Honzák se pustil do Babiše. Jeho vláda zanechá zbídačení, tvrdí psychiatr

Epidemie koronaviru postupně polevuje a Česko se stejně jako ostatní země pomalu vrací do běžného života. Otevírají se hranice a na první pohled se zdá, jako by se nic nestalo. Přitom se k nám ale zřejmě blíží druhá a možná mnohem ničivější vlna, a to nikoliv nákazy, nýbrž ekonomické krize, jejíž rozsah lze těžko odhadovat.

Psychiatr Radkin Honzák dokonce na svém blogu pro web aktualne.cz mluví přímo o zbídačení, na které by se měl český národ připravit. K tomu by mělo dojít v řádu let, přičemž by se dalo srovnat s nechvalně proslulou měnovou reformou v roce 1953.

Za zmínku stojí, že ta byla prezentována s dobrým úmyslem. Podobně jako v případě opatření v souvislosti s epidemií covid-19 se i tehdy jednalo o boj s nepřítelem. Československý prezident Antonín Zápotocký a vládnoucí KSČ jí hájili bojem proti buržoazii, černému trhu a dosud uplatňovanému poválečnému přídělovému systému. 

Že jejím cílem byla snaha uměle vytvořit z československého lidu dělnickou třídu znehodnocením jeho úspor a mezd, jelikož se prováděla v poměru 50 Kčs ku jedné, si občané uvědomili, až když bylo pozdě. Následky byly velké a Československo bylo rok na to dokonce vyloučeno z Mezinárodního měnového fondu.

Nejinak tomu může být i v případě koronaviru. Babiš, u lidí oblíbený podobně jako Zápotocký, který si podle Honzáka dokázal získat sympatie lidí například hrou na harmoniku, své kroky momentálně hájí ochranou lidského zdraví a podporou restrikcemi poškozených firem a podnikatelů. 

Pracovat se nevyplatí? Radši na dávkách

Podle Honzáka se zbídačení skutečně ukáže za několik let a bude srovnatelné právě se zmiňovanou měnovou reformou. "Na tuhle prognózu není potřeba mít ekonomické vzdělání, stačí logika," konstatuje. Následně kritizuje nefunkční státní aparát, extrémní daňovou zátěž a byrokracii (daňové prázdniny až kolem Silvestra). Připomíná také, že ne všechny firmy a OSVČ na státní podporu dosáhnou. 

Honzák dále varuje před nebezpečím, že se lidem více vyplatí být na dávkách než pracovat. Jako důvod své domněnky uvedl, že exekutoři sahají pouze na mzdy a platy, zatímco dávky zůstávají nedotknutelné. V závěru svého komentáře Honzák dodává, že Babiš svým způsobem není ve střetu zájmů, nýbrž v jeho naprostém souladu. 

"Jako podnikatel podporuje vládu a jako premiér podporuje Agrofert," vysvětluje Honzák. Své srovnání s měnovou reformou v roce 1953 opírá o tezi, že zatímco běžný občan bude mít pouhých 300 korun, tak Babiš bude po "probuzení" svých voličů mimo politiku a sám určovat ceny svých produktů. 

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Ekonomika peníze Antonín Zápotocký (prezident) Radkin Honzák Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 6 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Řecko odmítá tlak EU a NATO: Ukrajině nedáme ani Patrioty, ani S-300

Řecko nemůže poslat Ukrajině systémy protivzdušné obrany Patriot nebo S-300. Uvedl to podle DPA řecký premiér Kyriakos Mitsotakis.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy