Kontrola velkých knihoven v ČR nedopadla dobře, dostanou novou metodiku

Ministerstvo kultury vypracuje metodický pokyn k jednotné aplikaci platných právních předpisů v oblasti účtování a vykazování knihovního fondu. Reaguje tak na loňské zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu, zprávu z něj v pondělí projedná vláda. Národní knihovna (NK) a Moravská zemská knihovna v Brně (MZK) měly podle zjištění v hospodaření několik nedostatků. Týkaly se například pronájmů prostor, prodeje majetku či účetnictví.

Petra Hrušová z tiskového odboru MK ČTK sdělila, že obě organizace přijaly opatření k odstranění zjištěných nedostatků, která jsou adekvátní. Jejich splněním bude docíleno nápravy zjištěných nesrovnalostí, uvedla. MK také provede analýzu současného pojetí institutu povinného výtisku.

Cílem kontroly bylo prověřit, zda Národní knihovna ČR a Moravská zemská knihovna v Brně hospodařily v letech 2015 až 2017 s majetkem a peněžními prostředky státu účelně, hospodárně a v souladu s právními předpisy. Zjištěné nedostatky se týkaly například pronájmů prostor či prodeje majetku. Národní knihovna chybovala také při zadávání veřejných zakázek, při získávání knihovních jednotek povinným výtiskem a při správě sbírky muzejní povahy. Obě knihovny měly také podle kontrolorů nedostatky v účetnictví.

Kontrolní úřad konstatoval, že obě instituce používaly majetek i prostředky k těm účelům, ke kterým měly, v několika případech ale zjistil, že nepostupovaly hospodárně. Například Národní knihovna v roce 2015 prodloužila nájemní smlouvu prodejně suvenýrů na dobu o dva roky delší, než jí dovoluje zákon.

Dále obě knihovny neřešily pozdní platby za pronájmy některých prostor a také u nájemců nevymáhaly sankce za pozdní platby, uvedli kontroloři. Knihovny podle nich chybovaly i při prodeji majetku. "NK v některých případech nestanovovala prodejní ceny v takových výších, které by odpovídaly danému místu a času, a nenabízela nepotřebný majetek ostatním státním organizacím," zjistil úřad. Obě knihovny v několika případech nezjišťovaly zájemce o koupi ve výběrovém řízení, ale prodaly majetek předem vybranému zájemci.

NKÚ v loňské zprávě poukázal i na to, že dosud chybí legislativa zaměřená na uchovávání kulturního dědictví v digitální podobě. Ta by měla upravit povinné výtisky u publikací, které existují jen v elektronické podobě. Zákon totiž ukládá vydavatelům povinnost zasílat knihovnám povinné výtisky jen u tištěných publikací. K tomu MK nyní uvedlo, že na programu 54. schůze Sněmovny je naplánováno druhé čtení takzvané trojnovely, tedy návrh novely knihovního zákona, tiskového zákona a zákona o neperiodických publikacích, týkající se periodik a neperiodických publikací vydaných v elektronické formě.

Související

Knihy, ilustrační foto

Knihovny omezily kontakt se čtenáři, knihy putují do karantény jen výjimečně

Knihovny kvůli koronaviru omezily hlavně přímý kontakt zaměstnanců se čtenáři, například pomocí plexiskel či samoobslužného systému. Knihy do karantény putují jen výjimečně, pracovníci však dbají na přísnou hygienu a rozestupy. Část poboček Městské knihovny v Praze má také kratší otvírací dobu. ČTK to řekli oslovení zástupci knihoven.

Více souvisejících

Národní knihovna Moravská zemská knihovna (MZK) Ministerstvo kultury Vláda ČR nkú

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Munice a rakety za miliardy. USA chystají další masivní balík pomoci Ukrajině

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy