Počet zaměstnanců NÚKIB poroste, i náklady na provoz

Počet zaměstnanců Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) by se měl do roku 2027 zvýšit z 221 na 417. Zvednout by se měly i náklady na provoz úřadu či na personál. Vyplývá to z koncepce rozvoje úřadu do roku 2027, kterou NÚKIB dnes zveřejnil na svém webu. Utajovanou verzi koncepce loni v srpnu schválila vláda.

"Kybernetická bezpečnost je relativně nový obor a prakticky po celém světě se řeší, jak jej uchopit na státní úrovni. Z dosavadních zkušeností a reakcí našich zahraničních partnerů je zřejmé, že Česká republika se vydala správnou cestou. Ale teď je nutné náš stále ještě nový úřad dobudovat a nadále rozvíjet spolu s tím, jak se vyvíjejí rizika v kyberprostoru i v oblasti informační bezpečnosti," uvedl ředitel úřadu Karel Řehka.

Dokument obsahuje mj. shrnutí všech povinností, které dnes NÚKIB plní na základě zákona o kybernetické bezpečnosti, zákona o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti a dalších norem. NÚKIB nyní stojí na třech hlavních pilířích činnosti. Jsou jimi kybernetická bezpečnost, ochrana utajovaných informací v informačních a komunikačních systémech a veřejně regulovaná služba poskytovaná systémem Galileo. Dalšími důležitými oblastmi činnosti jsou osvěta, vzdělávání, výzkum a vývoj.

Agenda úřadu ale poroste. V oblasti kybernetické bezpečnosti lze podle NÚKIB očekávat nárůst počtu incidentů i růst jejich sofistikovanosti. Zároveň bude přibývat takzvaných povinných osob podle zákona o kybernetické bezpečnosti, protože kontinuálně roste počet systémů, jejichž ohrožení by znamenalo ohrožení celé společnosti. Na scénu pak přicházejí i zcela nové technologie, jako jsou například 5G sítě, které kromě řady výhod přinášejí i nová rizika. Tento vývoj si podle úřadu žádá posílení kapacit nejen technických, ale také v oblasti regulace, kontroly, cvičení, vzdělávání, mezinárodní spolupráce či analytiky.

Z koncepce do budoucna tak vyplývá, že by se měly zvedat počty zaměstnanců i s tím spojené výdaje. Úřad měl v roce 2020 221 zaměstnanců, letos by jich mělo být 269, v roce 2025 365 a v roce 2027 už 417. S rostoucím počtem pracovníků porostou i náklady na personál, a to ze 189 milionů korun v roce 2020 na 356 milionů v roce 2027. Růst mají i náklady na provoz, a to ze 138 milionů v roce 2020 na 207 milionů v roce 2027. Celkové výdaje počítají i investicemi, kdy nejvyšší miliardové by měly být v letech 2024 až 2025, tehdy je v plánu obnova technické infrastruktury.

"Schválená koncepce představuje náš jízdní řád na následujících sedm let včetně výhledu na další období. Zároveň popisuje hrozby a trendy, s nimiž se moderní stát bude muset umět vypořádat a na které se musíme začít připravovat už teď," uvedl Řehka.

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost funguje od roku 2017, novelou zákona se vyčlenil z Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Začínal se 118 zaměstnanci.

Související

Hackeři, ilustrační fotografie.

NÚKIB: Počet kybernetických incidentů se po lednu vrátil do průměru

Počet kybernetických incidentů se v únoru po lednovém nárůstu podle Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) vrátil do průměru. Úřad jich evidoval 13, po čtyřech měsících se stal jeden velmi významný kybernetický incident. Šlo o útok, který způsobil nedostupnost systémů ministerstva. NÚKIB o tom dnes informoval na webu.

Více souvisejících

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Hackeři

Aktuálně se děje

před 4 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

včera

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

včera

včera

včera

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno včera

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko poslalo balistické rakety na Charkov. Samo přiznalo požár v další rafinérii

Během noci na pátek se město Charkov na severovýchodě Ukrajiny opět stalo cílem útoku ruské armády, tentokrát s nasazením pravděpodobně balistických střel. Informovala o tom britská stanice BBC s odvoláním na ukrajinské úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy