Kulhánek v Londýně jednal s protějškem Raabem

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek dnes jednal v Londýně se svým britským protějškem Dominikem Raabem o vztazích obou zemí po vystoupení Británie z Evropské unie či o spolupráci v NATO. Kulhánek podle svého ministerstva přijel Raaba ujistit, že Británie je i po brexitu jedním z nejdůležitějších partnerů České republiky v zahraničí.

Raab na twitteru uvedl, že Česká republika je přirozeným partnerem Spojeného království.

Šéf české diplomacie podle sdělení Černínského paláce do Londýna přivezl i český pas britskému lordovi Alfredu Dubsovi, který se narodil v Praze a byl jedním z 669 převážně židovských dětí, které Nicholas Winton v roce 1939 zachránil z Československa před transportem do koncentračních táborů.

Valuable discussions with @JakubKulhanek in London today. The Czech Republic ?? is a natural partner to the UK and we look forward to doing more together to promote our shared values and counter hostile state actors. Vážíme si našeho spojenectví. pic.twitter.com/LjDFJt65ig

— Dominic Raab (@DominicRaab) July 19, 2021

Podle českého ministerstva zahraničí Kulhánek v Londýně zahájil "novou éru česko-britských vztahů po brexitu". S Raabem hovořil mimo jiné o spolupráci v oblasti bezpečnosti nebo vzdělávání a o vztazích Británie s Evropskou unií.

"Měli bychom pokračovat v rozvoji silných vazeb mezi EU a Spojeným královstvím a mezi našimi dvěma zeměmi, což je způsob zajištění míru a prosperity v Evropě i mimo ni," napsal Kulhánek na twitteru v angličtině.

Britský ministr zahraničí také na twitteru uvedl, že měl s Kulhánkem hodnotnou diskusi. "Česká republika je přirozeným partnerem Spojeného království a my se těšíme na další spolupráci při podpoře našich společných hodnot a obraně před nepřátelskými státními aktéry," napsal Raab a česky dodal: "Vážíme si našeho spojenectví."

"I s ohledem na historické kontakty nebo po silné podpoře Britů po Vrběticích je jasné, že Česko má za kanálem La Manche silného a stabilního partnera, na kterého se můžeme vždy spolehnout. Ostatně i v NATO zůstáváme s Británií na stejné palubě a potýkáme se s obdobnými výzvami. Naším úkolem je prohlubovat spolupráci na všech úrovních," řekl český ministr po jednání.

Ministři se podle české diplomacie dohodli na přípravě rámcové smlouvy o spolupráci a pravidelných konzultacích mezi oběma ministerstvy zahraničí. Hovořili také o připravované smlouvě o policejní spolupráci, která by umožnila snadnější výměnu informací a usnadnila boj s organizovaným zločinem. Ministr Kulhánek pozval svého kolegu na návštěvu České republiky, na okraj chystaného setkání ministrů zahraničí takzvané visegrádské čtyřky (V4; ČR, Slovensko, Maďarsko, Polsko) a Británie, uvedlo české ministerstvo zahraničí. "Jsem moc rád, že se britský ministr Raab hlásí ke svým českým kořenům, a proto jsem mu daroval knihu o Plzni, kde pobýval jeho otec," řekl Kulhánek. Raabův otec z Československa pocházel.

V Británii nyní žije přibližně 100.000 českých občanů, kteří se po brexitu musejí registrovat v systému pro občany EU, pokud chtějí v zemi setrvat. I proto byla v minulých měsících rozšířena konzulární služba a zastupitelský úřad v Londýně posílil své kapacity na výkon agendy sociálních věcí.

Související

NATO

Kulhánek by uvítal, kdyby nový šéf NATO pocházel z východního křídla

Bývalý ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) by považoval za dobré, kdyby nový generální tajemník Severoatlantické aliance (NATO) vzešel ze zemí východního křídla aliance. Řekl to v rozhovoru ČTK. Nynějšímu šéfovi NATO Jensi Stoltenbergovi skončí na konci září příštího roku mandát.

Více souvisejících

Jakub Kulhánek Dominic Raab

Aktuálně se děje

před 4 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

včera

Na Ještěd se vrátí lanovka. Město schválilo její novou podobu, bude delší

Na Ještěd bude v budoucnu opět jezdit lanovka. Liberecké zastupitelstvo ve čtvrtek schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy, která se před necelými třemi lety zřítila. Nová lanovka bude mít jednu kabinu na dvou lanech a prodlouženou trasu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy