Lidé nejvíce důvěřují Vojtěchovi, nejméně Babišovi a Zemanovi, ukázal průzkum

Z čelných představitelů státu věří lidé nejvíc ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi (za ANO), jemuž důvěřuje 46 procent Čechů. Na druhém místě je s 39 procenty předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Vyplývá to z červencového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Vojtěch s Rychetským jsou jedinými ze zkoumaných představitelů, u nichž podíl důvěřujících alespoň mírně převážil nad podílem nedůvěřujících. U všech ostatních nedůvěra převyšovala podíl vyjadřované důvěry. Nejvyšší nedůvěru mají premiér Andrej Babiš (ANO) a prezident Miloš Zeman.

CVVM Sociologického ústavu Akademie věd ČR předložilo respondentům seznam 29 vrcholných ústavních činitelů, zařazeni na něj byli prezident, předseda Senátu, předseda Poslanecké sněmovny, členové vlády, předsedové poslaneckých klubů parlamentních politických stran, ombudsman, guvernér České národní banky (ČNB) a předseda Ústavního soudu.

Se stejným podílem důvěry jako u Rychetského figuruje na třetím místě ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), u ní ale již podíl nedůvěry (44 procent) převyšuje důvěru. Na čtvrtém místě skončila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), jíž důvěřuje 34 procent a nedůvěřuje 51 procent lidí. Za ní s nevelkým odstupem a podílem důvěry okolo tří desetin figurují místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu a zároveň i ministr dopravy Karel Havlíček, guvernér ČNB Jiří Rusnok, ministr školství Robert Plaga a premiér Babiš, u nichž se vzájemně liší jen podíly nedůvěřujících.

Nejméně důvěryhodným je předseda vlády, jemuž nedůvěřuje 67 procent lidí. Následuje prezident Zeman s 65 procenty a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) s 62 procenty. Šéfovi poslaneckého klubu ANO Jaroslavu Faltýnkovi pak nedůvěřuje 61 procent lidí. Polovina či více dotázaných vyjadřovala nedůvěru ještě i ministryni spravedlnosti Marii Benešové (za ANO), ministru kultury Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD) a ministryni Schillerové.

V porovnání s loňským červnem se podle autorů průzkumu snížila důvěra, popřípadě zvýšila nedůvěra u prezidenta Zemana, premiéra Babiše, ministrů Hamáčka a Benešové, dále u Faltýnka a Rychetského, předsedy poslaneckého klubu KDU-ČSL Jana Bartoška, předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka, místopředsedy vlády a ministra životního prostředí Richarda Brabce a ministra kultury Zaorálka. "U tří zkoumaných představitelů pak došlo k souběžnému zvýšení podílu důvěry i nedůvěry," uvedlo CVVM. Jde o ministry Havlíčka a Plagu a předsedu Senátu Miloše Vystrčila.

Průzkum se uskutečnil od 26. června do 11. července a účastnilo se ho 904 občanů ČR starších 15 let.

Související

Adam Vojtěch (ANO)

Vojtěch: Kvůli covidu sena ministerstvu mnohé nestihlo, úspěchem je elektronizace

Kvůli epidemii covidu-19 se ministerstvu zdravotnictví nepodařilo dokončit některé legislativní změny, které odcházející ministr Adam Vojtěch (za ANO) plánoval. Za úspěch považuje například velkou novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění nebo zákon o elektronizaci zdravotnictví, které vstupují v platnost od ledna. Řekl to dnes v rozhovoru s ČTK. V pátek předá resort zdravotnictví představiteli nové vlády koalic Spolu a PirSTAN Vlastimilu Válkovi z TOP 09.
Adam Vojtěch (ANO)

Vláda dala zelenou očkování proti covidu u zubařů a lékárníků

Vláda v demisi dnes schválila změnu zákona o ochraně veřejného zdraví, která by měla umožnit očkování proti covidu-19 v ordinacích zubních lékařů nebo lékárnách. Schválit ji musí Parlament, vláda bude považovat projednání ve zrychleném režimu. Po jednání vlády to novinářům řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Více souvisejících

Adam Vojtěch (ANO) Andrej Babiš Miloš Zeman průzkumy

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 5 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Letní počasí bude pořádně žhavé. Mohou padat teplotní rekordy, naznačují modely

Česko v druhé polovině dubna zaskočil návrat zimního počasí, kdy teploty klesaly pod nulu a na horách spadly desítky centimetrů sněhu. V dlouhodobých meteorologických modelech se ale nic nemění. Letošní léto má podle nich být pořádně žhavé.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy