promoření'' znamená dopustit se trestných činů obecného ohrožení (par. 272 TZ) a šíření nakažlivé lidské nemoci (par. 152 TZ), znamená to udělat vědomě to, co Itálie a Španělsko udělaly na počátku nevědomě. Vystavíme nemoci všechny, aniž bychom tušili, kdo to přežije a koho to zabije," varoval na sociálních sítích Hasenkopf.

Podle trestního zákoníku by ten, kdo spáchá trestný čin obecného ohrožení za doby ohrožení státu nebo způsobí jinému vědomě smrt, mohl jít do vězení na i dvacet let nebo doživotí. U šíření nakažlivé nemoci je to pak pět  let. Dvanáct let si může odsedět osoba, která způsobí činem smrt nejméně dvou lidí. U obou trestných činů je trestná i pouhá příprava.

Poukázal také na to, že Prymula otočil o 180°. „Buď si z nás všech dělal pr*del doteď, nebo si ji dělá odteď,“ kroutí hlavou právník. „Tzv. 'promořenost ' jde zcela proti všemu, co až dosud krizový štáb dělal a co stálo na strategii okamžité izolace všech nemocných, aby se zabránilo šíření viru a ten postupně vymizel a zašel na úbytě. Je to o to trapnější, že se to chystáme udělat v situaci, kdy rozsah katastrofy začíná docházet už i Britům, Američanům a Švédům. Mohli jsme být první, budeme poslední,“ zlobí se Hasenkopf.

„Docela by mne zajímalo, zda by se tolik tlačilo na rozběh ekonomiky a "promořenost" (čti: obětování slabých kusů), kdyby nejohroženější skupinou byli třicátníci či děti,“ rýpnul si. Nový koronavir nejvíce ohrožuje seniory a lidi, kteří trpí chronickými chorobami.

Brzy se ovšem ukázalo, že Prymula je se svým názorem v menšině. Podle ministra vnitra a šéfa Ústředního krizového štábu Jana Hamáčka (ČSSD) jde o zásadní změnu ve strategii vlády při boji s koronavirem, měla by jí předcházet odborná diskuse. Premiér Andrej Babiš (ANO) pak prohlásil, že si promořování neumí představit a že jeho vláda preferuje cestu chytré karantény. „Tak teď se mi vážně ulevilo,“ přiznal právník Hasenkopf.

Související

Více souvisejících

Pavel Hasenkopf Roman Prymula (epidemiolog) Andrej Babiš Jan Hamáček Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 29 minutami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy